Види
торгово-холодильного устаткування. Для зберігання, демонстрації і продажу продуктів,
що швидко псуються, підприємства громадського харчування оснащують холодильним устаткуванням:
збірними холодильними камерами, холодильними шафами, що охолоджуються, вітринами,
прилавками.
Сучасні типи холодильного устаткування різні за конструкцією,
температурою зберігання і способом охолодження.
За конструкцією розрізняють наступні типи
холодильного устаткування :
•
холодильні шафи, призначені для зберігання робочого
запасу продуктів;
•
прилавки та вітрини служать для демонстрації, продажу
та зберігання продуктів;
•
збірні холодильні камери служать для зберігання продуктів
упродовж кількох днів.
Холодильні прилавки і вітрини.
На підприємствах ресторанного господарства холодильні прилавки
н вітрини використовують для демонстрації і зберігання у процесі продажу охолоджених
продуктів, холодних блюд, закусок і кондитерських виробів. Прилавки і вітрини встановлюються
в торгових залах підприємств та магазинах кулінарії, а також у буфетах і кафе.
Наразі промисловість випускає велику кількість прилавків,
вітрин, однак найчастіше використовують комбіновані прилавки-вітрини.
Зазвичай прилавки-вітрини мають верхню засклену частину
– вітрину – і нижню – прилавок, при чому в деяких конструкціях прилавок не охолоджується.
Наприклад, деякі вітрини складаються з двох частин, верхньої
– вітрини і нижньої – прилавка. Передня та бічні сторони вітрини закриті подвійним
полірованим склом, а з боку продавця – трьома розсувними стулками, виконаними з
оргскла. Дном вітрини служить шість емальованих дек, на які викладають продукти.
Стеля вітрини виконана з нержавіючої сталі. Під нею закріплена люмінесцентна лампа,
що освітлює два кошики для продуктів, а також машинного відділення, де розташований
холодильний агрегат.
Зовнішня обшивка прилавка зроблена з листової сталі, пофарбованої
білою емаллю, а внутрішня – з листового алюмінію. Простір між ними заповнений теплоізоляційним
матеріалом. Прилавок-вітрина з боку висувної платформи має робочий стіл. Під робочим
столом в ніші з боку обслуговування розташовані ґрати для паперу, ємність для протирального
матеріалу, ручка термореле, тумблер для вмикання холодильного агрегату.
Гранітор.
Гранітор
– устаткування для приготування охолоджених десертів типу „фруктовий лід”, що отримується
з фруктових пюре, соків, сиропів, слабоалкогольних напоїв та ін. Використовується
на підприємствах громадського харчування. У перекладі з італійського „граніто” означає
саме охолоджений безалкогольний коктейль.
Гранітор складається з корпусу, прозорих з’ємних ємностей,
установлених на корпусі. Усередині ємностей встановлений охолоджувальний елемент
(металевий циліндр) з пластиковим шнеком (пристрій для перемішування), що обертається
навколо нього. Кількість ємностей у різних моделей варіюється від 1 до 3. Ємність
ємностей зазвичай становить від 3 до 10 л, у кожну з яких заливається різна сировина.
Принцип дії – рідка сировина, поміщена в ємність, починає
спочатку охолоджуватися, а сягнувши точки фазового переходу, починає кристалізуватися.
Шнек, що обертається, знімає з охолоджувального циліндра заморожений продукт з температурою
приблизно − 2–4 °C, що не дає утворюватися великим шматкам льоду і одночасно злегка
збиває заморожену масу. У наслідок чого утворюється снігоподібна маса. Час охолодження
напою складає 20–25 хвилин, а отримання самой граніти („мокрого снігу”) можливе
за 35–40 хвилин .
Льодогенератор.
Льодогенератор – вид професійного холодильного устаткування, призначеного для автоматичного
виготовлення харчового льоду. Штучний лід усюди використовується для виготовлення
коктейлів і для охолодження продуктів харчування.
Розрізняють льодогенератори промислові та побутові. Промислові
льодогенератори можуть бути зі вбудованим холодильним агрегатом, з виносним агрегатом,
з водяним або повітряним охолодженням конденсатора.
Класифікація
льодогенераторів:
1. За типом установлення :
• підлогові
агрегати. Підлогові моделі зазвичай установлюють на великих харчових виробництвах,
де потрібна значна кількість харчового льоду. Такі льодогенератори вимагають підключення
до водоводу і каналізації, окрім того, для них рекомендується використовувати фільтри
для очищення води від небажаних домішок;
• настільні
моделі. Настільні льодогенератори застосовуються в невеликих закладах ресторанного
господарства та на підприємствах торгівлі. Завдяки компактним розмірам, такі моделі
можуть встановлюються на столи або інше технологічне устаткування. Здебільше вони
не вимагають підключення до водопроводу і каналізації;
2.
За типом наповнення:
• льодогенератори
заливного типу – холодильний агрегат, у якому подавання води для виробництва харчового
льоду здійснюється шляхом наповнення водою спеціальної ємності.
• льодогенератори,
у яких вода подається централізовано. Рекомендується використати пом'якшувачі води,
а також фільтри для очищення води.
3.
За видом виробленого льоду: він може виготовлятися
у вигляді кубиків, гранул, конусів, циліндрів або лусочок. Кожен льодогенератор
виробляє лід тільки певної форми.
4.
За типом охолодження агрегату:
• водяне
охолодження. Використовується у приміщеннях з нестачею місця для вільної циркуляції
повітря навколо апарату. Більша витрата води, відповідно, більший витратний льодогенератор;
• повітряне
охолодження.
Для зберігання готового харчового льоду використовують
спеціальні бункери, які можуть убудовуватися в цей холодильний агрегат або бути
автономними. Убудовані бункери зазвичай використовуються в льодогенераторах з невисокою
продуктивністю (до 100 кг на добу).
Комментариев нет:
Отправить комментарий