Преси
Комплектне устаткування малих
перераба-тывающих
підприємств
по виробництву рослинної олії
На сучасному етапі розвитку економіки
країни, що характеризується переходом до ринкових стосунків, для крупних і
дрібних (фермерських) виробників сільськогосподарської сировини виявилося
економічно вигідним створення переробляючих виробництв малої потужності. Вихід
на ринок з продукцією переробки дає господарствам-виробникам більше прибули,
дозволяє забезпечувати власні потреби, створювати додаткові робочі місця,
використовувати відходи безпосередньо в господарстві (наприклад, в
тваринництві), зменшити транспортні витрати при вивозі переробленої продукції в
меншому об'ємі, чим необробленої сировини.
У
даній лекції розглядаються питання техніки маслозаводів малої потужності.
Умови, в яких повинні працювати такі виробництва, впливають на технічні
рішення. Загальним для вітчизняного досвіду створення маслозаводів малої
потужності є використання пресового способу виробництва (за кордоном, зокрема в
Японії, є пропозиція застосувати при створенні маслозаводу малої потужності
екстракційний спосіб в батарейного виконання).
Практика свідчить, що до теперішнього часу склалося декілька
підходів технічного оформлення пресового способу для маслозаводів малої
потужності.
По-перше,
створюються маслозаводи продуктивністю
50 т/сут і вище, які використовують технологію пресових заводів і устаткування,
вивчене по дисципліні ТОПХВ.
По-друге,
створюються маслозаводи продуктивністю до 1 т/ч, які реалізують технологію
пресового виробництва (тобто виконуються практично всі технологічні операції:
насіння очищається, обрушується, рушанка розділяється, ядро подрібнюється,
масло віджимається на пресах і фільтрується). Проте устаткування на таку
продуктивність створюється нове, і при цьому прагнуть врахувати обмеження по
виробничих площах і джерелах енергозабезпечення. Малогабаритне устаткування і
раціональна його компоновка вимагають малих виробничих площ, аж до розміщення
комплекту устаткування в контейнері, який може транспортуватися разом з
устаткуванням на інший виробничий майданчик. Відсутність котельних вимушує
відмовитися від вживання водяної пари і застосовувати інші джерела енергії
(наприклад, вогневий або ІК-теплоподвод до жаровень). Таке виробництво доцільно
назвати «мінімаслозавод».
По-третє,
створення підприємств продуктивністю на рівні сотень кілограм сировини в годині
Характерною є відмова від цілого ряду технологічних операцій і збереження
головного — пристрою для віджимання масла як практично єдиного основного
устаткування. Таке виробництво доцільно назвати «мікромаслозавод».
Існує
дві схеми здобуття масла механічним способом: первинне пресування з
використанням форпресів і вторинне — із застосуванням пресів экспеллерного
типа. Розглянемо ці дві системи.
Машинно-апаратурна
схема (МАС) первинного пресування (форпрессовый цех) приведена на мал. 1.
Мятка, отримана у вальцовом верстаті, поступає в чанову жаровню 7, де
починається її влаготепловая обробка. В результаті цього відбуваються зміни
форм зв'язку масла з білковим комплексом ядра. При цьому збільшується вміст
поверхневого масла, яке легко віджимається в пресах.
При виході з жаровні оброблена мятка, яка тепер називається
мезга, поступає в шнековий прес 2 для знімання масла — в так званий форпрес.
Тут під дією тиску масло частково відпресовується і стікає в піддон. Частково
знежирена мезга, або так звана форпрессовая черепашка, після виходу з преса
піддається подальшій переробці.
Отримане форпрессовое масло направляють
на попереднє очищення. При цьому масло з пресів разом з осипом поступає на
гущеловушку 3, де за рахунок гравітаційних сил відбувається процес відстоювання
масла, осип, що внаслідок чого відокремився, містить велику кількість масла,
знову вирушає на переробку в жаровню.
Заздалегідь очищене масло поступає у
фильтр-пресс 4 для гарячої фільтрації. Шлам з фильтр-прессов містить значну
кількість масла, тому у фильтр-прессе його віджимають за допомогою інертного
газу. Знежирений таким чином шлам прямує знову в жаровню для переробки.
Отримане фільтроване масло виводиться з цеху.
Мал.
1. МАС первинного пресування (форпрессовый цех): 1- чанова жаровня; 2 -
шнековий прес; 3 – гущеловушка; 4 - фильтр-пресс
З метою поліпшення якості і механізації
технологічних процесів при очищенні пресового масла гущеловушки і фильтр-прессы
замінюють на горизонтальні шнекові центрифуги і сепараторів.
Механічні домішки з масла віддаляються в
полі відцентрових сил, що утворюються за рахунок обертання відповідних робочих
органів цих машин.
Схема подальшої переробки отриманої
форпрессовой черепашки, що містить 15... 18% масел, не залежить від вигляду
культури; вона обумовлюється лише способом витягання масла, що залишилося, —
пресуванням або екстракцією.
МАС вторинного пресування (цех остаточного витягання масла) приведена
на мал. 2. Макуху після форпресування направляють в молоткасту дробарку або
дисковий млин 1, потім він проходить через електромагнітного сепаратора 2, де
відділяються феромагнітні домішки, і перетворюється на так звану крупу, яка
поступає на повторне тонке подрібнення. Для цього застосовують зазвичай
пятивальцовый верстат 3 з розташуванням валків один над одним.
Мал.
2. МАС вторинного пресування (цех остаточного витягання масла): 1 - молоткаста
дробарка або дисковий млин; 2 - електромагнітний сепаратор; 3 - пятивальцовый
верстат; 4 - чанова жаровня; 5 - шнековий прес (экспеллер); 6 - гущеловушка; 7
- фильтр-пресс
Після вальцювання отриману муку
направляють в чанову жаровню 4, де вона набуває певних якостей, відповідних
технологічним вимогам. З жаровні мезга потрапляє в шнековий прес 5 (экспеллеры)
для остаточного знімання масла. Тут під дією тиску, який виникає в пресі при
його роботі, від мезги відділяється масло.
Що виходить з преса экспеллерная
черепашка містить 4...6% масла і є коштовним кормом для тварин. Вона збирається
з-під пресів, подрібнюється і прямує транспортерами в склад на зберігання.
Масло, отримане з экспеллеров, піддається такій же обробці, як і масло з
форпресів, тобто проходит через гущеловушку 6 і фильтр-пресс 7. Експеллерноє
масло поступається за якістю форпрессовому, тому змішувати їх не
рекомендується.Міні – маслоцех Науково – технічної фірми «Сигнал ЛТД» м. Харків,
призначений для переробки насіння соняшнику і вироблення соняшникової олії.
Маслоцех (мал. 4) складається з приймача-живильника
1; машини семенорушильной 2; гвинтового конвеєра 3; четырехвальцового верстата
4; конвеєра скребкового 5; накопичувача 6; двох жаровень 7; шафи управління 8;
преса гідравлічного 9; циклону 10. Продуктивність по маслу складає 700 л/смену, займана площа - 144 м2,,Расход
електроенергії - 20 кВт/ч.
Мал.
4 Технологічна схема міні- маслоцеха: 1 - приймач-живильник; 2 –
семенорушильная машина; 3 - гвинтовий конвеєр; 4 - четырехвальцевый
верстат; 5 – скребковий конвеєр; 6 –
накопичувач; 7 – жаровня; 8 - шафа управління; 9 - прес гідравлічний; 10 - циклон.
Схема розміщення
устаткування в маслоцехе Е8 – МКС.ПС:
1 — елеватор 46 ПКЦ-3-91-5; 2— сепаратора
Б6-МСА-1; 3 — колонка магнітна БКМА2.300А; 4— машини рушально-веечная Б6-МРА-1;
5— верстата малий вальцовый Б6-МВС; 6,10— конвеєрів скребкові ланцюгові
У10-ТСЦ; 7— накопичувача для мятки 46 ПКЦ-3-91-32; 8— жаровні Е8-МЖБ; 9— пресу
шнековий зеерный Е8-МПШ; 11 — бак Е8-ММБ; 12 — фильтр-пресс Е8-МФП; 13 — насос
НЦС 12-10; 14 — бак Е8-ММА; 15 — бункер для лушпиння з циклоном 46ПКЦ-3-9!-31а; 16-бункердля пилу 46
ПКЦ-3-91-34 ; а – насіння соняшнику з домішками; б – пил, рослинні домішки; у –
очищене насіння соняшнику; г – лушпиння; д – ядра насіння; е – мятка; ж –
мезга; з – макуха; і – неочищене масло; до – очищене масло; л – масло, що
відстоялося; м –металломагнитные домішки
Малогабаритні маслоотжимные преса
Екструдер-прес
черв'ячний ЕПЧ-75 призначений для безперервної обробки необрушеного насіння
соняшнику і віджимання масла з них за схемою однократного остаточного
пресування. Таким чином, використовуючи цей прес, можна створити
мікромаслозавод.
Конструкція складається (мал. 9) з екструдера-пресу,
оснащеного електрообігрівом; раздвоителя для передачі обертання двом шнековим
валам з однаковою швидкістю; редуктора і електродвигуна. До основних
конструктивних особливостей відносяться наявність двох валів з розміщеними на
них насадками спеціальної форми з профілем контактного ущільнювача і наявність
перфорованих секцій, що обігріваються. Це забезпечує інтенсивну дію на матеріал
за рахунок поєднання процесів транспортування, пресування, віджимання,
перемішування, подрібнення, гранулювання і влаготеплового дії.
Преси
маслоотжимные шнекові типа МПШ призначені для віджимання масла з
насіння соняшнику, гірчиці, рапсу, гарбуза, а також льону, конопель, кунжуту,
горіхів кедра і тому подібне

- Маслоотжімниє шнекові преси: а — МПШ-30; 6
— МПШ-60:1 –
пресуюча голівка; 2 – рама; 3 – бункер; 4 –
привід
Конструкція пресів не вимагає попереднього обрушення,
подрібнення, розчавлювання, обсмажування або іншої теплової обробки насіння. Це
досягається витискуванням масла в тонкому шарі підготовленої шнеком маси.
Отримане натуральне масло далі відстоюється або фільтрується. При цій
технології завдяки короткочасній дії не дуже високої температури пресування
(120...140°С) масло зберігає свої природні властивості: колір, запах, смак і
інші корисні речовини.
Отримувана в процесі віджимання масла
макуха виходить у вигляді гранул.
Преси
МПШ-30 і МПШ-60 розраховані на вживання у фермерських господарствах. Найбільш
ефективне групове вживання пресів МПШ-60 в дрібних і середніх колективних
господарствах. Кожен прес в роботі автономний і вимагає лише підключення до
електролінії.
Прес
малогабаритний гвинтовий ПМВ – 35 (мал. 11). Призначений для витягання
рослинної харчової олії з насіння соняшнику, льону і других олійних культур
методом холодного пресування.
Насіння олійних культур засипається в горловину приймального
бункера і транспортується гвинтовим конвеєром, встановленому в циліндровому
корпусі до подрібнювача. Коли насіння потрапляє в зазор між торцем гвинта і
измельчительной голівкою, починається процес дроблення сировини з одночасним
підпресовуванням. Стискування і дроблення супроводяться витяганням масла з
насіння і пресуванням макухи, яка формується в циліндровий джгут і через
насадку віддаляється із зони пресування. Масло самоплив переміщається убік,
протилежну до руху насіння, прямує в перфорований циліндр і далі в
масловыводящую магістраль. Отримане масло протягом доби відстоюється в
маслозбірних ємкостях, потім фільтрується. Макуха, що утворюється, у вигляді
твердих циліндрових стержнів може упаковуватися в тару і поступати в
торгівельну мережу для реалізації як багаті протеїном добавки до корму
животных, ефективного добрива і тому подібне
Комментариев нет:
Отправить комментарий