четверг, 7 мая 2020 г.

Преси

                                              Преси

  Комплектне устаткування   малих перераба-тывающих
підприємств по виробництву рослинної олії

На сучасному етапі розвитку економіки країни, що характеризується переходом до ринкових стосунків, для крупних і дрібних (фермерських) виробників сільськогосподарської сировини виявилося економічно вигідним створення переробляючих виробництв малої потужності. Вихід на ринок з продукцією переробки дає господарствам-виробникам більше прибули, дозволяє забезпечувати власні потреби, створювати додаткові робочі місця, використовувати відходи безпосередньо в господарстві (наприклад, в тваринництві), зменшити транспортні витрати при вивозі переробленої продукції в меншому об'ємі, чим необробленої сировини.
У даній лекції розглядаються питання техніки маслозаводів малої потужності. Умови, в яких повинні працювати такі виробництва, впливають на технічні рішення. Загальним для вітчизняного досвіду створення маслозаводів малої потужності є використання пресового способу виробництва (за кордоном, зокрема в Японії, є пропозиція застосувати при створенні маслозаводу малої потужності екстракційний спосіб в батарейного виконання).  
Практика свідчить, що до теперішнього часу склалося декілька підходів технічного оформлення пресового способу для маслозаводів малої потужності.
По-перше, створюються маслозаводи  продуктивністю 50 т/сут і вище, які використовують технологію пресових заводів і устаткування, вивчене по дисципліні ТОПХВ.  
По-друге, створюються маслозаводи продуктивністю до 1 т/ч, які реалізують технологію пресового виробництва (тобто виконуються практично всі технологічні операції: насіння очищається, обрушується, рушанка розділяється, ядро подрібнюється, масло віджимається на пресах і фільтрується). Проте устаткування на таку продуктивність створюється нове, і при цьому прагнуть врахувати обмеження по виробничих площах і джерелах енергозабезпечення. Малогабаритне устаткування і раціональна його компоновка вимагають малих виробничих площ, аж до розміщення комплекту устаткування в контейнері, який може транспортуватися разом з устаткуванням на інший виробничий майданчик. Відсутність котельних вимушує відмовитися від вживання водяної пари і застосовувати інші джерела енергії (наприклад, вогневий або ІК-теплоподвод до жаровень). Таке виробництво доцільно назвати «мінімаслозавод».
По-третє, створення підприємств продуктивністю на рівні сотень кілограм сировини в годині Характерною є відмова від цілого ряду технологічних операцій і збереження головного — пристрою для віджимання масла як практично єдиного основного устаткування. Таке виробництво доцільно назвати «мікромаслозавод».
Існує дві схеми здобуття масла механічним способом: первинне пресування з використанням форпресів і вторинне — із застосуванням пресів экспеллерного типа. Розглянемо ці дві системи.
Машинно-апаратурна схема (МАС) первинного пресування (форпрессовый цех) приведена на мал. 1. Мятка, отримана у вальцовом верстаті, поступає в чанову жаровню 7, де починається її влаготепловая обробка. В результаті цього відбуваються зміни форм зв'язку масла з білковим комплексом ядра. При цьому збільшується вміст поверхневого масла, яке легко віджимається в пресах.
При виході з жаровні оброблена мятка, яка тепер називається мезга, поступає в шнековий прес 2 для знімання масла — в так званий форпрес. Тут під дією тиску масло частково відпресовується і стікає в піддон. Частково знежирена мезга, або так звана форпрессовая черепашка, після виходу з преса піддається подальшій переробці.
Отримане форпрессовое масло направляють на попереднє очищення. При цьому масло з пресів разом з осипом поступає на гущеловушку 3, де за рахунок гравітаційних сил відбувається процес відстоювання масла, осип, що внаслідок чого відокремився, містить велику кількість масла, знову вирушає на переробку в жаровню.
Заздалегідь очищене масло поступає у фильтр-пресс 4 для гарячої фільтрації. Шлам з фильтр-прессов містить значну кількість масла, тому у фильтр-прессе його віджимають за допомогою інертного газу. Знежирений таким чином шлам прямує знову в жаровню для переробки. Отримане фільтроване масло виводиться з цеху.



Мал. 1. МАС первинного пресування (форпрессовый цех): 1- чанова жаровня; 2 - шнековий прес; 3 – гущеловушка; 4 - фильтр-пресс

З метою поліпшення якості і механізації технологічних процесів при очищенні пресового масла гущеловушки і фильтр-прессы замінюють на горизонтальні шнекові центрифуги і сепараторів.
Механічні домішки з масла віддаляються в полі відцентрових сил, що утворюються за рахунок обертання відповідних робочих органів цих машин.
Схема подальшої переробки отриманої форпрессовой черепашки, що містить 15... 18% масел, не залежить від вигляду культури; вона обумовлюється лише способом витягання масла, що залишилося, — пресуванням або екстракцією.

МАС вторинного пресування (цех остаточного витягання масла) приведена на мал. 2. Макуху після форпресування направляють в молоткасту дробарку або дисковий млин 1, потім він проходить через електромагнітного сепаратора 2, де відділяються феромагнітні домішки, і перетворюється на так звану крупу, яка поступає на повторне тонке подрібнення. Для цього застосовують зазвичай пятивальцовый верстат 3 з розташуванням валків один над одним.

Мал. 2. МАС вторинного пресування (цех остаточного витягання масла): 1 - молоткаста дробарка або дисковий млин; 2 - електромагнітний сепаратор; 3 - пятивальцовый верстат; 4 - чанова жаровня; 5 - шнековий прес (экспеллер); 6 - гущеловушка; 7 - фильтр-пресс
Після вальцювання отриману муку направляють в чанову жаровню 4, де вона набуває певних якостей, відповідних технологічним вимогам. З жаровні мезга потрапляє в шнековий прес 5 (экспеллеры) для остаточного знімання масла. Тут під дією тиску, який виникає в пресі при його роботі, від мезги відділяється масло.
Що виходить з преса экспеллерная черепашка містить 4...6% масла і є коштовним кормом для тварин. Вона збирається з-під пресів, подрібнюється і прямує транспортерами в склад на зберігання. Масло, отримане з экспеллеров, піддається такій же обробці, як і масло з форпресів, тобто проходит через гущеловушку 6 і фильтр-пресс 7. Експеллерноє масло поступається за якістю форпрессовому, тому змішувати їх не рекомендується.Міні – маслоцех Науково – технічної фірми «Сигнал ЛТД» м. Харків, призначений для переробки насіння соняшнику і вироблення соняшникової олії.
Маслоцех (мал. 4) складається з приймача-живильника 1; машини семенорушильной 2; гвинтового конвеєра 3; четырехвальцового верстата 4; конвеєра скребкового 5; накопичувача 6; двох жаровень 7; шафи управління 8; преса гідравлічного 9; циклону 10. Продуктивність по маслу складає  700 л/смену, займана площа - 144 м2,,Расход електроенергії - 20 кВт/ч. 
Мал. 4 Технологічна схема міні- маслоцеха: 1 - приймач-живильник; 2 – семенорушильная машина; 3 - гвинтовий конвеєр; 4 - четырехвальцевый верстат;  5 – скребковий конвеєр; 6 – накопичувач; 7 – жаровня; 8 - шафа управління; 9 - прес гідравлічний; 10 - циклон.
  Схема розміщення устаткування в маслоцехе  Е8 – МКС.ПС:
1 — елеватор 46 ПКЦ-3-91-5; 2— сепаратора Б6-МСА-1; 3 — колонка магнітна БКМА2.300А; 4— машини рушально-веечная Б6-МРА-1; 5— верстата малий вальцовый Б6-МВС; 6,10— конвеєрів скребкові ланцюгові У10-ТСЦ; 7— накопичувача для мятки 46 ПКЦ-3-91-32; 8— жаровні Е8-МЖБ; 9— пресу шнековий зеерный Е8-МПШ; 11 — бак Е8-ММБ; 12 — фильтр-пресс Е8-МФП; 13 — насос НЦС 12-10; 14 — бак Е8-ММА; 15 — бункер для лушпиння з циклоном  46ПКЦ-3-9!-31а; 16-бункердля пилу 46 ПКЦ-3-91-34 ; а – насіння соняшнику з домішками; б – пил, рослинні домішки; у – очищене насіння соняшнику; г – лушпиння; д – ядра насіння; е – мятка; ж – мезга; з – макуха; і – неочищене масло; до – очищене масло; л – масло, що відстоялося; м –металломагнитные домішки 

Малогабаритні маслоотжимные преса
Екструдер-прес черв'ячний ЕПЧ-75 призначений для безперервної обробки необрушеного насіння соняшнику і віджимання масла з них за схемою однократного остаточного пресування. Таким чином, використовуючи цей прес, можна створити мікромаслозавод.
Конструкція складається (мал. 9) з екструдера-пресу, оснащеного електрообігрівом; раздвоителя для передачі обертання двом шнековим валам з однаковою швидкістю; редуктора і електродвигуна. До основних конструктивних особливостей відносяться наявність двох валів з розміщеними на них насадками спеціальної форми з профілем контактного ущільнювача і наявність перфорованих секцій, що обігріваються. Це забезпечує інтенсивну дію на матеріал за рахунок поєднання процесів транспортування, пресування, віджимання, перемішування, подрібнення, гранулювання і влаготеплового дії.
Преси маслоотжимные шнекові типа МПШ  призначені для віджимання масла з насіння соняшнику, гірчиці, рапсу, гарбуза, а також льону, конопель, кунжуту, горіхів кедра і тому подібне









 - Маслоотжімниє шнекові преси: а — МПШ-30; 6 — МПШ-60:1 –
пресуюча голівка; 2 – рама; 3 – бункер; 4 – привід
Конструкція пресів не вимагає попереднього обрушення, подрібнення, розчавлювання, обсмажування або іншої теплової обробки насіння. Це досягається витискуванням масла в тонкому шарі підготовленої шнеком маси. Отримане натуральне масло далі відстоюється або фільтрується. При цій технології завдяки короткочасній дії не дуже високої температури пресування (120...140°С) масло зберігає свої природні властивості: колір, запах, смак і інші корисні речовини.
Отримувана в процесі віджимання масла макуха виходить у вигляді гранул.
Преси МПШ-30 і МПШ-60 розраховані на вживання у фермерських господарствах. Найбільш ефективне групове вживання пресів МПШ-60 в дрібних і середніх колективних господарствах. Кожен прес в роботі автономний і вимагає лише підключення до електролінії.
Прес малогабаритний гвинтовий ПМВ – 35 (мал. 11). Призначений для витягання рослинної харчової олії з насіння соняшнику, льону і других олійних культур методом холодного пресування.
Насіння олійних культур засипається в горловину приймального бункера і транспортується гвинтовим конвеєром, встановленому в циліндровому корпусі до подрібнювача. Коли насіння потрапляє в зазор між торцем гвинта і измельчительной голівкою, починається процес дроблення сировини з одночасним підпресовуванням. Стискування і дроблення супроводяться витяганням масла з насіння і пресуванням макухи, яка формується в циліндровий джгут і через насадку віддаляється із зони пресування. Масло самоплив переміщається убік, протилежну до руху насіння, прямує в перфорований циліндр і далі в масловыводящую магістраль. Отримане масло протягом доби відстоюється в маслозбірних ємкостях, потім фільтрується. Макуха, що утворюється, у вигляді твердих циліндрових стержнів може упаковуватися в тару і поступати в торгівельну мережу для реалізації як багаті протеїном добавки до корму животных, ефективного добрива і тому подібне 

Комментариев нет:

Отправить комментарий