пятница, 11 сентября 2020 г.

КАЛЬКУЛЯЦІЯ ГР 20-К

 

Тема 1. Господарський облік у закладах     ресторанного господарства

1.1 ГОСПОДАРСЬКИЙ ОБЛІК: ПОНЯТТЯ ТА ВИДИ.  ВИМОГИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА.

                         План

1.1.1 Поняття та види господарського обліку.

1.1.2 Законодавчі та нормативні документи, які регламентують роботу ресторанного господарства.

1.1.3 Типи та класи підприємств ресторанного господарства.

1.1.4 Організація діяльності  підприємств  ресторанного господарства.

Вимоги, що пред'являються до господарського обліку:

1.       Порівнянність планових і облікових показників. Якщо показники плану та обліку будуть перелічені різними методиками, то ми не зможемо зіставити дані плану та обліку і тим більше їх проаналізувати встановлені єдині показники, методи і форми їх ведення. 

2.       Точність, об'єктивність, обгрунтованість. Дані обліку повинні відображати реальність, інакше буде неможливо управляти господарством.  За перекручення цих даних винні повинні притягуватися до відповідальності (в т.ч. кримінальної). 

3.       Своєчасність, оперативність, повнота. Дані обліку, якщо вони надходять із запізненням, втрачають своє значення, і не можуть бути пристосовані. 

4.       Для усунення помилок використовується сучасна оргтехніка. 

5.       Облік також повинен давати повну характеристику господарським явищам і лише в цьому випадку ми одержимо уявлення про господарську діяльність цього органу. 

6.       Ясність і доступність. Громіздкий облік систематично спізнюється з поданням і стає заплутаним, в результаті створює грунт для безгосподарності.  7. Облікові дані повинні бути ясними, простими і доступними, щоб будьякий бажаючий міг користуватися ними. 

8.       Економічність, раціональність. Витрати на ведення обліку повинні бути мінімальними і досягається це поліпшенням методів, форм, техніки обліку. 

9.       Облік повинен поставляти для потреб управління комплексну інформацію про хід та результати виробничо-господарської діяльності.

Система бухгалтерського обліку спрямована на досягнення повноти, економічності, безперервності і наступності в обліку тих сторін господарської діяльності, які характеризують організацію як суб'єкт підприємницької діяльності.

 


Система бухгалтерського обліку спрямована на досягнення повноти, економічності, безперервності і наступності в обліку тих сторін господарської діяльності, які характеризують організацію як суб'єкт підприємницької діяльності.

Зверніть увагу, що для відображення активів та господарських процесів, що здійснюються на підприємстві, їхніх кількісних  і якісних характеристик в обліку застосовують різні вимірники: натуральні, трудові і грошові.





Ресторанне господарство Ресторанне господарство – це–  вид економічної діяльності суб’єктів  ономічної діяльності суб’єктів  господарської діяльності по  наданню послуг  для  задоволення потреб споживачів у харчуванні з організацією дозвілля або без нього.споживачів у харчуванні з організацією дозвілля або без нього.  Класифікація закладів ресторанного господарства здійснюється за такими ознаками: 

       за типом закладу;

       за класом закладу;

       за місцем розміщення;

       за видами економічної діяльності

Стандартизовані терміни визначені ДСТУ 3862-99 “Ресторанного господарства. Терміни та визначення “:

· тип закладу - категорія закладів ресторанного господарства, об'єднаних за характерними ознаками асортименту кулінарної продукції, контингентом споживачів та формами організації їх обслуговування.

· клас закладу - сукупність відмінних ознак закладу певного типу, яка характеризує сукупність надаваних споживачам зручностей, рівень та умови продажу їжі, призначеної для споживання на місці.

Державним стандартом визначені наступні типи підприємств ресторанного господарства : ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна.

Ресторан - підприємство ресторанного господарства з широким асортиментом страв складного приготування, включаючи заказні та фірмові ; винно-горілчані, тютюнові та кондитерські вироби, з підвищеним рівнем обслуговування в поєднанні з організацією відпочинку.

Бар - підприємство ресторанного господарства з барною стійкою, що реалізує змішані, міцні алкогольні, слабоалкогольні та безалкогольні напої, закуски, десерти, мучні кондитерські та булочні вироби, закупні товари у поєднанні з влаштуванням дозвілля споживачів.

Кафе - підприємство по організації харчування і відпочинку споживачів, яке пропонує більш обмежений в порівнянні з рестораном асортимент продукції.

Реалізує фірмові, заказні страви, вироби і напої.

Їдальня - загальнодоступне або яке обслуговує певний контингент споживачів, підприємство ресторанного господарства, що виробляє і реалізує страви у відповідності з різноманітним по дням тижня меню. 

На класи підрозділяють тільки ресторани і бари. 

За ступенем комфорту, рівнем обслуговування і обсягом надаваних послуг ресторани і бари поділяють на три класи: люкс, вищий і перший.

Термінологічні поняття:

 

       Ресторан класу “люкс” - вишуканість інтер'єру, високий рівень комфортності, широкий вибір послуг, асортимент оригінальних , вишуканих заказних і фірмових страв складного приготування; винногорілчані тютюнові і кондитерські вироби; підвищений рівень обслуговування в поєднанні з організацією відпочинку.

       Ресторан класу “вищий”- оригінальність інтер'єру, вибір послуг, комфортність, різноманітний асортимент оригінальних, вишуканих заказних і фірмових страв складного приготування; винногорілчані,тютюнові і кондитерські вироби; підвищений рівень обслуговування в поєднанні з організацією відпочинку.

       Ресторан класу “перший “ - гармонічність, комфортність і вибір послуг, різноманітний асортимент фірмових страв складного приготування; виногорілчані, тютюнові і кондитерські вироби; високий рівень

обслуговування в поєднанні з організацією відпочинку.

                                                        

                           Тестовий контроль

1. Які елементи обов'язково мають бути наявні в господарському обліку: 

1)   первинний облік, аналітичний облік, синтетичний облік; 

2)    документація, облікова реєстрація, складання балансу; 

3)   спостереження, вимірювання, реєстрація; 

4)    оцінка, калькуляція, подвійний запис;  

5) рахунки, баланс, звітність. 

2. Чим обумовлений зміст і завдання господарського обліку: 

1)    рахунками бухгалтерського обліку; 

2)    грошовим вимірюванням; 

3)  первинним спостереженням; 

4) способом суспільного виробництва; 

5) бухгалтерським балансом. 

3. На які види поділяється господарський облік: 

1)  спостереження, вимірювання, реєстрація; 

2)  рахунки, подвійний запис, баланс; 

3) аналітичний, статистичний, балансовий; 

4) меморіальний, журнальний, табличний; 

5) оперативний, статистичний, бухгалтерський. 

4. Які вимоги висуваються до господарського обліку: 

1) первинність, вторинність, оперативність, гнучкість, систематизованість, нагромаджуваність, хронологічність і повнота даних обліку; 

2)документаційність, аналітичність, систематизованість, облікова реєстрація, складання балансу і бухгалтерської звітності; 

3)  документальність,  оперативність,  спостережність,    вимірюваність,

оцінюваність, звітність і кількісне відображення; 

4) порівнюваність показників обліку з показниками плану, точність, об'єктивність, ясність, доступність, своєчасність, економічність і

раціональність; 

5) обов'язкове первинне спостереження, складання документів, реєстрація на рахунках обліку, складання головної книги і бухгалтерського балансу. 

6. Які види вимірників застосовуються в бухгалтерському обліку: 

1)   натуральний, трудовий, грошовий; 

2)   оперативний, статистичний, податковий; 

3)  валютний, матеріальний, контокорентний; 

4)  податковий, управлінський, бюджетний; 

5) первинний, поточний, балансовий? 

7. Натуральні вимірники призначені для: 

1)  визначення кількості витраченої праці; 

2) одержання відомостей про господарські засоби і процеси в їх натуральному вираженні; 

3)  узагальненого відображення засобів підприємства, джерел утворення, процесів і результатів діяльності; 

4) додержання відомостей про суму боргових зобов'язань. 

8.  Виконання яких функцій повинен забезпечити бухгалтерський облік: 

1) інформаційну, контрольну, аналітичну; 

2) спостережну, вимірювальну, реєстраційну; 

3)  оціночну, калькуляційну, звітну; 

4)  групувальну, поточну, зведену; 

5) первинну, поточну, узагальнюючу.

9.  Які види бухгалтерського обліку можете назвати з наведеного нижче переліку: 

1) фінансовий, управлінський, податковий; 

2) оперативний, статистичний, податковий; 

3) валютний, матеріальний, контокорентний; 

4) натуральний, трудовий, грошовий; 

5) первинний, поточний, балансовий. 

10. Виконання яких функцій повинен забезпечити бухгалтерський облік: 

1) інформаційну, контрольну, аналітичну; 

2) спостережну, вимірювальну, реєстраційну; 

3)  оціночну, калькуляційну, звітну; 

4) групувальну, поточну, зведену; 

5) первинну, поточну, узагальнюючу. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий