вторник, 14 июня 2022 г.

ГР 21-К Організація виробництва та обслуговування Тема Порцеляновий і фаянсовий посуд

 

Характеристика, призначення та види столового посуду

  Порцеляновий і фаянсовий посуд 

Застосовують для  подавання перших, других, солодких страв, гарячих напоїв. Посуд повинен відповідати естетичним, санітарно-гігієнічним і технологічним вимогам. Він повинен бути бездоганно чистим, цілим, певної місткості, форми, достатньо міцним, одного стилю і розрізнятись за видами і призначенням.

 

Посуд

Призначення


 

Тарілки столові глибокі (Ø 240 мм,

Ø 200 мм)

Для перших страв порціями, півпорціями

 


Тарілки столові мілкі (Ø 240 мм)

Для других гарячих страв з риби, м’яса, птиці, дичини, овочів, яєць, сиру; як підставна тарілка під столові глибокі тарілки при подаванні перших страв, під закусочні тарілки при сервіруванні стола


 

Тарілки закусочні (Ø 200 мм)

Для закусок, сервірування стола під закуски; як підставна тарілка під салатники і порціонні сковороди з гарячими закусками, під столові глибокі півпорційні тарілки при подаванні перших страв

півпорціями

 


Тарілки десертні мілкі (Ø 200 мм)

Для солодких страв


 

Тарілки десертні глибокі (мають

малюнок у вигляді

плодів чи ягід)     

(Ø 200 мм)

Для солодких страв

 




Тарілки пиріжкові (Ø 175 мм) 

Для хліба, бутербродів, пиріжків, булочок, грінок та інших булочних виробів; як підставна тарілка під кокотниці, ікорниці, кокільниці, соусники, креманки, вазочки, конічні склянки і келихи з напоями і солодкими стравами


 

Тарілки ікорні (Ø 150 мм) 

Для ікри паюсної

 


Блюда овальні        

(довжина 350, 400-

450 мм)

Для рибних холодних страв і закусок, деяких м’ясних

 


Блюда круглі (Ø 300, 350 мм)

Для бутербродів, корзиночок і тарталеток з різними продуктами, м’ясного асорті та інших холодних страв з м’яса, птиці, дичини

 

Оселедниці

(довжина 135, 250,

270, 300 мм)

Для оселедця з гарніром і натурального, риби гарячого і холодного копчення

 

Лотки (135, 250, 270, 300 мм)

Для шпрот, сиру, масла, сардин, лимона


 

Салатники (різної форми), місткість від 120 до 1000 см3

Для салатів, вінегретів, соління, маринадів

 




 

Вази салатні на високій ніжці (Ø

240 мм)

Для салатів з крабів, натуральних овочів


 

Вази на низькій ніжці (Ø 240 мм)

Для борошняних кондитерських виробів, тістечок

 


Соусники (100, 200,

400 см3)

Для соусів (в основному холодних), сметани


 

Хрінниця (100-200 см3)

Для соусу з хріном


Супові миски з кришками – супниці (4 - 10 порцій)

Для перших страв



 

Чашки бульйонні з блюдцями (350, 400 см3)

Для прозорих бульйонів, кулешиків

 

Чашки чайні з блюдцями (200, 250 см3)

Для чаю, кави з молоком, какао, шоколаду

 

 


Чашки кавові з блюдцями (75, 100 см3)

Для кави чорної, кави посхідному

 


Піали (220, 250,

350, 400 см3)

Для національних напоїв (зеленого чаю, кумису) в ресторанах з національною

кухнею народів Середньої Азії

 




Кісе (900 см3)

Для національних страв (плову, лагману) в ресторанах з національною

кухнею народів Середньої Азії

 

Молочники (500, 750, 1000 см3)

Для молока

 


Вершківники (150,

250, 300, 425 см3)

Для вершків до кави, чаю

 


Чайники для заварювання чаю (250, 500, 600, 800 см3)

Заварювання і подавання чаю


 

Чайники доливні (800, 1600 см3)

Для окропу при подаванні чаю парами


 

Кавовники ( від 250 до 1400 см3)

Для кави чорної


 

Чарки-підставки для яєць (Ø 35 - 50 мм)

Для яєць, зварених не круто і «в мішечок»

 


Прибор для спецій

(сільничка, перечниця, гірчичниця)

Для солі, перцю, гірчиці


 

Блюда-розетки (Ø 90 мм)

Для варення, джему, меду, лимонів, цукру

 


Вазочки для квітів і паперових серветок

Для сервірування стола

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий