Тема 2. Санітарно-гігієнічні вимоги до розміщення підприємств, до виробничих і допоміжних приміщень
План
2.1. Санітарна
класифікація підприємств, виробництв і споруд.
2.2.
Санітарно-захисні зони підприємства.
2.3.
Санітарно-гігієнічні вимоги до території підприємств.
2.4. Санітарні
вимоги до виробничих будівель та споруд.
2.5. Санітарні
вимоги до допоміжних приміщень
2.6. Технічна
естетика виробничих приміщень.
2.7. Вимоги до
водопостачання і каналізації.
2.8. Організація
праці на робочому місці.
2.9. Вимоги
виробничої санітарії до робочого місця.
2.1. Санітарна
класифікація підприємств, виробництв і споруд
За санітарною класифікацією підприємства, виробництва
та споруди поділяють на 5 класів.
До І-V класів залежно від величини та шкідливості
віднесено підприємства та виробництва:
-
хімічні;
-
металургійні, машинобудівні та металообробні;
-
по видобуванню руд та нерудних копалень;
-
будівельної промисловості;
-
та по обробці деревини;
-
легкої промисловості;
-
по обробці тваринних продуктів, також
санітарно-технічні споруди та установки комунального призначення.
Підприємства та виробництва по обробці харчових
продуктів і смакових речовин відносяться до ІІ-V класів, зокрема:
-
ІІ класу – бойні (великої та дрібної рогатої
худоби), м’ясокомбінати;
-
ІІІ класу – бурякоцукрові підприємства, бойні
дрібних тварин і птахів;
-
ІV класу – млини, комбікормові заводи,
бурякоцукрові заводи без
жомосховища,
підприємства по переробці овочів, виробництва крохмалю;
-
V класу – кондитерські фабрики, олійницькі
підприємства, консервні заводи, овочесховища, заводи по переробці молока,
хлібозаводи, заводи фруктових та овочевих соків і безалкогольних напоїв.
2.2. Санітарно-захисні зони підприємства
Санітарно-захисні зони – створюються
навколо об’єктів, які є джерелами забруднення навколишнього середовища
хімічними, фізичними та біологічними чинниками, з метою відокремлення таких
об’єктів від території житлової забудови. У межах санітарно-захисної зони
забороняється будівництво житлових об’єктів, об’єктів соціальної інфраструктури
та інших об’єктів, пов’язаних з постійним перебуванням людей.
Санітарно-захисні зони встановлюються від джерел
шкідливості до межі:
- житлової
забудови;
- ділянок
громадських установ, будинків і споруд, в тому числі дитячих, навчальних,
лікувально-профілактичних установ, установ соціального забезпечення,
спортивних, оздоровлю вальних споруд тощо;
- територій
парків, садів, скверів та інших об’єктів зеленого будівництва загального
користування, місць відпочинку, садівницьких товариств та іших;
Санітарно-захисні
зони встановлюється від джерел забруднення атмосферного повітря шкідливими
речовинами, шуму, ультразвуку, вібрації, електромагнітних та іонізуючих
випромінювань, інших шкідливих чинників. Ширина санітарно-захисної зони підприємств,
виробництв і об’єктів
Таб.2
Клас виробництва |
I |
II |
IIІ |
ІV |
V |
Ширина санітарно-захисної зони, м |
1000 |
500 |
300 |
100 |
50 |
Підприємства харчової і зернопереробної промисловості
відносяться до IIІ - V класів.
Санітарно-захисну зону не дозволяється вважати
резервною територією перспективного розширення підприємства.
При необхідності і техніко-економічному та
гігієнічному обґрунтуванні санітарно-захисна зона для підприємства може бути
збільшена, але не більше як утричі за спільним рішенням Головного
санітарно-епідеміологічного управління Міністерстві охорони здоров'я України,
наприклад:
а) в залежності від
ефективності передбачених або можливих для
втілення методів
очищення викидів в атмосферу;
б) у випадку
відсутності засобів очищення викидів;
в) при необхідності
розміщення житлової забудови з підвітряного боку
по відношенню до
підприємства (в зоні можливого забруднення атмосфери);
г) в залежності від
рози вітрів та інших несприятливих місцевих умов;
д) якщо немає можливості знизити до меж, встановлених
нормами,
шум, вібрацію, електромагнітні,
радіочастотні випромінювання та інші шкідливі фактори, що надходять в оточуюче
середовище;
є) при будівництві нових, ще недостатньо вивчених шкідливих у
санітарному
відношенні виробництв.
Санітарно-захисною зоною вважають частину зони
забруднення в межах між кордоном промислового підприємства і кордоном
селітебної території населеного пункту.
Межа санітарно-захисної зони в цьому випадку
встановлюється шляхом розрахунку розсіювання в атмосфері шкідливих речовин, що
їх викидають цехи основного і допоміжного виробництва підприємств.
Селітебна
територія – це територія, де розміщуються житлові квартали, ділянки
культурно-побутових та суспільних будівель, зелені насадження суспільного
призначення, вулиці, площі.
В межах санітарно-захисної зони дозволяється
розміщувати промислові підприємства з найменшими виділеннями шкідливих речовин
за умови, що будуть дотримані відповідні санітарні дистанції між підприємствами
та житловими і суспільними забудовами (пожежне депо, гаражі, лазні, пральні,
приміщення охорони, їдальні та інші приміщення з тимчасовим перебуванням
людей).
При використанні санітарно-захисної зони під
забудівлю необхідно залишати суцільною, вільну від забудови зелену смугу
шириною не менше 50,0м.
Розміщення в санітарно-захисній зоні житлових
будинків та інших будівель з постійним перебуванням в них людей; а також
розміщення місцевих парків, стадіонів і дитячих установ не припустимо.
Комментариев нет:
Отправить комментарий