среда, 22 апреля 2020 г.

Лінія випуску муки


Потокові лінії мукомельного виробництва і виробництва круп
Лінія випуску муки  
Характеристика продукції, сировини і напівфабрикатів. Борошно - продукт помелу хлібного зерна пшениці або жита. Властивості борошна насамперед залежать від хімічного складу і будови ендосперму зерна - місця скупчення живильних речовин. Основна маса - природні полімери - крохмаль і білки, їх загальний вміст в зерні пшениці становить близько 85 % на суху речовину. Будова ендосперму зерна визначає особливості борошна, що виробляється. Розрізняють три види пшениці: м'яку, м'яку скловидну і тверду. Тканини ендосперму зерна м'якої пшениці мають борошнисту структуру, що складається з дрібних зерен крохмалю, укладених в тонкі непрозорі плівки білкових речовин. З такого зерна виробляють хлібопекарське борошно. Ендосперм склоподібних, твердих видів пшениці оточені товстими прошарками білків, додають їм прозорість. Склоподібні види зерна в порівнянні з борошнистими мають велику щільність, абсолютну масу і міцність, з них виробляють борошно (у вигляді крупки або напівкрупки ) для макаронних виробів.
Залежно від якості борошно поділяють на обойне, вищого, першого або другого гатунку, а також на крупчатку. Обойне борошно містить у своєму складі подрібнені частинки ендосперму зернової болонки (висівок). Сортове борошно виробляють з сіяного борошна. Кожен сорт борошна регламентований відповідними характеристиками борошна: кольором, зольністю, крупністю помелу і кількістю сирої клейковини. Якість борошна істотно залежить від вмісту в ній частинок оболонки - висівок. Основними структурними компонентами оболонки є клітковина, зольні елементи (кремній, фосфор, калій та ін.), тому величина зольності борошна є непрямою характеристикою кількості висівок. У загальному випадку вважається, чим нижче зольність борошна, тим менше воно містить висівок і має більш високу якість. Проміжними продуктами помелу зерна є крупки різних розмірів. Крупка чистого ендосперму зерна є високоякісним продуктом: плівка хлібопекарського борошна, крупка та напівкрупка макаронного борошна або манна крупа. Крупка, на поверхні якої є оболонка, при сортових помелах підлягає подальшому обробленню з метою видалення оболонки.
Особливості виробництва і споживання готової продукції. Борошномельні підприємства, як правило, розміщуються у місцях споживання продукції . Сутність борошномельного виробництва полягає в подрібненні зерна і поділі його складових частин: оболонок , ендосперма і зародка.Зерно хлібних злаків має складну тверду, щільну і міцну аморфно кристалічну структуру з різними характеристиками міцності складових частин . Тому для перероблення зерна застосовують різні машини і апарати, які піддають механічному та гідротермічному впливу зерна і продуктів його руйнування. Зовнішню поверхню зерна очищають від пилу, відокремлюють борідки і частково знімають плодові оболонки і зародки на оббивальній і щіткових машинах. У ентоленторах зерно і продукти його подрібнення піддають стерилізації шляхом ударних впливів. В результаті живі шкідники знищуються, зерна з личинками руйнуються, а личинки, в основному, гинуть. При сортових помелах зерна якість борошна підвищують шляхом його гідротермічного обролення. У результаті такого впливу послаблюються зв'язки між ендоспермом і оболонками; структура оболонок з крихкого стану переходить в пластично-в'язкий. Все це в сукупності полегшує відділення плодових і насіннєвих оболонок зерна з мінімальними втратами ендосперму. Крім того, покращуються хлібопекарські якості борошна внаслідок впливу тепла на білковий комплекс зволоженого зерна. На багатьох етапах борошномельного виробництва з зерна та продуктів його подрібнення видаляють металомагнітні домішки.
Зерно подрібнюють двома паралельними циліндричними вальцями, які обертаються назустріч один одному з різними швидкостями. Зазвичай застосовують надсічені розмелювальні вальці, на поверхні яких нанесені рифлі. Профіль, нахил, кількість і взаємне розташування рифлів вибирають залежно від необхідної крупності помелу і характеристик міцності подрібнювального зерна. Вони повинні забезпечувати максимальну кількість крупок різних розмірів за мінімального виходу порошкоподібної фракції борошна. Частинки крупки, на поверхні яких збереглася оболонка, додатково піддають шліфуванню - багатократному механічному впливу робочих органів шліфувальних машин на продукт, шляхом інтенсивного тертя часток одної по другій і по робочих поверхнях машин. При шліфуванні з поверхні крупок видаляють частинки оболонки.Значне місце в борошномельному виробництві займають процеси розділення продуктів подрібнення зерна. Спочатку їх просіюють на розсівах і розділяють на декілька фракцій, що відрізняються розміром часток. Потім проводять сортування фракцій за якістю, тобто поділяють на частки, які з чистого ендосперму, і частинки у вигляді з'єднань ендосперму з оболонкою. Таку операцію називають збагаченням крупок і дунстів (проміжні по крупності продукти між крупою і борошном). Для збагачення застосовуються ситовійні машини, які сортують сипкі суміші за геометричними і аеродинамічними характеристиками часток. У цих машинах для сортування за геометричними ознаками (крупності) служать сита, а за аеродинамічними (головним чином, по парусністю) - потоки повітря.

Після сортування крупки і дунстів піддають подальшому подрібненню на розмелювальних вальцевих верстатах. Параметри робочих органів верстатів і режими їх роботи залежать від розмірів подрібнюваних частинок. Міцність оболонки зерна значно перевищує міцність ендосперму, при сортових помелах для поділу продуктів подрібнення використовуються ударні впливи. Продукти розмелювання додатково подрібнюють у штифтових і бичевого роторах: ентолейторах і деташерах. На останніх стадіях драного і розмелювального процесів здійснюють вимолити в бичевих і щіткових машинах. У них вихідний продукт піддають удару і стиранню, в результаті чого порушуються молекулярні сили зчеплення між ендоспермом і оболонкою. Відбувається відділення ендосперму (у вигляді борошна) від висівкових частинок за мінімального їх подрібнення. Формування готової продукції - борошна - за сортами здійснюється шляхом вагового дозування і змішування продуктових потоків з окремих етапів технологічного процесу. Продукцію упаковують в транспортну тару - тканинні мішки або в споживчу тару - паперові пакети. 
Стадії технологічного процесу. Перероблення хлібних злаків в борошно розділляється на наступні стадії:
-         очищення зерна від домішок і виділення побічного продукту - кормових хлібопродуктів;
-         оброблення поверхні зерна сухим або вологим способами;
-         гидротермичне оброблення (холодне або швидкісне теплове кондицонування) зерна при сортових помелах ;
-         дране (утворення крупки) подрібнення зерна;
-         шліфування великих і середніх крупок;
-         розмелювання продуктів крупоутворення і шліфування;
-вимолочування сходових продуктів крупоутворення і розмелювання; - формування та контроль готової продукції. 
Характеристика комплексів обладнання. Лінія починається з комплексу обладнання для підготовки зерна до розмелювання, до складу якого входять силоси, пристрої для  регулювання, транспортування, формування і зберігання помольних партій зерна; машини та апарати для відділення домішок, що відрізняються від зерна геометричними розмірами, формою, щільністю, магнітними та іншими властивостями; машини та апарати для гідротермічного і механічного оброблення  зерна; пристрою для дозування та контролю якості зерна.
До складу лінії входять 4 ... 5 комплексів обладнання для утворення крупи (драних комплексів), кожен з яких містить магнітні сепаратори , вальцеві верстати , розмелювальні і сітовійні машини. По ходу технологічного процесу від першого до останнього комплексу крупність оброблюваних частинок зменшується. Дрібні фракції продуктів подрібнення піддають вимолочуванню в бичевих і щіткових машинах. Провідними є 9 ... 12 розмельних комплексів обладнання, які включають магнітні сепаратори, вальцеві верстати, деташери (або ентолейтори).
Перший, другий і третій комплекси по ходу технологічного процесу призначені для отримання борошна вищого гатунку. У комплексах з четвертого по шостий отримують борошно вищого і першого сорту. Наступні комплекси обладнання забезпечують отримання борошна першого і другого сортів. Завершальний комплекс включає обладнання для вагового дозування і змішування групових потоків (компонентів сортів борошна), ємності для зберігання готової продукції, Вагові, вибойні пристрої та фасувальні машини. На рис. 3.1 наведено один з варіантів машино- апаратурної схеми лінії борошномельного виробництва при сортовому помолі.
Будова і робота лінії. Попередньо очищене зерно подають з елеватора
Мал1.Машино-апаратурна схема борошномельного виробництва 
борошномельний завод ланцюговими конвеєрами 1 і завантажують в силоси 2. Силоси обладнані датчиками верхнього та нижнього рівнів, які зв'язані з центральним пунктом управління. Зерно з кожного силосу випускається через труби, забезпечені електропневматичними регуляторами потоку зерна
3. За допомогою регуляторів і гвинтового конвеєра 4 відповідно до заданої рецептури і продуктивністю формують помольні партії зерна.
Кожен потік зерна проходить магнітні сепаратори 5, підігрівач зерна (в холодну пору року) і ваговий автоматичний дозатор 7. Далі зерно піддається багатьом стадіям очищенню від домішок. У зерноочисному сепараторі 8 відділяються великі, дрібні і легкі домішки. У каменевідділювальній машині 9 відділяють мінерали домішки. Потім зерно очищається в дискових трієрах : куколевідбірниках 10 і овсюговідбірниках 11, а також в магнітному сепараторі. Зовнішню поверхню зерна очищають у вертикальній оббивальній машині 12, а за допомогою повітряного сепаратора 13 відокремлюють домішки, які відрізняються аеродинамічними властивостями. Далі зерно через магнітний сепаратор потрапляє в машину мокрого лущення 14 і після гідрооброблення системою гвинтових конвеєрів 15 і 17 зерно розподіляється по силосах 18 для відволоження. Силоси обладнані датчиками рівня , які пов'язані з центральним пунктом управління. Система розподілу зерна по силосах для відлежування забезпечує необхідні режими відволожування різною тривалістю і діленням потоків залежно від скловидності і початкової вологості зерна. Після основного зволоження і відволоження передбачено можливість повторення цих операцій через зволожувальний 16 і гвинтовий конвеєр 17. Після відволоження зерно через регулятор витрати, гвинтовий конвеєр 19 і магнітний сепаратор надходить в оббивальну машину 20 для обробкилення поверхні зерна. Із оббивальної машини зерно через магнітний сепаратор потрапляє в ентолейтор-стерилізатор 27, через  повітряний сепаратор 22 для відділення легких домішок. Далі через магнітний сепаратор зерно подають в зволожувальний апарат 23 і бункер 24 для короткочасного зволожування . Потім зерно зважують на автоматичному ваговому дозаторі 25 і через магнітний сепаратор направляють на подрібнення в першу драну систему.
У кожну драну систему входять вальцеві верстати 26, розсіви драних систем 27, розсіви сортувальні 28 і ситовійні машини 29. Сортування  продуктів  подрібнення драних систем здійснюють послідовно в два етапи з отриманням на першому етапі великої і частково середньої крупок, а на другому – середнього і дрібних крупок , дунстів і борошна. У ситовійних машинах 29 збагачують крупку дунстами І, ІІ і III драних систем і крупку шліфувального процесу .Обробленню в шліфувальних вальцевих верстатах 30 піддають велику і середню  крупку І, ІІ і III драних систем після її збагачення в сітовійних машиах 29. Верхні сходи з сит розсівів III і IV драних систем направляють в бичеві  вимолочувальні машини 37,  прохід останніх обробляють в центрифугалах 38. В вимолочувальному процесі застосовують двоетапне подрібнення . Після вальцевих верстатів 30 і 33 встановлені деташери 31 і 35 для руйнування конгломератів проміжних продуктів подрібнення зерна і ентолейтори 34 для стерилізації цих продуктів шляхом ударних впливів.У розсівах 32 , 36 і 39 з продуктів подрібнення висівають борошно , яке надходить в гвинтовий конвеєр 40. З нього борошно подають у розсіви 41 на контрольне просіювання, для забезпечення відділення сторонніх часток і необхідну крупність помелу. Так борошно через магнітний сепаратор і ентолейтори 42 і ваговий дозатор 43 розподіляють в функціональні силоси 44. З них забезпечується безтарний відпуск готової продукції автомобільним і залізничним транспортом або за допомогою вагового пристрої 45 борошно фасують у мішки , які конвеєром 46 також передають на транспорт для відвантаження на підприємства-споживачі борошна. Перед пакуванням в споживчу тару борошно попередньо просівають на розсівах 47 , пакують в паперові пакети на фасувальній машині 48. Пакети з борошном групують в блоки, які загортають в полімерну плівку на машині для групового па кування 49 . Отримані блоки з пакетів з борошном передають на транспортування в торгову мережу.








Комментариев нет:

Отправить комментарий