вторник, 28 апреля 2020 г.

тема Лінії мукомельного виробництва


Вимоги до технологічного процесу підготовки зерна до помелу
Технологічні процеси очищення і підготовки зерна до помелу призначені
для забезпечення ефективної обробки зернової маси з метою виділення з неї
сторонніх домішок, поліпшення технологічних властивостей і підвищення
стабільності показників якості зерна. Очищення і підготовка зерна до помелу
включає [17]:
- формування помельних партій зерна;
- очищення зернової маси від сторонніх домішок;
- очищення поверхні зерна;
- водотеплову обробку зерна для поліпшення його технологічних
властивостей;
- контроль побічних продуктів і відходів;
У відповідності до вимог «Правил організації і ведення технологічного
процесу на борошномельних заводах» (далі „Правил”) [17] зерно, яке
надходить з зерносховища в зерноочисне відділення борошномельного заводу,
повинне мати такі показники якості:
а) рекомендована вихідна вологість при багатосортних або односортних
помелах пшениці і жита з виготовленням борошна вищого сорту або сіяного –
до 13 %, при інших типах помелів – до 14 %, при обойних помелах – на рівні,
який забезпечує одержання борошна стандартної вологості;
б) вміст смітної домішки – не більше 2 % (при наявності обладнання для
обробки зерна на елеваторі – не вище 1 %), в тому числі зіпсованих зерен – до
1% (для макаронних помелів – не більше 0,5 %), шкідливої  домішки – до  0,2 %.
У шкідливій домішці вміст сажки і ріжків окремо або разом не повинен
перевищувати 0,05 %, а гірчаку і в’язелю (окремо або разом) 0,04 % від
загальної норми 0,05 %;
в) вміст фузаріозних зерен – не вище 1 % (кількість вомітоксину не
більше 1 мг/кг);
г) вміст зернової домішки – до 5 % у пшениці і 4 % у житі, в тому числі
пророслих зерен (вміст цих зерен встановлюють за результатами аналізу до
очищення) – не більше 3 % (для макаронних помелів – відповідно, не більше 4 і 2 %);

д) зерно повинне бути доброякісним, не затхлим, не пліснявим, не
зіпсоване самозігріванням і сушінням, не мати солодового та інших сторонніх
запахів .
Виходячи із даних вимог до якості очищеного і підготовленого зерна
необхідно передбачити в структурі зерноочисного відділення певні
технологічні процеси і операції, які б забезпечили необхідну якість зерна для
виробництва борошна стандартної якості. Для ефективного очищення і
підготовки зерна необхідно також передбачити комплекс обладнання, потужність
якого повинна на 10...20 % перевищувати потужність розмелювального
відділення, а також передбачити створення запасів неочищеного зерна
безпосередньо в зерноочисному відділенні, щоб забезпечили стабільну роботу
борошномельного завода.
З метою підвищення ефективності очищення зерна пшениці від смітної і
зернової домішок, а також покращання його технологічних властивостей,
рекомендується відбирати дрібну фракцію зерна в елеваторах і зерносховищах.                                                                                                                
 При відсутності такої можливості допускається відбір дрібної фракції зерна в
зерноочисному відділенні борошномельного заводу. Дрібною вважається фракція  пшениці, що проходить через решітне сито з отворами 2,0×20 мм або 2,2×20 мм залежно від крупності пшениці і сходить з сита з отворами 1,7×20 мм. Помітний технологічний ефект можна одержати при виділенні не менше 30 % дрібної фракції, яка знаходиться у вихідному зерні
Структуру технологічного процесу попереднього очищення зерна на
елеваторі з відбором дрібної фракції наведено на рисунку 2.1.
Попереднє очищення зернової маси починається із виділення з неї грубих
домішок (колосків, стеблин тощо). Для цього неочищене зерно направляють на скальператор А1-БЗО, в якому виділяють грубі домішки сходом циліндричного сита з отворами 25×25 мм. Проходом крізь сито отримують зерно, крупні і дрібні домішки. Грубі домішки направляють для контролю на циліндричне сито з отворами розміром 10×10 мм для виділення залишків зерна. Очищене від
грубих домішок зерно надходить у бункери, що розташовані над ситоповітряними сепараторами А1-БІС-100. Оскільки ці сепаратори мають чотири приймальні пристрої, то вони завантажуються одночасно не менше, ніж із двох бункерів. В ситовому корпусі сепаратора встановлено два яруси сит, в кожному ярусі по два сита. В першому ярусі встановлено решітні полотна з круглими отворами (тип 1)діаметром 8 мм, а в другому ярусі - решітні полотна (тип 3) з отворами розміром сторони трикутника 3,5 мм. В результаті очищення зерна на сепараторі А1-БІС-100 вилучають крупні, дрібні і легкі домішки [4, 17].

Далі зерно направляють на сепаратор А1-БСФ-50 або А1-БСШ-50 (6) для виділення дрібної фракції зерна. Наведені розміри сит у сепараторах є орієнтовними і залежать від крупності зерна. Попереднє очищення зерна від домішок повинне забезпечувати видалення не менше 50 % смітної домішки.
Очищену від домішок крупну фракцію зерна направляють у зерноочисне
відділення борошномельного заводу для підготовки її до помелу, а дрібну
фракцію - на комбікормові заводи для виробництва комбікормів або після
очищення використовують для виробництва борошна на системах другої якості.
Якість крупної фракції зерна після її попереднього очищення повинна
відповідати наступним вимогам:
– вміст смітної домішки - не більше 1 %, в тому числі шкідливої не
більше 0,2 %,
– інші показники якості повинні відповідати загальним вимогам щодо
зерна, яке направляється на борошномельні заводи [4].
Передача попередньо очищеного зерна із зерносховища до зерноочисного
відділення здійснюється окремими партіями, які відрізняються скловидністю,
кількістю і якістю клейковини, вологістю та іншими показниками
 кількістю і якістю клейковини, вологістю та іншими показниками


Рис. 2.1. Структура технологічного процесу попереднього очищення зерна
на елеваторі
1 – скальператор А1-БЗО; 2, 5– бункери; 3 – сепаратор А1-БІС100; 4, 7, 8 – автоматичні ваги; 6 –

сепаратор А1-БСФ-50.
 Основні технологічні операції підготовки зерна до помелу
Необхідні технологічні операції очищення і підготовки зерна до помелу та послідовність їх застосування обумовлені вимогами до очищення зерна від домішок для даного помелу.
При побудові схеми підготовки зерна до помелу слід користуватися рекомендованою послідовністю операцій і порядком застосування машин і обладнання , які наведено у таблиці 2.1.
.
          

         



роботі каменевідбірників Р3-БКТ-100 кількість зерна у виділених відходах не перевищує 0,05 % [15].
Для виділення коротких і довгих домішок використовують циліндричні і дискові трієри. Видалення із зернової суміші коротких домішок (кукіль, биті зернівки) здійснюють на трієрах-кукілевідбірниках А9-УТК-6, а довгих домішок (вівсюг, овес, ячмінь) – на трієрах-вівсюговідбірниках БТС або дискових - А9-УТО-6. Ефективність видалення домішок у трієрахкукілевідбірниках  не повинна бути меншою за 80 %, а у трієрахвівсюговідбірниках  – не меншою за 70 % [1, 4, 20].
Використання магнітних сепараторів забезпечує видалення металомагнітних домішок і попереджує іскроутворення. У зерноочисному відділенні для цього використовують магнітні сепаратори УІ-БМЗ або їх аналоги. Максимальна ефективність видалення металомагнітних домішок досягає 80 % [1, 4, 20].
Перше очищення поверхні зерна від пилу мінерального і органічного походження, мікроорганізмів, а також часткове видалення зародка, оболонок і чубка здійснюється в оббивальних машинах вертикального (Р3-БМО-6, Р3БМО-12) чи горизонтального типу (Р3-БГО-6, Р3-БГО-8). Ефективність обробки поверхні зерна характеризується зниженням його зольності при обмеженій кількості битих зерен.
Зниження зольності зерна в машинах з абразивним циліндром повинно складати 0,03…0,05 % при збільшенні кількості битих зерен не вище 2 %.
 Зниження зольності зерна в оббивальних машинах з металевим сітчастим циліндром повинно складати 0,01…0,03 % при збільшенні кількості битих зерен не вище 1 %.
Зниження зольності зерна при обробці зерна в машинах для миття зерна  і в машинах мокрого лущення повинно складати 0,02…0,05 % при збільшенні кількості битих зерен не вище 1 % [1, 4, 13].
Водотеплова обробка зерна здійснюється одним із способів холодного чи гарячого кондиціювання. Для зволожування використовують зволожуючий апарат А1-БУЗ або машини для інтенсивного зволоження А1-БШУ-2.
Формування помельної партії зерна проводять після завершення основного етапу водотеплової обробки зерна за розробленою рецептурою помельної партії. Складання помельної партії зерна проводять за допомогою вагових пристроїв для регулювання витрати зерна в потоці УРЗ-2 і конвеєрів змішувачів РЗ-БКШ [1,4, 13].
Після завершення основного етапу кондиціювання зерна його направляють на настпний етап підготовки  зерна до помелу. На цьому етапі спочатку видаляють металомагнітні домішки на магнітних сепараторах, оскільки наступна технологічна операція - повторне очищення поверхні зерна на оббивальних машинах. На цьому етапі замість оббивальних машин можливе застосування щіткових машин Р3-БЩМ, які менше травмують зерно [1, 4]. Для борошномельних заводів потужністю до 150 т/добу після основного етапу кондиціювання можливе застосування дебрандерів «Каскад» [8].
Після повторного очищення поверхні зерна наступна технологічна операція – його стерилізація. Стерилізація зерна проводиться для знищення прихованої зараженості зерна шкідниками. Для стерилізації зерна використовують ентолейтори РЗ-БЕЗ, які є машинами ударної дії і тому перед ними обов’язково необхідно встановлювати магнітні колонки [4].
Остаточне виділення легких домішок і битого зерна, яке пройшло через оббивальну машину та ентолейтор-стерилізатор здійснюється на повітряних (РЗ-БАБ) або сито-повітряних сепараторах (А1-БІС-12) [1, 4, 12].
 Наступне зволожування зерна на 0,3...0,5 % і короткочасне відволожування протягом 20...30 хв здійснюється у зволожуючому апараті А1БАЗ (машині інтенсивного зволожування А1-БШУ-1)  і силосі відповідно з метою підвищення міцності оболонок зернівок, що попереджує їх надмірне руйнування при наступному подрібненні зерна у драному процесі та сприяє отриманню крупок і дунстів меншої зольності [1, 4].
Очищене і підготовлене до помелу зерно зважується на автоматичних вагах АВ-50-ЗЕ і подається на І драну систему розмелювального відділення борошномельного заводу.
Технологічні операції очищення і підготовки зерна жита до сортових помелів майже аналогічні відповідним операціям очищення і підготовки зерна пшениці, але мають деякі особливості, які пов'язані з технологічними властивостями жита. Так, підготовка зерна жита до помелу проводиться тільки із застосуванням холодного кондиціювання при зволожуванні зерна не вище 15,0 % і відволожуванні не більше 6 год. Якщо вологість вихідної партії жита перевищує 14,0 %, то така партія кондиціюванню не підлягає. З метою поліпшення очищення поверхні зерна жита можливе використання лущильних машини А1-ЗШН-3, Каскад-1,6 тощо [1, 5, 8, 12, 13].
Підготовка зерна до помелу може здійснюватись і на іншому обладнанні різних виробників, яке забезпечує необхідну ефективність технологічних процесів.
Принципову схему технологічного процесу підготовки пшениці до помелу наведено на рис. 2.3.







Запитання для самоперевірки
1. Які вимоги встановлені до якості очищеного зерна перед помелом ?
 2. Які вимоги всановлені до підготовки зерна до помелу ?
 3. Яка мета попереднього очищення зерна в елеваторі ?
 4. Які особливості має структурна схема попередньої очистки зерна ?
 5. Які технологічні операції здійснюють на етапі первинного очищення зерна ?
















Комментариев нет:

Отправить комментарий