Виготовлення оздоблень із шоколаду
Шоколад - кондитерський
виріб, на основі масла какао, що є продуктом перероблення какао-бобів - насіння
шоколадного дерева, яке містить теобромін і кофеїн. Виріб отримав широке
розповсюдження по усьому світу, його часто використовують у кондитерському
виробництві. Шоколад входить до складу тортів, тістечок, печива, мусів та інших
кондитерських виробів.
Шоколад - незамінний компонент для оздоблення кондитерських виробів, він надзвичайно
різноманітний за формами й видами. Оскільки це дорогий продукт, його слід
використовувати дуже акуратно. Промисловість випускає молочний, чорний і білий
шоколад; у формі плиток, дропсів, крихти, густої пасти.
Для приготування кондитерських
виробів використовуються чотири основні види шоколаду: кувертюр, кулінарний
шоколад,
столовий або десертний шоколад, а
також помадку із шоколадним смаком (рис. 4.1.8.1).
Кувертюр - найкращий і
найдорожчий сорт із високим вмістом масла какао, яке надає шоколаду неповторний
смак і аромат. У правильно розтопленого кувертюра гарна глянсувата поверхня.
Кулінарний шоколад буває різних сортів: його якість залежить від вмісту
в ньому масла какао, що впливає й на смак, і на колір, і на щільність продукту.
Кулінарний шоколад знаходить різноманітне застосування, він дешевший ніж
кувертюр і підходить для приготування всіх виробів із шоколадними компонентами.
Столовий, або десертний, шоколад містить менше масла какао,
але в нього чудовий смак. Він зручний у роботі, однак коштує досить дорого. Цей
сорт краще використовувати для приготування обливного
печива, особливих десертів або цукерок ручної роботи. У розплавленому виді
досить густий, тому гладке глазуроване покриття з нього не вийде.
Шоколадна помадка насправді містить так мало масла какао, що навряд, чи
має право називатися шоколадом. У неї менш приємний смак, ніж в інших видів
шоколаду, фактура м’яка й досить жирна. У готової помадки є переваги - нею
зручно користуватися, та й коштує вона дешевше. Готова помадка підійде для
приготування будь-яких виробів із шоколадними компонентами.
Основні види шоколаду дяля приготування кондитерських виробів |
• Кувертюр
• Кулінарний шоколад
• Столовий або десертний
шоколад
• Шоколадна помадка
Шоколад буває трьох видів: чорний (напівсолодкий), молочний і білий. Чим чистіший шоколад,
тим він твердіший і відрізняється більш вираженим гіркуватим смаком. Молочний
шоколад най-
більш м’який і солодкий. Білий, що містить тільки
масло какао без додавання темних його часток, не має виразного смаку.
Для оздоблення кондитерських виробів шоколад використовується в розтопленому і затверділому вигляді. Розтоплений шоколад використовують для створення візерунків за допомогою корнетика або для глазурування. Затверділий шоколад використовують у вигляді фігур, стружки, крупки.
Види прикрас із шоколаду показані на рис. 4.1.8.2
Таблиця 4.1.8.1
|
Контрольні
запитання та завдання
1. Які види шоколаду
використовують для приготування кондитерських виробів?
2.
Що таке кувертюр?
3.
Охарактеризуйте шоколадну помадку.
4. Які види прикрас із
шоколаду використовують для оздоблення кондитерських виробів?
5.
Як отримують шоколадну стружку?
6. Назвіть етапи
технологічної послідовності глазурування шоколадом фруктів.
7. Назвіть проблеми
які виникають при роботі з шоколадом та причини їхнього виникнення.
8. Опишіть
технологічну послідовність виготовлення шоколадних вусиків.
9.
Опишіть технологічну послідовність виготовлення
шоколадного листя.
10.
Опишіть технологічну послідовність виготовлення
повнооб’ємних та пустотілих фігурок.
|
Комментариев нет:
Отправить комментарий