Порядок розрахунку продажної ціни на готові страви ,напої.
Ціноутворення та калькуляція у закладах ресторанного господарства
Мета: навчити технічно
правильно заповнювати бланки калькуляційних карток, формувати професійне вміння
та навички у вирахуванні ціни на страви; розвивати навички самостійної роботи з
бланками, логічне мислення та вміння робити перерахунки вартості фасованих продуктів;
виховувати уважність, спостережливість, почуття відповідальності за виконану
роботу.
Собівартість страв.
Техніка розрахунку вартості продуктів та страви.
Техніка
визначення ціни страв для реалізації.
Один із методів бухгалтерського обліку є калькуляція, яка являє собою спосіб накопичення витрат з метою визначення собівартості продукції, робіт та послуг як в цілому по підприємству так і по його підрозділах. Калькуляція є базою для визначення ціни на продукцію, роботи або послуг суб’єкта господарювання
Калькуляція (набір) – це вирахування
собівартості страв, в яку входить не тільки вартість продуктів, а й додаткові
витрати (заробітна плата, витрати на експлуатацію обладнання, відрахування
різного роду, загально виробничі витрати).
Щоб розрахунки спростити, витрати визначають у відсотках. Величина відсотків залежить від величини витрат, виду закладу, форми обслуговування. Вартість страв – це праця, затрачена в процесі виробництва та матеріалізована в цьому ж товарі. Вартість страви виражена в грамах, називається ціною. Ціни формуються на ринку і при рівності попиту, і пропозиції вони мало міняються.
В ціну страви насамперед входить ціна
продуктів з яких готують страву. Продукти можна купити по оптових, роздрібних
або ринкових цінах. Щоб покрити витрати (виробничі та невиробничі) на продукти
роблять націнку 30%, 40%, 50%.
Наприклад.
Продукти закупали на оптовій базі по слідуючих цінах:
Капуста білоголова -
5грн. за 1кг
Морква -
7грн. за 1кг Націнка -30%
Розрахунок ціни на овочі з націнкою:
5грн -
100%; |
7грн
-
100% |
Хгрн -
30%; |
Хгрн -
30% |
Х=
5грн х 30% = 1грн.50коп. |
Х= 7грн х 30% =2грн.
10коп. |
100% 5грн +1грн.50коп. = 6грн. 50коп. Спрощений розрахунок: |
100%
|
5грн
х 1,3 = 6грн.50коп. |
7грн х 1,3 = 9грн. 10коп. |
Інколи закупка продуктів не в
кілограмах, а в пачках, пляшках, буханках і т.д. Для подальших розрахунків ціни
на страви необхідно перерахувати ціни за 1кг продуктів
Наприклад.
1) Одна
буханка хліба масою 650г коштує 4грн. Розрахуємо ціну за 1кг хліба
0,650кг
-
4грн Х = 1,0кг
х 4грн = 6грн.15коп
1,0кг
-
Хгрн 0650кг
2) одна
пляшка олії (1літр) масою 920г коштує 14грн. Розрахуємо ціну за 1 літр олії:
0,920кг - 14грн
1,0кг
-
Хгрн Х = 1,0кг х 14грн = 15грн.21коп
0,920кг
3) одна
пачка чаю масою 80г коштує 5грн. Розрахуємо ціну за 1кг чаю:
0,08кг - 5грн
1,0кг
-
Хгрн Х =1,0кг х 5грн = 62грн.50коп
0,08кг
4.3. В закладах ресторанного
господарства розрахунками цін на продукцію власного виробництва займається
бухгалтер, але техніку розрахунків повинна знати кожна МВО.
В калькуляційну картку (додаток № 4)
записують назву страви, номер рецептури, вихід страви, норму продуктів на 100
порцій та ціни на кожен вид продуктів. Вираховують загальну суму вартості,
набору продуктів розділяють її на 100 і вираховують вартість однієї порції.
Розрахунок проводять на 100 порцій, щоб уникнути відхилень.
Щоб визначити продажну ціну необхідно до
вартості набору продуктів додати вартість витрат. Наприклад:
Витрати складають 40%. Розрахувати вартість котлети з
яловичини.
Назва
страви: «Котлети з яловичини»
Назва
продуктів |
Одиниця виміру |
К-сть на 100 порцій |
Ціна
(грн) |
Сума
(грн) |
Яловичина (котлетна маса) |
кг |
3,7 |
60,00 |
222,00 |
Хліб |
кг |
0,9 |
3,50 |
3,15 |
Сіль |
кг |
0,2 |
1,50 |
0,30 |
Сухарі паніровочні |
кг |
0,5 |
7,00 |
3,50 |
Олія |
кг |
0,3 |
10,00 |
3,00 |
|
Сума набору: |
|
|
231,95 |
Ці |
на на 1 порцію: |
|
|
2,32 |
231,95 : 100 = 2,32грн – ціна 1
порції Визначимо, яка сума припадає на 40% (що складають витрати):
2,32грн становить -100% Хгрн становить -40%
Х = 2,32грн х 40% = 0,93грн
100%
Вартість котлети з націнкою 40% - 3,25грн
2,32гр + 0,93гр = 3,25гр Розрахунок можна спростити:
2,32гр х 1,4гр = 3,248гр ≈3,25гр
Можна вирахувати вартість котлети іншим способом.
Спочатку на кожен вид продуктів зробити
націнку 40%, потім вирахувати суму набору продуктів. Наприклад:
Яловичина коштує 60 гр. з націнкою вартість яловичини:
60гр х 1,4 = 84гр
Хліб 3,50 х 1,4 = 4,90гр
Сіль 1,50 х1,4 = 2,10гр
Сухарі паніровочні 7 х 1,4 = 9,80гр
Олія 10 х 1,4 = 14гр
Назва
страви: «Котлета з яловичини»
Назва
продуктів |
Одиниця виміру |
К-сть прод. (кг) |
Ціна (гр) |
Сума (гр) |
Яловичина (котлетне м’ясо) |
кг |
3,7 |
84,00 |
310,80 |
Хліб |
кг |
0,9 |
4,90 |
4,41 |
Сіль |
кг |
0,2 |
2,10 |
0,42 |
Сухарі паніровочні |
кг |
0,5 |
9,80 |
4,90 |
Олія |
кг |
0,3 |
14,00 |
4,20 |
Сума набору з націнкою |
|
324,73 |
Вартість 1 порції: 324,73гр
: 100 = 3,247 ≈3,25гр
Комментариев нет:
Отправить комментарий