Характеристика устаткування малих переробних
підприємств по виробництву рослинної олії
1 Малогабаритні маслоотжимные преса
Екструдер-прес
черв'ячний ЕПЧ-75 призначений для безперервної обробки необрушеного насіння
соняшнику і віджимання масла з них за схемою однократного остаточного
пресування. Таким чином, використовуючи цей прес, можна створити
мікромаслозавод.
Конструкція складається (мал. 9) з екструдера-пресу,
оснащеного електрообігрівом; раздвоителя для передачі обертання двом шнековим
валам з однаковою швидкістю; редуктора і електродвигуна. До основних
конструктивних особливостей відносяться наявність двох валів з розміщеними на
них насадками спеціальної форми з профілем контактного ущільнювача і наявність
перфорованих секцій, що обігріваються. Це забезпечує інтенсивну дію на матеріал
за рахунок поєднання процесів транспортування, пресування, віджимання,
перемішування, подрібнення, гранулювання і влаготеплового дії.
Преси
маслоотжимные шнекові типа МПШ (мал. 10) призначені для віджимання масла з
насіння соняшнику, гірчиці, рапсу, гарбуза, а також льону, конопель, кунжуту,
горіхів кедра і тому подібне
. Екструдер-7прес
черв'ячний ЕПЧ -75:1 –
бункер; 2 – пульт управління; 3 – привід; 4 – опорний вузол; 5 – шнековий
вузол; 6 – вихід макухи; 7 – вихід масла
Екструдер-7прес
черв'ячний ЕПЧ -75:1 –
бункер; 2 – пульт управління; 3 – привід; 4 – опорний вузол; 5 – шнековий
вузол; 6 – вихід макухи; 7 – вихід масла
Основні деталі останнього — корпус шнека,
гільза з перфорацією, шнек, втулка, сполучна гайка, філ'єри. а)
Основні деталі останнього — корпус шнека,
гільза з перфорацією, шнек, втулка, сполучна гайка, філ'єри. а)
Маслоотжімниє шнекові преси: а — МПШ-30; 6 — МПШ-60:1 –
пресуюча голівка; 2 – рама; 3 – бункер; 4 –
привід
Конструкція пресів не вимагає попереднього обрушення,
подрібнення, розчавлювання, обсмажування або іншої теплової обробки насіння. Це
досягається витискуванням масла в тонкому шарі підготовленої шнеком маси.
Отримане натуральне масло далі відстоюється або фільтрується. При цій
технології завдяки короткочасній дії не дуже високої температури пресування
(120...140°С) масло зберігає свої природні властивості: колір, запах, смак і
інші корисні речовини.
Отримувана в процесі віджимання масла
макуха виходить у вигляді гранул.
Преси
МПШ-30 і МПШ-60 розраховані на вживання у фермерських господарствах. Найбільш
ефективне групове вживання пресів МПШ-60 в дрібних і середніх колективних
господарствах. Кожен прес в роботі автономний і вимагає лише підключення до
електролінії.
Прес
малогабаритний гвинтовий ПМВ – 35 (мал. 11). Призначений для витягання
рослинної харчової олії з насіння соняшнику, льону і других олійних культур
методом холодного пресування.
Насіння олійних культур засипається в горловину приймального
бункера і транспортується гвинтовим конвеєром, встановленому в циліндровому
корпусі до подрібнювача. Коли насіння потрапляє в зазор між торцем гвинта і
измельчительной голівкою, починається процес дроблення сировини з одночасним
підпресовуванням. Стискування і дроблення супроводяться витяганням масла з
насіння і пресуванням макухи, яка формується в циліндровий джгут і через
насадку віддаляється із зони пресування. Масло самоплив переміщається убік,
протилежну до руху насіння, прямує в перфорований циліндр і далі в
масловыводящую магістраль. Отримане масло протягом доби відстоюється в
маслозбірних ємкостях, потім фільтрується. Макуха, що утворюється, у вигляді
твердих циліндрових стержнів може упаковуватися в тару і поступати в
торгівельну мережу для реалізації як багаті протеїном добавки до корму
животных, ефективного добрива і тому подібне
Комментариев нет:
Отправить комментарий