четверг, 23 февраля 2023 г.

ГР 26 ГРС-Ф УЗГРГ ТЕМА Торгові автомати. Обладнання для вендінгу

 

Торгові автомати. Обладнання для вендінгу

Автомати для продажу гарячих страв

Останнім часом популярності набувають автомати для продажу гарячих страв. Ці автомати, які ще мають назву автомати-кафе, дозволяють продавати готові страви як у розігрітому вигляді, так і охолодженими (другі страви, сандвічі, салати, торти, напої і багато чого іншого, всього, що продається в звичайному кафе). У подібних торгових автоматах є санітарний контроль, який «стежить» за термінами придатності продукції. За допомогою автомата гарячої їжі клієнти вже через півтори хвилини можуть одержати своє замовлення, їжа з автоматів не поступається за якістю стравам у закусочній. Продук­ти, які оператор завантажує в торговий автомат, повинні бути впізнанні всіма: для фастфуду — гамбургери, сандвічі, біляші, шаурма тощо. Для других страв: картопля з котлетою, курка з рисом і т.п.

Як правило, йдеться про наперед приготовані гамбургери, хот-доги, піци, які автомат лише підігріває перед видачею. Але зустрічаються і більш екзотичні апарати, як, наприклад, автомат з продажу гарячої кар­топлі. Машина протягом 45 секунд підсмажує персонально для вас порцію картоплі-фрі і видає її в акуратній картонній коробочці, інший «картопляний» автомат готує картоплю-пюре з напівфабрикату і видає в акуратній одноразовій вазі.

Принцип роботи апарата дуже простий. Покупець вибирає страву з меню на дисплеї (у меню є зображення страви, інформація про викори­стовувані продукти і ціна). Після того, як вибір зроблений, страва авто­матично прямує з холодильника в піч — процес приготування займає всього 90 секунд. Поки страва готується, клієнт може одержати здачу. А для того, щоб покупці не нудьгували, їх у цей час розважають музика і відео на екрані автомата.

Торговий автомат Gourmet фірми Jofemar (Іспанія) практично сьогодні не має аналогів. Нагрівальний модуль, установлений в апараті дозволяє йому продавати приготовані м'ясні страви, піцу, гарячі сандвичі. Авто­мат також може продавати прохолодні напої. Вперше на українському ринку з'явився автомат, який може замінити справжнє кафе.

На відміну від автоматів, що продають каву, сухі фасовані продукти, бутильовані напої, він є компактним пристроєм в максимальному сту­пені що забезпечує повноцінне гаряче харчування з широкого асорти­менту перших і других страв, а також випічки.

Автомат дуже простий і зручний як для покупців так і в обслугову­ванні. Унікальність його полягає в тому, що тепер одночасно можна продавати як холодні продукти різні салати, молочну продукцію (питні йогурти), напої в банках/коробці (сік, газовані напої і т.д.), торти так і всілякі гарячі бутерброди, гамбургери, сандвічі, шаурму, пиріжки, міні-піца. Ще один важливий момент — час приготування і температура розігрівання від 10 до 95°С, може задаватися на кожен вид індивідуаль­но. Автомат оснащений двома нагрівальними системами (за вибором замовника апарата можуть бути дві мікрохвильові печі або мікрохвиль­ова піч і гриль).



4


Рис. 6. Торговельний автомат Gourmet

1 — інформаційне табло завантаженої продукції; 2 — купюроприймач; 3 — індикатор; 4 —кноп­ки вибору страв; 5 — вікно видачі страв; 6 — вікно здачі

Всередині розташована холодильна камера з горизонтальними по­личками, які в свою чергу оснащені каналами (від 2 до 5 на поличці). У холодильній камері витримується температура від 0,5 до 9 °С. На полич­ки холодильної камери завантажуються інгредієнти для реалізації. На внутрішніх дверях міститься мікрохвильова піч з індивідуальним часом розігрівання вибраного продукту. Після цього розігрітий продукт по­ступає у віконце видачі.

У автоматі програмується термін зберігання, після закінчення якого система санітарного контролю блокує продаж простроченого продукту.

Торговий автомат оснащений телеметричними функціями, які відстежують статистику продаж, сигналізують про випадки відмов різних вузлів автомата в on-line.

Сьогодні в торгівлі успішно використовуються комбіновані торгові автомати. Як правило, апарати цього типу поєднують у собі снековий апарат і апарат з продажу гарячих напоїв. Одним із сучасних представ­ників автоматів цього класу є торговий автомат «Diamante» італійської фірми Saeco (рис. 7.12), який призначений для продажу гарячих напоїв і швидкопсувних упакованих продуктів (сандвічів, йогуртів, газованих напоїв, шоколаду, чіпсів тощо), зберігання яких не вимагає сильного охолоджування, але підтримка постійної температури бажана. Автомат готує до 8 різних гарячих напоїв високої якості: каву-еспресо, капучіно, каву-лате, мокачіно, каву з молоком, а також гарячий шоко­лад, збите молоко, чай і бульйон. Автомат може готувати напої на ос­нові розчинної і натуральної меленої кави. Машина автоматично видає склянку, цукор і ложечку. За допомогою зовнішньої панелі управління можна, прийшовши зі своєю чашкою відмінити подачу склянки або включити режим «стоп-цукор». Всі настройки апарата можна задавати із зовнішньої панелі управління.



Рис. 7. Комбінований торговий автомат Sаесо «Diamante»

1 — панель управління; 2 —банкнотоприймач автомату приготування напоїв; 3 — ніша видачі напоїв ; 4 - монетоприймач автомату для про­дажу снекони.х товарів; 5 - вітрина снекових то­варів; 6 — вікно видачі здачі; 7 — ніша видачі снекових товарів

Верхні полиці автомата не охолоджуються і призначені для нешвидкопсувних продуктів (наприклад чіпсів, шоколадок тощо). Продукти завантажуються в лотки, забезпечені спіралями різних діаметрів, спіраль рухається і бажаний продукт падає в спеціальне вікно видачі, доступне користувачу. Апарат можна настроювати на температуру від +6 до +15°С.

Напівавтомати для продажу рідких готових товарів.

Для охолодження і продажу таких напоїв як пиво і вино використовуються напівавтомати, що називаються преміксами. По суті це охолоджувачі компресорного типу, що знижують температуру напою за рахунок охолодженої води, в якій знаходиться випарник і змійовик з напоєм (пиво- і винопровод).

Напої для реалізації в цих системах надходять з заводу-виробника у металевих ємкостях (кегах), оснащених двома (чи одним) штуцерами зі зворотними клапанами. Напій із кег до дозуючого пристрою може надходити тільки під дією тиску газу, для найбільш повного видалення рідин із кег в середині них вмонтовано трубку на всю їхню висоту, що має мінімальний зазор від дна.

Від німецького "keg" перекладається як "невелика ємкість". Є три різновиди КЕГa:

  • «


Din» (Дін) — високі КЕГи;

  • «Euro» (євро) - невисокі КЕГи;
  • «Plus-keg» (КЕГ-плюс) – стальна ємкість зі спеціальним покриттям, що відіграє роль спеціального термостата

 По об’єму КЕГи поділяються на:  5 – літрові, 10-12- літрові, 20-25 літрові 30 , 50 - та 100-літрові

Комментариев нет:

Отправить комментарий