воскресенье, 26 февраля 2023 г.

ГР 26 ГРС- Ф Устаткування ЗГРГ Тема . Устаткування для послуг оздоровчого комплексу.

 

Тема . Устаткування для послуг оздоровчого комплексу.

1. Ігрове та паркове устаткування. Атракціони для дітей, дорослих та сімейні

Розвиток готельного та туристичного бізнесу передбачає залучення як дорослих, так і дітей всіх вікових категорій, що в свою чергу вимагає створення комфортних умов для їх перебування як в закритих приміщеннях, так і на відкритих майданчиках.

 

Паркове обладнання - це невід'ємна частина ландшафтного дизайну та комунікації будь-якого парку, скверу.

 

 До садово-паркового обладнання відноситься альтанки, лавки, столики, ліхтарі, спортивно - гімнастичні снаряди, атракціони тощо.

 

Атракціон (. Фр фр. attraction - притягає) - споруда або пристрій, створений для розваг. Зазвичай встановлюється в місцях, призначених для колективного відпочинку (парки, розважальні центри, ігрові майданчики).

 

Паркове обладнання - сфера комунікацій, що межує міжландшафтним дизайном і сферою послуг.

 

Парк розваг (парк атракціонів, тематичний парк) - збірний термін, що описує деяку кількість атракціонів та інших видів розваг, розміщених на одній території.

 

 Парк розваг відрізняється від звичайних парків тим, що призначений саме для розваги людей, в основному дорослих, підлітків і дітей. Іноді будують тематичні парки, тобто парки розваг, атракціонів, навколишнє оточення, обслуговуючий персонал яких стилізовані під певну тематику, наприклад, Дикий Захід чи Острів піратів.

 

Парки розваг розділяють на стандартні зони:

 

екстремальну, сімейну, дитячу.

 

Екстремальна зона. Тут розташовуються атракціони, які залучають людей активного способу життя, бажаючих «полоскотати нерви». Як правило, на атракціони екстремальної зони не пускають дітей до 14 років.

 

 До таких атракціонів належать: 

 

Вежа вільного падіння - висока вежа, на яку нанизаний тор з місцями для пасажирів, які піднімаються на висоту ≈ 30 метрів, а потім відбувається вільне падіння тора, де починають працювати гумові - амортизаційні шнури, які гальмують руху. Атракціон призначений для відвідування дорослими і дітьми. Обмеження: від 120 см і не більше 100 кг. 

 

Катальні гірки («Американські гірки»)

 

 Гігантські гойдалки (з ефектом невагомості) 

 

Катапульта (атракціон)

 

 Банджі-батут

 

Сімейна зона .Атракціони сімейної зони комплектуються конструкціями, призначеними для розваги як дорослих, так і дітей.

 

 Приклади подібних атракціонів:  Колесо огляду  Кімната сміху  Гідродром (басейн з бамперна човниками)  Дитячий поїзд  Лазерний (або звичайний) тир  Автодром з електричними машинками.

 

Дитяча зона передбачена виключно для дітей 6-14 років.

 

Основні види атракціонів:  Карусель ланцюговий  Гідродром (басейн з бамперна човниками)  Пневматичний батут  Надувні гірки  Дитячі ігрові лабіринти.

 

Дитячі майданчики

 

Розвиток дітей іде паралельно у двох напрямках: інтелектуальному та фізичному. Наша держава дбає про своїх майбутніх громадян, так Законом України „Про дошкільну освіту” визначені обов’язки держави щодо піклування про збереження та зміцнення здоров’я дітей дошкільного віку, забезпечення їхнього психічного, фізичного та духовного розвитку. Дитячий майданчик призначений для розумового, фізичного розвитку, поліпшити координацію рухів, прищепити здатність до активних ігор, розвивати уяву, логіку, фантазію у дітей. Тобто поряд з інтелектуальним розвитком дитячий майданчик-спортивний міні-стадіон з необхідним обладнанням, мати спеціальне покриття(синтетичне, асфальто-бетонне,трав'яне, грунтове), розмітку для різних ігрових видів спорту та «трибуни» для батьків.

 

Дитячі ігрові майданчики.

 

Норми і правила проектування дитячих ігрових майданчиків

 

Дитячі майданчики повинні відповідати наступним вимогам: 

 

забезпечувати високу стійкість і безпеку, зносостійкість, довговічність, різноманітність, відповідний естетичний зовнішній вигляд, 

 

бути освітленою сонцем протягом 5 годин світлового дня, захищеною від вітру, бути огородженою.

 

 місцезнаходження має відповідати норма по відстані від вікон не менше 20 метрів, від мусорозбірника не менше 15 метрів, 

 

надійність конструкцій спортивних снарядів - вони повинні бути міцними, стійкими, екологічно чистим, нетоксичним покриттям, не мати гострих кутів, сходи або гойдалки повинні легко витримувати дорослу людину або кілька дітей одночасно,  надавати позитивний зовнішній вигляд, елементи майданчики не повинні лякати малюків, бути яскравих кольорів, нагадувати улюблені казки,  відповідати двом принципам одночасно: універсальність та зонування, тому що на майданчику одночасно будуть грати діти різного віку і снаряди повинні бути різної складності, а майданчик бути розділеним на окремі зони для малюків і дітей старшого віку,  конструкції повинні бути несприйнятливі до впливу морозу, вологи, палючого літнього сонця, добре переносити перепади температур, складатися з різноманітних елементів, включати гірки, гойдалки, драбини, пісочники,  пред'являти спеціальні вимоги, давати свободу фантазії, обладнання дитячого майданчика повинні створювати для дітей уяви, прищеплювати навички колективних ігор, сприятиме формуванню та розвитку художнього смаку, естетичне рішення має вносити в міську забудову життєрадісний колорит і різноманітність,  ігри повинні зміцнювати дитяче здоров'я, виховувати сміливість і спритність.

 

 Устаткування дитячих ігрових майданчиків

 

Під час вибору складу ігрового і спортивного обладнання для дітей і підлітків треба забезпечувати відповідність обладнання анатомо[1]фізіологічним особливостям різних вікових груп. Рекомендований склад ігрового та спортивного обладнання залежно від віку дітей представлено в таблиці 14.4.1, що відповідає ДБН Б.2.2-5:2011. Благоустрій територій. 

 

Устаткування дитячих ігрових майданчиків складається з окремих елементів та комплексів: драбинки, гірки, гойдалки, качалки, каруселі, пісочниці, складені з декількох елементів або спортивно-ігрові комплекси у вигляді машинки, ракети, літака, тваринки, казкового герою тощо.

 

Склад ігрового та спортивного обладнання залежно від віку дітей

 

 

 

image (4).png

 

 

Зони безпеки, вимоги до обладнання

На дитячому майданчику встановлюється зона безпеки навколо кожної позиції дитячого устаткування (складає від 1,5 до 3,5 м по периметру конструкції).

1. У зоні безпеки на дитячому майданчику не повинно знаходитися небезпечних предметів і елементів сторонніх конструкцій.

2. Матеріали з поганою пом'якшувальною властивістю (асфальт, бетон, тротуарна плитка) можуть використовуватися для покриття дитячого майданчика тільки поза зоною безпеки. 3. Поверхня дитячого майданчика в зоні безпеки повинна бути покрита ударопоглинаючими матеріалами:

- насипними (пісок, гравій (дрібної фракції), дерен, тирса, кора дерев). Товщина такого покриття не менше 300 мм. Якщо матеріал сипучий, то товщину шару слід збільшити до 500мм для компенсації витіснення матеріалу при експлуатації виробу.

- гумовим покриттям, коли неможливо забезпечити 300 мм насипного покриття. Товщина гумового покриття - не менше 40 мм.

 

Все частіше основною фігурою майданчика є машина, корабель, ракета, літак, фігури тварин, а майданчики оформлюють за тематичним задумом: навіяні казковими темами, імітаційними та фантазійними елементами об’єднаними в єдину композицію-ігровий комплекс. Він складається з гірки, однієї або двох, драбинок, містка. Матеріалом слугує метал, дерево, пластик добре оброблені, без гострих елементів, кутиків а небезпечних конструкцій та пагано закріплених, висота на яку будуть залазити діти, повинна бути близько метра.

Основні вимоги до обладнання для самих маленьких-пісочниці: розміри визначають з розрахунку одного квадратного метра на дитину, глибина близько 50 см, виробляють з добре обробленої дерев'яної дошки, гірка повинна мати достатньо високі бортики, щоб дитина не випала, гойдалки повинні відповідати заходам безпеки, підстави гойдалок повинно бути міцним, для цього використовується металева конструкція, яка надійно кріпиться в землі, була стійкою від падіння. Сидіння і всі доступні дітям елементи повинні мати гладеньки поверхні, виключення наявності гострих крайок, кутів, частин, що виступають, тощо; виконання вимог ергономіки.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий