среда, 4 мая 2022 г.

Гр 16 Облік,калькуляція і звітність Практична робота №2

 

Практична робота №2

Тема. Вивчення розрахунку сировини на необхідну кількість порцій. Перерахунок овочів в залежності від місяця.




Мета: засвоїти й закріпити на практиці розрахунок сировини на необхідну кількість порцій та перерахунок овочів в залежності від місяця.

Обладнання: збірники рецептур страв та кулінарних виробів

Кількість кожного продукту масою брутто та нетто для приготування страв вказується безпосередньо в рецептурі страви. Рецептура і технологія приготування страв складена з урахуванням діючих норм відходів і втрат під час обробки сировини. Рецептури супів, соусів, гарнірів, салатів, компотів, киселів, мусів, самбуків, кремів розраховані на 1000 г, що дозволяє визначити вихід порції страви з врахуванням попиту споживачів і раціонального витрачання продуктів, а рецептури на всі інші страви розраховані на 1 порцію.

 Норми закладки продуктів масою брутто в рецептурах розраховані на стандартну сировину; для картоплі прийняті норми відходів, діючі до 31 жовтня, для моркви та буряка – до 1 січня.

 У таблиці №32 «Розрахунки сировини, виходу напівфабрикатів і готових виробів» збірника рецептур страв та кулінарних виробів наведено розрахунки витрат сировини, виходу напівфабрикатів і готових виробів при обробці картоплі, овочів, грибів, плодів, ягід, горіхів та витрат при різних способах теплової обробки. Розрахунки дані на 100 г виходу готової продукції.

 

ХІД РОБОТИ

І. Визначення маси відходів при обробці овочів, плодів, грибів Приклад:

У таблиці №32 вказані відходи і втрати при обробці % до маси брутто, кол. 3. Визначити масу відходів при обробці 40 кг картоплі в січні. Мб = 40 кг

Табл. 32     Мв = 35% Методика розрахунків: 

Складаємо пропорцію 

40 кг   -   100% х кг     -    35%

х = = 14 кг                 Мв = 14 кг

І варіант

Задача 1. Визначити масу відходів при обробці 4 кг моркви в лютому.

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________ ____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________

 

Задача 2. Визначити масу відходів при обробці 10 кг цвітної капусти.

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________ ____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________ 

Задача 3. 

Визначити масу відходів при обробці 2 кг зелені петрушки.

____________________________________________________________ ____________________________________________________________ ____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________

 

ІІ варіант

Задача 1. Визначити масу відходів при обробці 6 кг картоплі в грудні.

____________________________________________________________

____________________________________________________________ ____________________________________________________________ ____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________

 

Задача 2. Визначити масу відходів при обробці 6 кг буряка в січні.

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________

 

Задача 3. Визначити масу відходів при обробці 2 кг грецьких смажених горіхів. 


Відповідь:___________________________________________________

 

ІІІ варіант

Задача 1. Визначити масу відходів при обробці 2 кг моркви в січні.

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________ ____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________

 

Задача 2. Визначити масу відходів при обробці 3 кг зелені петрушки.

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________ ____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________

 

Задача 3. Визначити масу відходів при обробці 10 кг буряка в грудні.

Відповідь:___________________________________________________

 

ІІ. Розрахунок сировини на необхідну кількість порцій

 

І варіант

Задача 1. Визначити закладку продуктів, необхідних для приготування

40 порцій супу селянського з крупою (вихід 1 порції – 250 г), колонка

№3.

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________ ____________________________________________________________ ____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________ ____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________

 

ІІ варіант

Задача 1. Визначити закладку сировини для приготування 60 порцій борщу флотського (вихід 1 порції – 500 г), колонка №3.

____________________________________________________________ ____________________________________________________________ ____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________

 

ІІІ варіант

Задача 1. Розрахувати кількість продуктів для приготування соусу по 1 колонці збірника рецептур страв та кулінарних виробів для відпуску 50 порцій лангету з соусом (рецептура №827).

____________________________________________________________ ____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________ ____________________________________________________________ ____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________ ____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________











Комментариев нет:

Отправить комментарий