вторник, 24 мая 2022 г.

ГР 36 ТПБКВ з ОТ Тема Приготування бісквітного основного тіста та виробів із нього

 



Приготування бісквітного основного тіста та виробів із нього

 

Бісквітне тісто – висококонцентрована дисперсія повітря в середовищі, що складається з яйцепродуктів, цукру, борошна, тому бісквітне тісто відносять до пін. Бісквітне тісто готують збиваючи яєчно-цукрову масу до збільшення її первинного об’єму в 2,5–3 рази з подальшим перемішуванням її із борошном.

Бісквітний напівфабрикат – це пухкий, дрібнопористий напівфабрикат із гладкою верхньою скоринкою, пористою, еластичною структурою м’якушки, при натисненні легко стискується, а потім відновлює колишню форму.

 

Корисно знати

Для приготування бісквітного напівфабрикату використовується пшеничне борошно з вмістом клейковини 2834 %, слабкої або середньої за силою. Борошно з більшим вмістом клейковини робить бісквітне тісто затягнутим, а напівфабрикат твердим. Із борошна зі зниженою кількістю клейковини отримують крихкуватий бісквітний напівфабрикат.

Замість меланжу для приготування бісквітного напівфабрикату можна використовувати свіжі яйця. На піноутворення яєць впливає температура сировини: з підвищенням температури маси вона підвищується. Оптимальна температура яєць і меланжу перед збиванням має бути 15…20оС.

 

Рецептура бісквіту передбачає його приготування з крохмалем картопляним або без нього. Функція крохмалю – зниження кількості клейковини в тісті, запобігання його від затягування. У рецептуру бісквітного тіста залежно від його виду додають есенції, какао-порошок, масло вершкове, сушені фрукти та ягоди.

Залежно від сировини, що використовують для замішування тіста і способів приготування, розрізняють кілька видів бісквітного напівфабрикату 

. Види бісквітного напівфабрикату 

   

Етапи технологічного процесу виробництва бісквітного напівфабрикату наведено на рис.

Бісквітне основне тісто готують двома способами:

холодним (без підігрівання яєчно-цукрової суміші) і з підігрівом (з підігрівом яєчно-цукрової суміші).


 


Етапи технологічного процесу виробництва

                                                           бісквітного напівфабрикату 

     

Такі технологічні чинники, як температура, тривалість і спосіб замішування істотно впливають на процес тістоутворення. У разі приготування бісквітного тіста з підігрівом скорочується час його приготування та покращуються властивості: тісто стає більш пишним, пухким. Короткочасність замішування збитої яєчно-цукрової суміші з борошном викликана необхідністю зменшення набрякання клейковини. Більш тривале замішування може призвести до густого затягнутого тіста, і бісквіт буде мало пористим і твердим.

Порядок замішування або черговість внесення рецептурних компонентів також впливають на властивості тіста. Для приготування бісквітних напівфабрикатів спочатку готують яєчно-цукрову збиту суміш, потім додають борошно або борошно з крохмалем, наприкінці вводять вершкове масло, або інші компоненти.

Технологічна схема приготування бісквітного напівфабрикату  у звичайний спосіб та виробів із нього наведена на рис.

Приготування бісквітного тіста холодним способом. В бачок збивальної машини закладають меланж або яйця (після первинної обробки), цукор і збивають масу 30–40 хв, поступово збільшуючи оберти. Маса вважається збитою, коли вона набуде світло-кремового кольору, збільшиться в об’ємі в 2,5 рази, стане однорідною, пишною і на її поверхні буде залишатися слід від збивача. Наприкінці збивання до яєчно-цукрової суміші додають есенцію, потім поступово всипають суміш просіяного разом з крохмалем борошна. 

Тісто замішують обережно, але швидко, протягом 15–30 сек. Тривале замішування призводить до ущільнення структури і осідання тіста. Осісти тісто може в тому випадку, коли яєчно-цукрову суміш недостатньо збили. 

Оскільки в процесі приготування збільшується в об’ємі, то рекомендоване заповнення бачків збивальних машин – на 70 % (у вертикальних машинах без кришок), на 85–90 % (у горизонтальних машинах із кришками). Вологість тіста 36–38 %, температура 20…25°С, густина 450–500 кг/м3.

Приготування бісквітного тіста з підігрівом. Меланж або яйця (після первинної обробки) перемішують із цукром і підігрівають на водяній бані до 40…50°С. не припиняючи збивання, або в збивальній машині з підігрівом. 

У процесі нагрівання жир жовтка розтоплюється під впливом підвищеної температури, яєчно-цукрова суміш стає менш в’язкою і добре збивається. При холодному способі приготування, меланж розріджується механічно і на це потрібно більше часу. 

Підігрів і збивання проводять 5–7 хв при 120 об/хв. вінчика. Потім підігрів припиняють і збивають при 240–300 об/хв. 20–25 хв. 

Далі процес замішування тіста, випікання і вистоювання проводять аналогічно до холодного способу приготування.

Бісквіт з какао-порошком готують так само як і основний бісквіт. Відмінність полягає в тому, що борошно з крохмалем заздалегідь ретельно перемішують із какао-порошком. Це забезпечує рівномірний колір бісквіта і не збільшує тривалість замішування. Бісквітний напівфабрикат із какао-порошком має шоколадний колір і присмак.

 


Технологічна схема приготування основного  бісквітного напівфабрикату та виробів з нього у звичайний спосіб  

  

Бісквіт з горіхами готують так само як і основний бісквіт. Відмінність полягає в тому, що обсмажені та подрібнені до дрібної крупи горіхи ретельно перемішуються з борошном і крохмалем для подальшого замішування тіста.

Готовий бісквітний напівфабрикат має приємний смак із рівномірно розподіленими в масі частинками горіхів.  

 Бісквіт із родзинками, бісквіт із родзинками та горіхами готують так само як і основний бісквіт. Відмінність полягає в тому, що додаткові компоненти ретельно перемішуються з борошном і крохмалем для подальшого замішування тіста. Готовий бісквітний напівфабрикат має приємний смак із рівномірно розподіленими в масі частинками горіхів, родзинок. 

Бісквіт для рулету готують так само, як і для основного бісквіта.

 

Корисно знати

Не замішуйте довго збиту яєчно-цукрову масу з борошном, бо бісквіт осяде і буде твердим, малопористим.

Температура меланжу суттєво впливає на його в’язкість і піноутворюючу здатність. Оптимальна температура меланжу перед його збиванням 1020о С.

Щоб у бісквітному напівфабрикаті родзинки і горіхи були розміщені рівномірно по всьому об’єму, їх потрібно перед додаванням в тісто змішати з борошном.

При випіканні бісквітних напівфабрикатів не можна в перші 2025 хв відкривати піч, бо бісквіт осяде.

Бісквітні напівфабрикати на торти краще випікати за температури 170180 С.

Вони випікаються довше, але мають більший об’єм.

Не виймайте з форм гарячі бісквітні напівфабрикати, вони осядуть.

Щоб бісквітні напівфабрикати при розрізуванні не кришились, дайте їм вистоятися 6-8 год.

 

Бісквіт з наповнювачами, відрізняється від бісквіту основного тим, що борошно перемішують з крохмалем і какао-порошком або підсмаженими  і подрібненими горіхами. Есенцію не використовують.

Технологічна схема          приготування       бісквітного     напівфабрикату   з наповнювачами  у звичайний спосіб та виробів з нього наведена на рис. 3.4.6.4. Формування та випікання бісквітного напівфабрикату

Бісквітне тісто дуже нестійке, і для того, щоб уникнути осідання, його одразу розливають на листи, дека або у форми різної конфігурації. 

Дно вистеляють пергаментним папером або фольгою, а краї змащують жиром. Папір запобігає ламанню випеченого бісквіту під час вибирання його з форми. Форми заповнюють тістом на 3/4 висоти , щоб під час випікання воно не виливалося через краї. Для тортів і тістечок тісто наливають завтовшки 15 мм, а для виробів із начинками або кремами, що скручуються у вигляді рулетів – 5 мм. 

Режим випікання бісквітного напівфабрикату залежить від низки чинників і становить в середньому 30–50 хв за температури 190…200°С.  Режими випікання бісквітних напівфабрикатів наведено в табл. 


Технологічна схема приготування бісквітного  напівфабрикату з наповнювачами  у звичайний спосіб та виробів з нього

 

Саджання тіста в піч здійснюється обережно, без струшувань. На початку випікання тісто піднімається, його об’єм збільшується внаслідок того, що бульбашки повітря, якими воно насичене, розширяються від нагрівання. У перші 10–15 хв випікання не слід відкривати дверцята печі та переставляти деки і форми. У разі недотримання цих умов тісто осяде, бісквіт буде плаский і твердий. Закінчення процесу випікання визначають за кольором верхньої скоринки (золотисто-жовта з коричневим відтінком) і пружністю бісквіта при натисканні пальцем (якщо залишаються заглиблення на поверхні – процес випікання, ще не завершений). Пропеченість бісквіта також визначається проколюванням тонкою дерев’яною паличкою (якщо тісто на ній відсутнє – процес випікання – завершений). 

Таблиця 3.4.6.2.

Режими випікання бісквітних напівфабрикатів

Форма випікання

Товщина

бісквіта, мм

Вологість, %

Температура випікання, о С

Тривалість випікання, хв

тіста

бісквіта

У деках

30-40

36-38

22± 2

195-200

50-55

У формах

30-40

36-38

22± 2

205-225

40-45

На листах

7-10

36-38

22± 2

200-220

10-15

 

 

Корисно знати

Під час випікання тісто удвічі збільшується в об’ємі, оскільки відбувається теплове розширення бульбашок повітря, якими воно насичене.

 

 

Випечений у деках і різних формах бісквіт називають бісквітним капсулем. Випечений на листі у вигляді тонкого пласта бісквіт, який використовується для загортання рулетів називають бісквітною розмазкою.

Вистоювання бісквітного напівфабрикату. Випечений бісквіт  після 20–30 хв охолодження витягують з дек та форм за допомогою тонкого ножа, яким бісквіт відділяють від бортів за всім периметром, потім форму перевертають і бісквіт направляють на вистоювання.

Вистоювання триває 4–10 год в умовах цеху з доступом повітря за температури не вище 20°С. Якщо вистоювати бісквіт при вищій температурі і в не вентильованому приміщенні, може з’явитися «картопляна хвороба». Під час вистоювання відбувається охолодження і деяке зниження вологості напівфабрикату. Після вистоювання він легко розрізається. Якщо розрізати теплий бісквіт, він буде кришитися і м’ятися, а після просочення сиропом – розмокне і розвалиться. 

Якість випеченого бісквітного напівфабрикату визначають за об’ємом, вологістю, пористістю, еластичністю, смаком, кольором, ароматом, станом скоринки.

З бісквітного тіста випікають напівфабрикати для тортів, тістечок, пирогів, рулетів. Комбінація бісквіта з різними кремами, свіжими ягодами, фруктами, горіхами, желе, джемами, глазурями, дає можливість одержати різноманітні кондитерські вироби.

Можливі дефекти бісквітного напівфабрикату і причини їхнього виникнення наведено в табл. 3.4.6.3.

Таблиця 3.4.6.3

Можливі дефекти бісквітного напівфабрикату і причини їх виникнення

Можливі дефекти

Причини виникнення

При замішуванні з борошном тісто осіло

Недостатньо або забагато збили яєчно-цукрову суміш; надто довго замішували тісто

Тісто осіло під час випікання

Зарано відкрили піч і переставляли листи місцями

Бісквітний напівфабрикат із грудками борошна

Використання непросіяного злежаного борошна, борошно всипали все одразу, недостатньо часу замішували тісто

Бісквітний напівфабрикат має закалець (ущільнені недостатньо пропечені ділянки м’якушки)

Недостатній час випікання, механічне струшування листів у перші хвилини випікання

Бісквітний напівфабрикат щільний, мало пористий, із загартуванням, невеликого об’єму

Використали борошно з великим вмістом клейковини (без додавання крохмалю); недостатній час збивання яєць; тривалий час замішували з борошном; тісто довго не випікалося; збільшено кількість борошна в тісті; передчасне вилучення бісквіта з печі (утворення загартування)

Дефектний стан скоринок

бісквіта

Передчасне вилучення бісквіта з печі; занижена температура випікання (бліда верхня і нижня скоринки);  продовжена тривалість випікання, підвищена температура печі (підгоріла або темно-коричнева потовщена скоринка); наявність крупних кристалів цукру, що не розчинилися (ряба поверхня)

Склеювання шарів напівфабрикату при

зберіганні

Недостатнє вистоювання шарів бісквітного напівфабрикату; із шарів знятий папір до їх охолодження

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий