воскресенье, 5 марта 2023 г.

ГР 26 ГРС- Ф УСТАТКУВАННЯ ЗГРГ Тема 15. Устаткування для послуг оздоровчого комплексу

 

Білья́́ ́́рд — гра кулями на спеціально обладнаному столі. 

Основна відмінність більярду від інших ігор полягає в кулі, в тому, що в більярді кулі приводяться в рух за допомогою спеціальної палиці - кия. Вважається, що слово "більярд" походить від поєднання двох англійських слів - ball - «м'яч» і yeard - «палиця». 

Усі сучасні варіанти гри проходять на спеціально обладнаному столі за допомогою довгої тонкої палиці (кия) та набору куль. Суть гри в більярд — вдарити києм по кулі, яка розташована на столі, і потрапити цією кулею в іншу. Здебільшого, метою гравця є потрапити однією з куль, що зіткнулися, до спеціального отвору в краю столу (лузи); проте чого саме прагнеться від зіткнення двох куль залежить від різновиду самої гри у більярд. 

Структура більярдного клубу. Форма площі для більярдного клубу є широкий зал прямокутної форми. Для розміщення більярдного столу вимагається (залежно від розмірів самого столу і рівня надається відвідувачам комфорту в процесі гри) від 30 до 40м2 на кожен стіл.

 Для відпочинку поруч з більярдними столами і призначеними для відпочинку гравців і їхніх друзів слід розмістити барну стійку, столики і крісла. 

Планування: 

1. Для комерційних і спортивних клубів різні функціональні зони більярдного клубу повинні бути об'єднані в одному залі, в деякому єдиному просторі. 

 2. Для елітних більярдних клубів більш правильною таке планування, при якій приїхала компанія має можливість усамітнитися в окремому залі з власним більярдним столом. 

Розміри столів: 6х12 футів для російського більярду, 4,5 х9 - для пулу. 

Киї, стійки для закріплення київ, стійка ресепшен маркера, комп’ютер для обліку, друкувальний пристрій. 

Комплект з 16 куль. 

Більярдне крісло для двох гравців. 

Трикутники, крейда , тримачі. 

 Враховуючи світлотехнічні характеристики, а також ергономічні вимоги, на малюнках зображена оптимальна схема розташування більярдного світильника щодо ігрового поля більярду з урахуванням охоплення світловим потоком зони не вже кутових луз. 

 Залежно від потужності електричних ламп, що використовуються у світильниках, висота від кромки плафонів до ігрового поля варіюється в межах 800-1000 мм. Така схема дозволяє при використанні ламп розжарювання потужністю 100 Вт досягти рівномірного заповнення світловим потоком ігрової поверхні освітленістю в 300 лк мінімум. 

При розташуванні світильника вище 1000 мм над ігровою поверхнею зменшується освітленість ігрового поля і створюються незручності гравцеві через попадання прямого світла в очі при нанесенні удару. У разі розташування світильника нижче 800 мм над ігровою поверхнею виникає ситуація, при якій освітленість поля вище необхідної, внаслідок чого яскраві відблиски від куль заважають грі, зони кутових луз можуть бути не висвітлені, а також можливі незручності, пов'язані з дотиком крайніх плафонів головою спортсмена або києм. 

Освітленість ігрового поля: не менше 300 люкс. Охоплення світловим потоком: зона, не вужче кромки кутових луз. Рекомендована висота кромки плафона світильника над ігровим полем 800-1000 мм. 

Так само особливу увагу при розробці внутрішньої структури більярдного клубу необхідно приділити стійці ресепшен маркера.

Більярдний інвентар. Поняття «більярдний інвентар» включає в себе більярдний стіл, киї, кулі, машинку, мазік, дошку для запису, полиці для київ і куль, а також рівносторонній трикутник, який виготовляється з дерева. 

Вимоги до більярдних столів: 

1. надійність дерев'яної частини, що тримає важкі плити.

 2. Стіл необхідно правильно сконструювати. Якщо конструкція буде порушена, то стіл вийде нестійким.

3. дотримуватися відповідності розміру більярдної кулі і бортової гуми, відповідні пружні властивості гуми, її кріплення до основи стола для прогнозованого щодо сили і напрямку відбивання ударів більярдної кулі.

 4. вимога до матеріалу (сукна), яким покривається стіл щодо міцності і щільності. 

5. вимоги до міцності лузи (сітки і скоб). 

Більярдний стіл. Столи бувають різних розмірів, визначають в футах. 

1 англійський фут (Ft) дорівнює 30.48 см або 304.8 мм. Ідеальні розміри 12 Ft більярдного столу рівні: 3656.6 х 1828.3 мм Федерація більярдного спорту Росії (ФБСР), з метою більш простої класифікації турнірних столів, допускає відхилення від норм на + / - 50 мм. Тому, стосовно російським столів вже давно застосовуються розміри: 

Повний російський стіл - 3700 х 1850 мм (12.3 ft) 

Великий російський стіл - 3500 х 1750 мм (11.48 ft) 

Середній російський стіл - 3200 х 1600 мм (10.498 ft) 

Малий російський стіл - 2900 х 1450 мм (9.51 ft)

Комментариев нет:

Отправить комментарий