среда, 8 марта 2023 г.

ГР 26 ГРС -Ф САНІТАРІЯ ТА ГІГІЄНА В ГАЛУЗІ Тема 4. Санітарно-гігієнічні вимоги щодо утримання закладів готельно-ресторанного господарства та особистої гігієни персоналу.

 Тема  4. Санітарно-гігієнічні вимоги щодо утримання закладів готельно-ресторанного господарства та особистої гігієни персоналу.

Існує велика низка санітарних правил і законів (щодо правильного зберігання і реалізації готової продукції, забезпечення відповідного санітарного стану інвентарю, обладнання, зовнішнього вигляду працівників тощо), за якими повинні працювати заклади ресторанного господарства. Усі правила затверджені Кабінетом Міністрів України. Ці правила повинен знати кожен робітник закладу. У закладах ресторанного господарства повинен забезпечуватися належний санітарний стан виробничих, торговельних і складських приміщень відповідно до вимог Санітарних правил для закладів ресторанного господарства. Керівники закладів ресторанного господарства відповідно до вимог Санітарних правил зобов’язані забезпечити: - необхідні умови для дотримання санітарних правил і норм при обробці сировини й приготуванню страв та виробів з метою випуску продукції, безпечної для здоров’я людини; - наявність особистих медичних книжок у кожного працівника з відміткою про проходження періодичних медичних обстежень; - вибіркову перевірку санітарно-гігієнічних знань на робочих місцях і повторне вивчення із прийняттям заліків у разі виявлення порушень санітарних вимог або за відсутності необхідних знань; - наявність санітарного й форменого одягу відповідно до чинних норм, регулярне централізоване прання; - наявність достатньої кількості виробничого інвентарю, посуду та інших предметів матеріально-технічного оснащення; - проведення заходів щодо дезінсекції та дератизації відповідно до договору з дезвідділами; - проведення додаткових профілактичних заходів щодо епідпоказників; - наявність у закладі журналу щоденних оглядів рук персоналу на стафілококове ураження шкіри; - наявність аптечок для надання першої медичної допомоги і їх своєчасне поповнення; - організацію роботи щодо санітарної освіти персоналу шляхом проведення семінарів, бесід, лекцій. Відповідальність за загальний санітарний стан закладу ресторанного господарства, дотримання в ньому санітарного режиму і 6 допуск до роботи осіб, що не пройшли медичного обстеження та не склали санмінімуму, за створення умов, необхідних для виконання працівниками правил особистої гігієни, забезпечення роботи з контролю за якістю сировини і продукції, що випускається, несе керівник закладу. Відповідальним за дотримання правил прийому продовольчих товарів, належне санітарне утримання складських приміщень, дотримання умов і строків зберігання продуктів на складі є завідувач складом (комірник). Відповідальність за якість прийнятих на виробництво продуктів, дотримання технологічних, санітарних вимог при виготовленні страв і кулінарних виробів, а також за якість і строки реалізації готової продукції несе завідувач виробництва. Відповідальним за стан робочого місця, виконання правил особистої гігієни, виконання технологічних і санітарних вимог на своїй ділянці роботи є кожний працівник виробництва. При недотриманні або невиконанні санітарних правил керівники закладу ресторанного господарства несуть відповідальність. Відповідальність поділяється на: • правову (передбачає, що керівник закладу ресторанного господарства повинен дотримуватись усіх законів і правил щодо ресторанного господарства, у разі неправильного їх дотримання або невиконання саме керівник буде нести відповідальність – цивільну чи кримінальну); • майнову (передбачає, що керівник несе відповідальність за майно ресторанного господарства і наявність документації на це майно, у якому відбувається виготовлення продукції і надання послуг споживачам, та документацію на все обладнання й інвентар). Цивільно-правова відповідальність за порушення санітарних правил. Керівники закладів ресторанного господарства, які порушили санітарні правила, що призвело до виникнення захворювань, отруєнь, радіаційних уражень, тривалої або тимчасової втрати працездатності, інвалідності чи смерті людей, зобов’язані відшкодувати збитки громадянам, підприємствам, а також компенсувати додаткові витрати органів санітарно-епідеміологічної служби на проведення санітарних та протиепідемічних заходів і витрати лікувально-профілактичних закладів на надання медичної допомоги потерпілим. 7 Адміністративна відповідальність та фінансові санкції за порушення санітарного законодавства. За порушення санітарного законодавства або невиконання постанов, розпоряджень посадових осіб органів державної санітарно-епідеміологічної служби на осіб, винних у вчиненні таких правопорушень, може бути накладено штраф у таких розмірах: на посадових осіб – від одного до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на громадян – від одного до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. До підприємств, підприємців, організацій, які порушили санітарне законодавство, застосовуються такі фінансові санкції: - за передачу замовникові або у виробництво і застосування конструкторської, технологічної та проектної документації, що не відповідає вимогам санітарних норм, розробник цієї документації сплачує штраф у розмірі 25 відсотків вартості розробки; - за реалізацію продукції, забороненої до випуску і реалізації посадовими особами органів державної санітарно-епідеміологічної служби, підприємство, підприємець, організація сплачує штраф у розмірі 100 відсотків вартості реалізованої продукції; - за випуск, реалізацію продукції, яка через порушення вимог стандартів, санітарних норм є небезпечною для життя і здоров’я людей, підприємство, підприємець, організація сплачують штраф у розмірі 100 відсотків вартості випущеної або реалізованої продукції; - за реалізацію на території України імпортної продукції, яка не відповідає вимогам стандартів щодо безпеки для життя і здоров’я людей, санітарних норм, що діють в Україні, підприємство, підприємець, організація сплачують штраф у розмірі 100 відсотків вартості реалізованої продукції; - за ухилення від пред’явлення посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби продукції, яка підлягає контролю, підприємство, підприємець, організація сплачують штраф у розмірі 25 відсотків вартості продукції, що випущена з моменту ухилення. Постанови про накладення штрафу та застосування фінансової санкції за порушення санітарного законодавства виносяться на підставі протоколу про порушення санітарних норм, оформленого у встановленому порядку, і є обов’язковими до виконання. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий