четверг, 2 марта 2023 г.

Гр 26 ГРС -Ф УСТАТКУВАННЯ ЗГРГ ТЕМА Обладнання боулінгу



 Обладнання боулінгу 

Боулінг (від англ. To bowl - котити) - спортивна гра в кулі, яка відбуласа від гри в кеглі. Мета гри - збити за допомогою якомога меншої кількості куль, що пускають руками в кеглі, встановлені особливим чином у кінці безбортовой доріжки. У світі існує багато різновидів боулінгу: 5-кегельний боулінг відрізняється від 10-кегельного не лише кількістю кеглів, але і, наприклад, кількістю кидків в кожному фреймі, а також різною ігровою цінністю кеглів, кендлпін-боулінг відрізняється формою кеглів, які нагадують свічки (тобто є циліндрами і не мають виражених верху і низу) та інші. Cамий поширений у світі варіант - це 10-кегельний боулінг (ten-pin bowling), в якому кеглі встановлені у вигляді трикутника. 

Боулінг, в Україні, отримує все більше і більше поширення. Ця гра, в буквальному сенсі слова, завоювала серця українців. Боулінг-клуби ростуть, як гриби після дощу. Та й у розважальна і торгово-розважальних центрах з великим бажанням встановлюють обладнання для боулінгу, яке не тільки, самостійно, приносить непоганий прибуток, але й привертає і утримує, в центрі, відвідувачів. Але, що ж являє собою обладнання для боулінгу, що входить в його комплект, якими зразками воно представлено в Україні? 

 Стандартний комплект обладнання для боулінгу включає:

 - Пінспоттера (по числу доріжок); 

- Доріжки для боулінгу; 

- Устаткування для повернення куль (по одному на 2-е доріжки); 

- Скоррінг (рахункову систему); 

- Меблі зони відпочинку гравців; 

- Декоративні панелі (маски). 

Пінспоттер. До складу професійного спортивного обладнання для боулінгу, в обов'язковому прядку, входить пінспоттер - машина для установки кегель. Пінспоттер збирає кеглі, які впали під час кидка, направляє їх на спеціальний підйомник, а потім розставляє кеглі на піндеке в строго заданих позиціях.

 Пінспоттер - це механічне устаткування, яке розташовуються в ряд, за доріжками, в так званому машинному відділенні. 

Багато пінспоттерів оснащені електронними системами скорингу різної складності, незважаючи на те, що мають кнопку ручного перезавантаження для випадків, коли машина автоматично не включається в потрібний час, існують і інші види, які не мають автоматичного спостереження за станом гри - особливо для таких видів боулінгу, як Candlepin і duckpin, які використовують менше куль - і майже завжди включаються вручну. 

Основні функції пінспоттера. До найбільш ключових функцій пінспоттера варто віднести: 

1. Зупинка кулі 

2. Повернення кулі 

3. Установка кеглів 

4. Перевстановлення кеглів 

Компоненти машини. 

У різних видах боулінгу конструкція машини може змінюватися в залежності від розміру та моделі кегель і куль. Єдиний набір елементів для всіх пінспоттера складається з: • Подушка пінспоттера - зупиняє кулю і змінює його напрямок у бік вікна підйомника 

• Граблі - основне призначення це зрушення кеглів, що впали і кеглів, які залишилися на піндеке рис. 15.5.2.. Також граблі запобігають потраплянню кулі в зону машини під час циклу установки кеглів або їх реустановкі.

• Граблі - основне призначення це зрушення кеглів, що впали і кеглів, які залишилися на піндеке рис. 15.5.2.. Також граблі запобігають потраплянню кулі в зону машини під час циклу установки кеглів або їх реустановкі.


• Килим - широкий ремінь, на який падають збиті кеглі і переміщаються до підіймального колеса (пін-колеса). Спеціальна дошка всередині килима забезпечує підтримку кеглів, і направляє куля у вікно підйомника кулі рис. 15.5.3.


• Пін-колесо - піднімає кеглі з килима і переміщує їх на дистриб'ютор рис. 15.5.4

Скоррінг. Скоррінг - це рахункова система, яка фіксує показує поточні результати і підсумок гри на моніторах граючих, включає камери фіксації кеглів, лайн-комп'ютери (1 на 2 доріжки), підвісні монітори і керуючий комп'ютер. Скоррінг працює під управлінням спеціальної програми.

У функції скоррінгу входить не тільки підрахунок результату гри, але і деякі інші функції, такі, як тестування обладнання для боулінгу, управління доріжками тощо. 

Меблі. Для відпочинку гравців, в процесі гри, служить спеціальна меблі. По-перше меблі для боулінгу є антивандальними, вкрай стійки до механічних навантажень і до температурного впливу (запалені цигарки, сірники, запальнички), представляють собою досить яскраву частину загального інтер'єру, оскільки здатні світитися під впливом ультрафіолетового опромінення. 

Декоративні панелі (маски). Декоративні панелі виконують 2 головні функції. Перша - відокремити візуально і акустичні машинне відділення боулінгу, від ігрового залу. Друга - суто декоративна функція. Панелі мають яскравий малюнок, який збагачує інтер'єр боулінг-клубу.

 Вибір обладнання для боулінгу. Варіанти обладнання проводиться в основному з наступних компаній, що реалізують, встановлюють і обслуговують боулінг обладнання: VPS EC, VIA, Брансвік і АиФ. Всі ці, без винятку, компанії мають в Україні свої представництва, через які й реалізують свою продукцію. Відносно ціни, устаткування на 1 доріжку боулінгу лежать в діапазоні від 33 до 55 тис. доларів. Тому встановлення, обслуговування устаткування боулінгу доцільно проводити виключно спеціалістами тих компаній, які спеціалізуються на такого виду устаткуванні. 

 Куля для боулінгу - є ігровим знаряддям для гри в боулінг і служить для збивання кеглів гравцем. Залежно від матеріалу виготовлення кулі для боулінгу бувають: каучукові, пластикові, і різних модифікацій поліуретану ("реактивна смола", епоксидна смола, поліуретан з додаванням частинок кварцу та ін - матеріали професійних куль).

Кулі для боулінгу діляться на: 

 -індивідуальні (мають хороше зчеплення і потужну реакцію. Спочатку не мають отворів, вони вже потім свердляться під зручне захоплення рукою конкретної людини) 

 - прокатні (продаються з уже готовими трьома отворами для пальців і виконані, як правило, з пластика).

Маса кулі позначається числом на поверхні кулі, що є вагою кулі в фунтах (1 фунт дорівнює 453,6 грам). Таким чином, найлегша куля, "шістка", важить 2,7 кг, а найважчий, з номером 16, - 7,3 кг. Як правило, в боулінг-центрах прокатні кулі одної маси мають однаковий колір. 

Зразки нових куль проходять випробування і підлягають сертифікації. На упаковці куль, відповідних стандартам, нанесені логотипи АВС / WIBC (Американський Конгрес з боулінгу) і PBA (Професійна Асоціація боулінгу). 

Вимоги, яким повинна відповідати куля для боулінгу:

1) Шар повинен бути виготовлений з матеріалу, який не має в своєму складі металу. 

2) У кулі не повинно бути внутрішніх пустот. 

3) Діаметр кулі може коливатися від 21,58 см до 21,83 см,

 4) Максимальна вага кулі для боулінгу - 7,264 кг (16 фунтів).

5) Діаметр кулі повинен бути постійним по всіх осях. 

6) Поверхня кулі повинна бути гладкою і рівною (на кулі допускаються отвори для захоплення, а також фабричне маркування). 

При виборі кулі спираються на формулу: вага кулі повинна становити 1 / 10 від ваги гравця, однак на практиці до вибору треба підходити більш індивідуально. Оптимальною вагою для дітей вважаються кулі 6-9, для жінок 10-12, а для чоловіків 14-16 фунтів. Цифра на клубних кулях (хаусболах), вказує вагу кулі у фунтах. Професіонали вибирають кулі максимального ваги - 15-16 фунтів. Структура професійних куль. 

Професійні кулі відрізняються від прокатних не тільки матеріалом, але й структурою. Її неоднорідність за рахунок наявності ядра забезпечує зсув центру маси кулі відносно її геометричного центру, що збільшує обертання кулі і потенціал дугоподібного руху ("хука") від краю доріжки в центр піраміди кегель ("кишеню"). Крім того, отвори для пальців в професійних кулях висвердлюються індивідуально таким чином, щоб середній і безіменний пальці входили в кулю тільки за першу фалангу.

 Залежно від матеріалу покриття ядра кулі діляться на каучукові, поліуретанові, пластикові реактивні і проактивні. Покриття реактивних куль зроблено з композитних матеріалів, які мають загальну назву - "реактивна гума". Відмінною рисою реактивної кулі є потужна реакція в кінці доріжки. Такі кулі не рекомендуються до використання новачками. До мінусів реактивного покриття можна віднести недовговічність - після 6000 кидків куля втрачає свої характеристики і стає практично некерованою. Останнє слово за прореактивними кулями. Їх база - реактивні кулі. Основна відмінність прореактивних куль - це надтонкий шар спеціального матеріалу, який дає кулі надпотужну реакцію. Реактивні і проактивні кулі найдорожчі, і на жаль недовговічні. Основне призначення цих куль у професійному спорті - перший кидок. 

Будова і характеристики куль Ідеальна форма кулі для боулінгу може створити хибне уявлення про його однорідну структуру. Сучасна професійна куля складається з двох основних частин: ядра і покриття...

Комментариев нет:

Отправить комментарий