воскресенье, 26 марта 2023 г.

ГР 26 ГРС-Ф УСТАТКУВАННЯ ЗГРГ Практична робота Обладнання для пралень та хімчисток.

 

Практична  робота

 Тема:

Обладнання для пралень та хімчисток.

Мета: вивчення обладнання для пралень та хімчісток.

Матеріальне забезпечення роботи: інструкції до роботи, ілюстрації різних видів обладнання для послуг оздоровчого комплексу, спортивних видів розваг, натуральні зразки, підручники.

Зміст теми:

1.          Класифікація устаткування для пралень.

2.          Принцип дії, основні технічні характеристики та правила експлуатації пральних машин вітчизняного й закордонного виробництва.

3.          Гладильно-сушильне устаткування, фінішне устаткування, допоміжне устаткування: принцип дії, правила експлуатації та техніки безпеки.

4.          Класифікація устаткування для хімчисток. Призначення, будова, правила експлуатації та безпеки. Загальні відомості:

Підбір устаткування для пральні здійснюється виходячи з кількості білизни, ступеня забруднення (слабка, середня, сильна), складу білизни (бавовна, льон, інші тканини), виду нагрівання устаткування (електрика, пара, комбінована). Необхідно врахувати, що прально-віджимна машина в середньому за 8 годин роботи пральні зробить 8-10 циклів для слабко- і середньозабрудненої білизни та 5-6 циклів для сильнозабрудненої білизни із плямами жиру, крові тощо, а барабанна сушарка в кожному разі виконає більше 10 циклів. Відповідність високим вимогам, що пропонуються до якості прання, багато в чому залежить від устаткування, що використовується, його надійності, технічних можливостей, економічності. Сильне забруднення білизни створює додаткові труднощі в роботі пральні.

Залежно від кількості, виду білизни заклади готельно-ресторанного господарства можна розділити на кілька категорій:

До першої категорії відносяться невеликі підприємства, що мають слабко-, середньо- та сильнозабруднену білизну:

Пральні першої категорії. 30-50 кг у зміну – пряма білизна (серветки, рушника тощо) і фасонна білизна персоналу (халати, шапочки, комбінезони тощо). Пральні в установах подібного типу влаштовуються на першому або цокольному поверхах.

Для такої пральні необхідно:

-           прально-віджимні машини WD8 або серії WED або GF (з віджимом 1000 об/хв.) разове завантаження 8 або 10-13кг;

-           барабанні сушильні машини з разовим завантаженням 8-10 кг серії

TD;

-           гладильний коток GMP з електронагрівом продуктивністю 1525 кг/год, шириною валу 1000-1600 мм для обробки прямої білизни;

-           і/або гладильний вакуумний стіл для обробки фасонної білизни (до 250 одиниць в зміну).

До другої категорії відносяться середні підприємства, у складі яких є кілька виробництв. Потреба в обробці білизни становить 50-200 кг у зміну. Пральні подібної потужності розташовуються в окремих будинках або в цокольному поверсі.

Для такої пральні необхідно:

-           прально-віджимні         машини      серії WED або         GF           віджимом

1000 об/хв.) разове завантаження 10-25 кг;

-           сушильні барабани серії TD завантаженням 10-25 кг;

-           гладильний коток продуктивністю 20-30 кг/год та шириною валу 1000-2000 мм;

-           гладильний прес Technomatic для обробки фасонної білизни (250 одиниць у зміну) або гладильний вакуумний стіл і пароманекен MISTRAL.

До третьої категорії, необхідно віднести великі підприємства харчової промисловості (сильнозабруднена білизна), у складі яких є кілька виробництв. Потреба в обробці білизни становить 200-1000 кг у зміну. Пральні подібної потужності розташовуються в окремих будинках або в цокольному поверсі.

Для устаткування подібних пралень необхідні:

-           прально-віджимні машини серії WED, GF або CS (з віджимом 1000 об/хв.) разове завантаження 22-90 кг (з особливістю оптимального набору програм, особливою конструкцією нагрівальних елементів, спеціальною конструкцією зливального клапана, що забезпечує стабільну роботу в умовах найсильнішого забруднення та великій кількості сміття в зливальній воді);

-           сушильні барабани серії TD завантаженням 22-84 кг;

-           гладильний коток продуктивністю 20-60 кг/год та шириною валу 1000-2600 мм;

-           гладильний прес Technomatic для обробки фасонної білизни (250 одиниць у зміну).

Підбір устаткування здійснюється виходячи із пропорцій білизни, що має звичайне і специфічне забруднення. Фактично на підприємствах подібного типу організовується дві пральні. Одна – для білизни звичайного типу забруднення, інша – для білизни, що має специфічне забруднення (кров, жир, масло тощо).

Переваги промислових пральних та сушильних машин: 

1.          Мають великий запас міцності – можуть працювати підряд 8…20 год.; термін служби промислових машин до 25 років. Ресурс професійного прального устаткування становить не менш чим 30000 циклів безперервної роботи 24 год. на добу. Промислові машини можуть працювати до 20 годин на добу, але їм необхідна технологічна перерва 2…4 год. Необхідно вчасно проводити технічне обслуговування устаткування, і промислова машина відпрацює безперебійно не один рік. При виборі компанії-постачальника важливо, щоб вона мала свій сервісний відділ і на її складі завжди в наявності були необхідні запчастини, а інженери компанії регулярно проходили стажування на заводах-виробниках.

2.          Професійне пральне устаткування має короткий цикл прання: 40…60 хв. Цикл прання в промисловій машині залежить від програми і триває в середньому 40…70 хв. для білизни слабко- і середньозабрудненого; для сильнозабрудненої білизни та білизни з великим відсотком плям жиру, крові – до 90 хв.

3.          Гарантія на промислові машини від повної гарантії 1 рік (робота і деталі безкоштовно) до 5 років обмеженої гарантії (тільки деталі безкоштовно).

4.          Наявність мікропроцесора та використання професійних дозаторів мийних засобів дозволяє домогтися значної економії пральної хімії, води та електроенергії. Сучасні професійні пральні машини випускаються з мікропроцесорним керуванням. Є два варіанти: стандартний набір заводських програм – від 5 до 10 або повністю програмувальний мікропроцесор на 99 програм. Останній дозволяє створювати власні програми прання, з огляду на специфіку та ступінь забруднення білизни, їх склад. Продавці професійної хімії підберуть необхідні програми прання. Установивши автоматичний дозатор мийних засобів, і запрограмувавши мікропроцесор на ряд необхідних програм, власник пральні вирішує кілька важливих питань. Робота на такій машині не вимагає високої кваліфікації персоналу (натиснув потрібну кнопку, і машина сама визначить, скільки і які мийні засоби додати на тій або іншій стадії прання); виключається питання контролю персоналу по викоМалтанню мийних засобів і позапланового прання; оптимізується процес використання хімії, а з нею – і ресурсів (води, електрики).

5.          Тривалість циклу сушіння в промислових сушильних машин в 1,5-2

рази коротше, ніж у побутових. Термін служби – такий же, що і для пральних машин.

 

Порядок виконання роботи:

1.          Розрахувати потребу в послугах прання за заданими зірковістю, кількістю постояльців та кількістю номерів в готелі. За умови, що для готелів 3-х зірок зміна білизни відбувається 3 рази на тиждень, у середньому з номера в прання надходить 3,5 кг білизни; для готелів 4-5 зірок обов’язкова щоденна зміна білизни, з номера надходить 5 кг білизни за рахунок додаткового текстилю (халатів).

2.          Розрахувати потребу в послугах прання за заданими кількістю посадочних місць в ресторані.

3.          Розрахувати потребу в пранні при обслуговуванні та підготовці банкету.

4.          За заданими видом виробів скласти схему процесу прання та схему прального циклу.

5.          Завдання для самостійної роботи:

Підготувати інформацію за заданим порядком:

1.          Складові процесу прання, склад прального циклу.

2.          Схеми машино-операційних ліній.

3.          Основне та допоміжне устаткування для прання.

4.          Якість прання, складові прання, що впливають на якість прання.

5.          Пральні машини, призначення, класифікація, сучасні режими прання.

6.          Класифікація пральних машин за європейською системою оцінювання.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий