. Санітарно-гігієнічне
забезпечення безпеки та якості харчування у закладах ресторанного харчування
Документами, що підтверджують якість та безпеку
харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів, є:
-
декларація про відповідність, що видається
виробником продукції на кожну партію харчових продуктів, продовольчої сировини,
супутніх матеріалів, або сертифікат відповідності чи свідоцтво про визнання
відповідності, що видаються на:
а) харчові продукти та супутні матеріали, призначені для
реалізації на
внутрішньому ринку України;
б) продовольчу продукцію вітчизняного виробництва,
призначену для експорту (якщо це передбачено умовами контракту чи міжнародною
угодою, в якій бере участь Україна) ;
-
висновок державної санітарно-епідеміологічної
експертизи, свідоцтво про державну реєстрацію, гігієнічний сертифікат, що
видаються:
-
висновок державної санітарно-епідеміологічної
експертизи на: нові харчові продукти;
-
харчові продукти та продовольчу сировину
промислового виробництва;
-
супутні матеріали;
-
свідоцтво про державну реєстрацію – на
спеціальні харчові продукти; гігієнічний сертифікат – на: кожну партію
плодоовочевої, плодово-ягідної та баштанної продукції, вирощеної в Україні та
призначеної для реалізації на внутрішньому ринку чи подальшої промислової
переробки; кожну партію харчових продуктів, продовольчої сировини та супутніх
матеріалів, призначену для експорту (якщо це передбачено умовами контракту чи
міжнародною угодою, в якій бере участь Україна) ; ветеринарні документи
(ветеринарна довідка, ветеринарне свідоцтво, ветеринарний сертифікат), що
видаються:
-
ветеринарна довідка – на кожну партію (тушу)
продовольчої сировини та харчових продуктів тваринного походження (щодо їх
ветеринарно-санітарної якості та безпеки), призначених для реалізації в межах
адміністративного району;
-
ветеринарне свідоцтво – на кожну партію (тушу)
продовольчої сировини та харчових продуктів тваринного походження (щодо їх
ветеринарно-санітарної якості та безпеки), призначених для реалізації в межах
України;
-
ветеринарний сертифікат (міжнародний
ветеринарний сертифікат) – на кожну партію продовольчої сировини та харчових
продуктів тваринного походження, призначену для експорту;
-
сертифікат якості та карантинний дозвіл, що
видаються на:
-
зерно та продукти його переробки;
-
картоплю, овочі, плоди, ягоди і баштанні
культури (крім харчових продуктів зазначеної групи промислового виробництва).
М’ясо і м’ясопродукти відносяться до харчових
продуктів високої харчової і біологічної цінності. Вони забезпечують організм
людини повноцінними білками. М’ясо також є цінним джерелом жиру, мінеральних
речовин і мікроелементів.
Якість м’яса і м’ясопродуктів визначається перед
забійним станом тварин, технологією процесу забою і обробки туш, а також санітарногігієнічними
умовами при транспортуванні, зберіганні і переробці.
Санітарно-гігієнічні дослідження м’яса
проводять відповідно до ГОСТ 726954.
Риба є продуктом швидкого псування, оскільки її м’язева
тканина може запліднюватися мікрофлорою через кишечник, слиз шкіри і жабри.
Висока вологість тканини, ніжна структура м’язевих волокон, відсутність щільних
утворень сприяють інтенсивному розвитку мікроорганізмів і розповсюдження їх по
тілі риби. В свіжій рибі при несприятливих умовах зберігання вже через 12-24
години виявлять признаки порчі.
Молоко може представляти велику епідеміологічну
небезпеку, якщо містить патогенні мікроорганізми. Патогенні організми можуть
попадати в нього від хворих людей чи тварин, з посуду та інвентарю. Основними
захворюваннями, що передається людині через молоко є туберкульоз, ящур.
Основними критеріями санітарно-гігієнічної
експертизи є об'єкти, вид експертизи, її показники.
Об'єктом експертизи є сировина, напівфабрикати,
готові продукти рослинного і тваринного походження, а також товар і його
упакування, технологічні процеси, виробничий і обслуговуючий персонал.
Санітарно-гігієнічна експертиза проводиться за
гігієнічними показниками, які поділяються на три групи: санітарно-гігієнічні,
санітарноепідеміологічні, санітарно-токсикологічні.
Санітарно-гігієнічні показники характеризують
харчову і біологічну цінність продуктів харчування, їх визначають дослідженням
органолептичних властивостей, хімічного складу сировини, готових продуктів
харчування, товарів, встановлюючи рівень задоволення потреб організму людини в
енергетичному, пластичному матеріалі, ферментах.
Санітарно-епідеміологічні та
санітарно-токсикологічні показники характеризують шкідливість і безпеку
харчових продуктів, вони включають:
-
визначення показників максимально допустимих
рівнів (МДР) хімічних забруднювачів – пестицидів; радіонуклідів; показників
мікробіологічної безпеки;
-
паразитологічні показники безпеки рибних і
нерибних водних
продуктів, м'яса;
-
показники гранично допустимих концентрацій (ГДК)
контамітантів.
Харчові продукти являють собою складні
багатокомпонентні системи, біологічну цінність яких забезпечують так звані
аліментарні речовини – білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни,
необхідні для повноцінного харчування. Інша група речовин умовно названа не
аліментарними, що бере участь у формуванні органолептичних властивостей,
включає також анти аліментарні фактори, які заважають засвоєнню і перетравленню
їжі. До цієї групи належать й природні токсичні речовини.
До третьої групи речовин, які
містяться у харчових продуктах, належать сторонні потенційно токсичні речовини
антропогенного походження. Ці речовини називають чужорідними – ксенобіотиками,
екзогенними або домішками.
Комментариев нет:
Отправить комментарий