среда, 19 января 2022 г.

ГР 46 ТПКВХП ТЕМА Приготування медового тіста та виробів з нього

 

. Приготування медового тіста та виробів з нього

 

4.5.1.1. Вироби з медового тіста

Сировина

Маса, г

 

Медівник

Медівник міський

Медівник

із

лимоном

Медівники вільшанські

Медівники житні

Медівник чорний

Борошно пшеничне

350

525

480

400

400

640

Мед 

520

220

200

500

650

105

Цукор

110

137

200

0

0

460

Молоко квасне

0

0

0

0

0

500

Масло вершкове

30

0

100

200

0

0

Яйця

120

195

90

90

0

120

Сода

13

12

12

12

0

28

Гвоздика мелена

0,75

1,5

0

20

3

0

Кориця мелена

2

4

16

4

3

0

Лимон 

0

0

60

0

0

0

Імбир 

0

0

1

0

0

0

Кардамон 

 

 

 

 

3

0

Крохмаль картопляний

0

0

0

0

30

0

Олія

0

0

0

0

0

100

Оцет

0

0

0

0

0

25

Цукрова пудра

0

0

0

0

0

10

Спирт харчовий або горілка

0

0

0

0

50

0

Вихід

1000

1000

1000

1000

1000

1500

 

Медівник. Мед змішують з цукром, вершковим маслом і нагрівають до кипіння. 

Одержаною масою заварюють просіяне пшеничне борошно і розтирають доти, поки маса цілком охолоне. Тоді додають яйця, соду, корицю і гвоздику, замішують тісто і ставлять його в прохолодному місці на 2 доби. 

Після цього розкачують шаром, завтовшки в півпальця, кладуть на змащений лист і випікають.  

Медівник міський. Білки збивають у піну, додають цукор, мед, корицю, гвоздику, соду, борошно і замішують тісто. 

Добре вимішане тісто розкачують, викладають на змащений лист, посипають розтертим мигдалем і випікають у духовці протягом 1 год при температурі 160°С.

Медівник з лимоном. Мед нагрівають настільки, щоб він став рідким і в ньому могло розтопитись вершкове масло. Після цього додають цукор, сіль і розтертий імбир. 

Масу добре вимішують, додають збиті яйця, зерна товченої гвоздики, натерту цедру лимона, порошок кориці, всипають невеликими порціями борошно і замішують тісто. 

Вимішане тісто розкачують завтовшки в півпальця і з допомогою металевих вирубок вирізують різної форми медівники, укладають їх на змащений жиром лист і випікають.

Медівники вільшанські. Мед злегка нагрівають і додають борошно, вершкове масло, яйця, трохи гвоздики, гіркого перцю і кориці для аромату, соду. 

Все змішують і розтирають в каструлі або чашці з овальним дном 

Металевими виручками вирізують з розкачаного тіста медівники і випікають у духовці протягом 45 хв.

Медівники житні. У добре просіяне житнє борошно кладуть прянощі. Мед нагрівають і виливають у борошно. Тісто місять доти, поки воно не побіліє, потім додають спирт або горілку і знову місять, щоб не було грудочок. 

Після цього тісто на 1‒2 год виносять на холод, потім розкачують, підсипаючи крохмаль, нарізують медівники, кладуть їх на змащений розтопленим маслом лист і ставлять у піч або духовку для підсушування.

Медівник чорний. Готове тісто розливають у змащені жиром і посипані борошном прямокутні форми шаром 30‒35 мм і випікають за температури 180‒190ºС протягом 35‒40 хв. 

Охолоджений медівник посипають цукровою пудрою.

Вимоги до якості: форма прямокутна; поверхня опукла, без тріщин, рівномірно посипана цукровою пудрою; на розрізі: вироби пористі, без закальцю, м’які; коричневого кольору; смак солодкий.

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий