. Приготування медового тіста та виробів з нього
4.5.1.1. Вироби з медового тіста
Сировина |
Маса, г |
|
||||
Медівник |
Медівник міський |
Медівник із лимоном |
Медівники вільшанські |
Медівники житні |
Медівник чорний |
|
Борошно пшеничне |
350 |
525 |
480 |
400 |
400 |
640 |
Мед |
520 |
220 |
200 |
500 |
650 |
105 |
Цукор |
110 |
137 |
200 |
0 |
0 |
460 |
Молоко квасне |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
500 |
Масло вершкове |
30 |
0 |
100 |
200 |
0 |
0 |
Яйця |
120 |
195 |
90 |
90 |
0 |
120 |
Сода |
13 |
12 |
12 |
12 |
0 |
28 |
Гвоздика мелена |
0,75 |
1,5 |
0 |
20 |
3 |
0 |
Кориця мелена |
2 |
4 |
16 |
4 |
3 |
0 |
Лимон |
0 |
0 |
60 |
0 |
0 |
0 |
Імбир |
0 |
0 |
1 |
0 |
0 |
0 |
Кардамон |
|
|
|
|
3 |
0 |
Крохмаль картопляний |
0 |
0 |
0 |
0 |
30 |
0 |
Олія |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
100 |
Оцет |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
25 |
Цукрова пудра |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
Спирт харчовий або горілка |
0 |
0 |
0 |
0 |
50 |
0 |
Вихід |
1000 |
1000 |
1000 |
1000 |
1000 |
1500 |
Медівник.
Мед змішують з цукром, вершковим маслом і нагрівають до кипіння.
Одержаною масою заварюють просіяне
пшеничне борошно і розтирають доти, поки маса цілком охолоне. Тоді додають
яйця, соду, корицю і гвоздику, замішують тісто і ставлять його в прохолодному
місці на 2 доби.
Після цього розкачують шаром,
завтовшки в півпальця, кладуть на змащений лист і випікають.
Медівник міський. Білки
збивають у піну, додають цукор, мед, корицю, гвоздику, соду, борошно і
замішують тісто.
Добре вимішане тісто розкачують,
викладають на змащений лист, посипають розтертим мигдалем і випікають у духовці
протягом 1 год при температурі 160°С.
Медівник з лимоном. Мед
нагрівають настільки, щоб він став рідким і в ньому могло розтопитись вершкове
масло. Після цього додають цукор, сіль і розтертий імбир.
Масу добре вимішують, додають
збиті яйця, зерна товченої гвоздики, натерту цедру лимона, порошок кориці,
всипають невеликими порціями борошно і замішують тісто.
Вимішане тісто розкачують
завтовшки в півпальця і з допомогою металевих вирубок вирізують різної форми
медівники, укладають їх на змащений жиром лист і випікають.
Медівники вільшанські.
Мед злегка нагрівають і додають борошно, вершкове масло, яйця, трохи гвоздики,
гіркого перцю і кориці для аромату, соду.
Все змішують і розтирають в каструлі
або чашці з овальним дном
Металевими виручками вирізують з
розкачаного тіста медівники і випікають у духовці протягом 45 хв.
Медівники житні. У добре просіяне житнє борошно кладуть
прянощі. Мед нагрівають і виливають у борошно. Тісто місять доти, поки воно не
побіліє, потім додають спирт або горілку і знову місять, щоб не було
грудочок.
Після цього тісто на 1‒2 год
виносять на холод, потім розкачують, підсипаючи крохмаль, нарізують медівники,
кладуть їх на змащений розтопленим маслом лист і ставлять у піч або духовку для
підсушування.
Медівник чорний. Готове тісто розливають у змащені жиром і
посипані борошном прямокутні форми шаром 30‒35 мм і випікають за температури
180‒190ºС протягом 35‒40 хв.
Охолоджений медівник посипають
цукровою пудрою.
Вимоги до якості: форма
прямокутна; поверхня опукла, без тріщин, рівномірно посипана цукровою пудрою;
на розрізі: вироби пористі, без закальцю, м’які; коричневого кольору; смак
солодкий.
Комментариев нет:
Отправить комментарий