среда, 12 октября 2022 г.

Гр 21-К Техніка пошуку роботи ТЕМА Способи пошуку роботи

 

Способи пошуку роботи

 

1.  Способи знайти роботу. 

2.  Типові помилки пошукачів.

 

Література:

Основна: 

1.Закон України  Про зайнятість населення { Відомості Верховної Ради УРСР (ВВР), 1991, N 14, ст.170 }  http://zakon.rada.gov.ua/

2.Азаров О. Д., Снігур А. В., Тарасова О. М. Техніка пошуку роботи. Частина 1.

Навчальний     посібник.     –     111111Вінниця:     ВНТУ,     2009.                                 –           95                с.

3.  Азбука пошуку роботи. Л. І. Северин, О. П. Войтович, В. М. Дудатьєва, О. М. ТарасоваНавчальний посібник (ВНТУ) 2008.

 

1. Способи знайти роботу

 

Подивись на пошук роботи по-новому. Спробуй підійти до цього завдання творчо - і ти відкриєш для себе масу нових перспектив. 

 Спосіб № 1.  

Залишившись без роботи, ми, як правило, сором'язливо мовчимо про це і намагаємося всіляко засекретити інформацію про своє становище. Однак практика показує, що «сарафанне радіо» - відмінний спосіб швидко влаштуватися на нову роботу. 

Розкажи всім своїм друзям, рідним і знайомим, що шукаєш нову роботу. Можеш також уточнити, до якої посади ти прагнеш. Навіть не роблячи ніяких особливих зусиль, твої знайомі будуть насторожі і дадуть тобі знати, якщо десь звільниться підходяща для тебе вакансія. Перевага методу ще й у тому, що він надійний і оперативний. Тобто якщо твій друг дізнається про підходящу тобі роботу, він напевно відразу постарається замовити за тебе слівце. Роботодавцям теж вигідно швидко знайти відповідного працівника (а не влаштовувати нескінченні співбесіди з потенційними кандидатами). Тож, швидше за все, з тобою захочуть зустрітися ще до того, як вакансію опублікують в газеті чи на сайті, що, зрозуміло, збільшує твої шанси. 

Кому підходить цей спосіб? Усім. А особливо тим, у кого широке коло спілкування і багато знайомих в професійному середовищі. Ну і тим, у кого особливо дбайливі й уважні друзі. 

Недоліки такого підходу. На жаль, доведеться зізнатися знайомим, що ти тимчасово безробітний - і тим самим, можливо, дати їм підставу для пересудів.  Спосіб № 2.  

Цей спосіб може здатися безнадійним. Адже намагатися потрапити в компанію своєї мрії просто так, "з вулиці", у нас не прийнято. Але саме в цьому твій шанс! Навіть якщо роботодавець твоєї мрії не поспішає набирати співробітників, ти все одно можеш запропонувати свою кандидатуру. По-перше, можливо, вони все-таки шукають професіоналів, але просто не афішують цього, віддаючи перевагу спочатку проводити співбесіду "своїх" кандидатів. По-друге, якщо ти дійсно гориш ентузіазмом, в твоїх очах натхнення, і ти мрієш працювати саме в цій фірмі, то це твій козир. 

Надішли в компанію лист зі своїм резюме, докладно поясни, чому ти хочеш працювати саме в цій компанії, і що ти можеш зробити для них, як професіонал. Навіть якщо зараз у них немає відкритих вакансій, надалі вони будуть мати тебе на увазі. 

Кому підходить цей спосіб? Сміливим, пристрасним і цілеспрямованим.

Тим, хто вміє себе подати. 

Недоліки підходу: ніяких гарантій працевлаштування він не дає. 

Спосіб № 3.  

Якщо твій друг займає керівну посаду і може найняти тебе чи просто може вплинути на потенційного роботодавця, то попроси його зробити це. За великим рахунком це все одно, що отримати гарну рекомендацію. У нашій країні такий спосіб все ще користується великою популярністю. А тому не варто комплексувати.

Однак цей спосіб підійде тобі лише в тому випадку, якщо ти твердо знаєш, що справишся з роботою і що твоя кваліфікація відповідає вимогам роботодавця. В іншому випадку ти ризикуєш підвести людину, яка за тебе поручилася. 

Кому підходить цей спосіб? Людям пробивним, без комплексів, не залежних від громадської думки і готовим на все заради досягнення своєї мети. 

Недоліки підходу: можливо, громадський осуд, прохолодні стосунки з майбутніми колегами і ризик підвести свого знайомого. 

Спосіб № 4.  

Інтернет - відмінний простір для самовираження, професійної та творчої реалізації. Тут ти можеш легко розрекламувати себе і свої послуги. Особливо актуально це для людей творчих професій. 

Наприклад, якщо ти станеш популярним блогером, тебе з радістю прийме на роботу будь-яке видання, а видавці, цілком ймовірно, захочуть надрукувати твій блог як книгу. 

Якщо ти візажист, то легко зможеш залучити нових клієнтів, виклавши свої роботи в мережі, і т. д. 

Якщо ти репетитор, то свою кваліфікацію ти зможеш підтвердити, знявши пару уроків на відео і виклавши на якому-небудь сайті. 

Роботодавці завжди звертають свою пильну увагу на самородки з Інтернету. Адже в Інтернеті легко розпізнати, хто популярний, а хто ні. Хто має успіх в онлайні, той, напевно, приверне увагу (а значить, зробить гроші) і в офлайні. 

Кому підходить цей спосіб? Людям творчих професій, готовим засвітитися. 

Недоліки підходу: потрібно мати міцні нерви, впевненість в собі і відмінну самооцінку, щоб витримати весь негатив і критику, яка може политись на твою адресу. Навіть найуспішніші проекти зазвичай жорстко обговорюють в мережі, і потрібно бути готовим до цього. 

Спосіб № 5.  

Ще одна можливість працевлаштуватися - запропонувати роботодавцю свій власний проект і буквально створити собі робоче місце. Наприклад, ти звертаєшся в успішну торгову фірму і пропонуєш свої послуги як рекламщика/піарника/бізнес-тренера і т. д. Можливо, у фірми немає рекламного відділу і відповідної вакансії. Поясни необхідність її створення. Підготуй бізнес-план і переконливо доведи, наскільки зросте прибуток фірми, якщо вони скористаються своїми послугами. Розкажи, скільки вони зможуть заробити, якщо вкладуться в рекламу. Або поясни, наскільки ефективнішими стануть продажі, якщо тебе наймуть для навчання професіоналів. 

Кому підходить цей спосіб? Людям з комерційною жилкою. Які вміють вести переговори, переконувати і презентувати свої послуги в усій красі. 

Недоліки підходу: вимагає більш ретельної підготовки і розробки, ніж проста співбесіда.

 

 

 

 

2.Типові помилки по шукачів

 

Всі знають, що існують певні правила, яких необхідно дотримуватися для влаштування на роботу, але не всі враховують те, що існують і винятки з цих правил, які також застосовуються при влаштуванні на роботу. Іноді саме розумні виключення допомагають успішно влаштуватися на роботу.

Правило № 1: Резюме необхідно вмістити на одній сторінці

Виняток з правила: Це правило актуальне лише для тих, хто тільки починає свою кар'єру і має досвід роботи, що не перевищує пару років. Для кандидатів, чий трудовий стаж становить п'ять років і більше, одного листа для згадування всіх своїх досягнень буде явно недостатньо. У такому випадку дозволено використовувати додатковий аркуш для опису свого послужного списку та обов'язків.

Правило № 2: Немає сенсу намагатися влаштуватися в компанію, яка не веде набір нових співробітників

Виняток з правила: Якщо Ви мрієте влаштуватися на роботу в компанію X, яка в даний момент не розміщує оголошення про вакансії, не буде ні чого поганого в тому, якщо Ви просто поговорите з кимось, хто зможе забезпечити Вас додатковою інформацією про компанію. Таким чином, Ви збудуєте систему взаємин і цілком можливо, дізнаєтеся про перспективи роботи в цій організації.

Правило № 3: Уникайте вигадливо оформлених резюме

Виняток з правила: Загальне правило говорить, що роботодавцю слід надсилати виключно просте, не перенасичене зайвими деталями і прикрасами резюме. У той же час, якщо Ви претендуєте на творчу посаду, наприклад дизайнера, графіка, або оформлювача, Вам захочеться послати резюме, яке виділить вас на тлі безлічі інших претендентів. У цьому плані непоганою ідеєю стане оформлення резюме в стилі корпоративного інтернет-сайту або професійної презентації.

Правило № 4: Не претендуйте на вакансію, якщо у Вас немає досвіду роботи на цій посаді

Виняток з правила: Очевидно, що наймач зацікавлений у працівнику, який вже має певні навички та досвід, отримав відповідну освіту і знає, що потрібно робити, щоб виконати поставлені завдання. Однак, він також зацікавлений, щоб співробітник добре вписався в компанію і в колектив. Згідно з дослідженнями, 46% керівників, приймаючи рішення про наймання, покладаються на внутрішній інстинкт, а не на послужний список здобувача.

Хороший роботодавець знає, що навчити виконувати ту чи іншу роботу не є нездійсненним завданням. Тому Ваші особисті якості і здатність бути членом команди можуть бути перевагою перед іншими, більш досвідченими претендентами.

Правило № 5: Заздалегідь підготуйте власну презентацію, щоб краще "продати" себе наймачеві

Виняток з правила: Коли на співбесіді Вам пропонують: "А тепер розкажіть трохи про себе", більшість шукачів видає стандартний 30-секундний монолог, який вони повторюють з точністю до слова на кожній співбесіді. І справа навіть не в тому, що Ваша промова може здатися завченим текстом в стилі "аби відчепилися"! У Вас самого не повинно виникати бажання говорити про себе щоразу одне і теж!

Замість цього подумайте про людину, яка Вас інтерв'ює і про роботу, яку Ви маєте намір отримати. Якщо Ви розмовляєте з менеджером з продажу, говоріть йому про Ваш ентузіазм, енергетику, драйв і здатність знаходити точки дотику з людьми.

Якщо ж Ваш співрозмовник – співробітник служби з підбору персоналу, зробіть акцент на Ваших видатних здібностях працювати в команді.

Правило № 6: Ніколи не висловлюйтесь негативно про свого попереднього роботодавця

Виняток з правила: Відповідно до загальноприйнятих правил, під час співбесіди прийнято позитивно відгукуватися про Ваше попереднє місце роботи. Однак існує ряд обставин, які дозволяють порушити це правило. Якщо Ваш негативний відгук має фактичні докази і є однією з причин, через які Ви прийняли рішення змінити роботу, Ви можете розповісти про нього менеджеру по роботі з персоналом.

Наприклад, якщо Ваш колишній керівник постійно втручався у Ваші справи, тоді буде доречно сказати, що Ви прийняли рішення залишити роботу через те, що Ваш бос намагався все робити за Вас, і Вам би хотілося працювати під керівництвом людини, яка більше довіряє своїм співробітникам. Таким чином, описуючи свій негативний попередній досвід, Ви перетворюєте його в позитивні очікування від нового місця роботи.

Правило № 7: Ніколи не допускайте помилок в резюме

Виняток із правил: Овва! А ось тут ніяких винятків немає. Ви можете порушити деякі правила при складанні резюме, але наявність граматичних помилок абсолютно неприпустима. Відповідно до результатів досліджень, 84% керівників, зустрівши в резюме одну або дві помилки, втрачають інтерес до претендента, а для 47% опитаних керівників буде достатньо і єдиною помилки.

Порушуючи встановлені правила, проявляйте обережність, але будьте впевненими в собі, і тоді, можливо, це стане Вашим пропуском до роботи вашої мрії.

У кризу працедавці прагнуть заощадити, тому при прийомі на роботу пропонують занижену зарплату. Погоджуватися відразу - помилка. Грамотно збудувавши розмову, ви зможете вибити собі пристойну платню.

Перш ніж торгуватися з потенційним начальником, необхідно провести міні-дослідження, подивитися, що пропонують конкуренти вашого працедавця, за яку заробітну плату готові працювати люди на вашій посаді. У будь-якому випадку дуже завзято торгуватися - це великий ризик, ринок дуже конкурентний, на деякі позиції конкурс складає 30-40 чоловік на місце. 

Говорити, що ви хочете більше, слідує тільки на фінальному етапі спілкування з працедавцем, приблизно на третій зустрічі або коли вам сказали, що вже готові підписати з вами договір. Абсолютно неправильно згадувати про гроші на першій зустрічі, якщо вас про це не запитали. Після такого в компанії вами точно не зацікавляться.

Чим пізніше претендент починає питати про гроші, тим більше у нього шансів залишитися у виграші. Оптимальний варіант - просите більше тільки тоді, коли вже є попередня домовленість про те, що вас беруть. 

Ви можете згадати, що у вас є пропозиція від іншої компанії на аналогічну позицію, але з більшою заробітною платою. Не можна говорити, не приводячи ніяких аргументів, що на минулому місці роботи ви отримували астрономічну суму і тут хочете таку ж. 

Зараз безліч людей готові працювати за будь-які гроші, і кандидат, що погоджується на половину від минулої заробітної плати, сподівається збільшити свою конкурентоспроможність. Але зараз на ринку стрес, і більше виграють ті, хто не здається, - нікому не потрібні зломлені люди. 

Є негласна пряма залежність між розміром оплати і величиною зони відповідальності працівника. Тому, якщо ви погоджуєтеся на менші гроші, у працедавця може виникнути відчуття, що ви не хочете ні за що відповідати, раз готові втратити в зарплаті. 

 

Контрольні питання

1.            Назвіть основні способи знати роботу?

2.            Які переваги того чи іншого способу знайти роботу? 

3.        Які недоліки того чи іншого способу знайти роботу?

4.      Яких помилок припускаються пошукачі роботи? 

Комментариев нет:

Отправить комментарий