Місильно-перемішувальне устаткування
Місильно-перемішувальне устаткування призначене для механічного перемішування компонентів різних продуктів з метою отримання однорідної маси. Розрізняють просте перемішування (без зміни фізико-хімічних властивостей компонентів суміші), заміс (супроводжується зміною фізико-хімічних властивостей кінцевого продукту) і збивання (супроводжується насиченням продукту повітрям).
Місильно-перемішувальне устаткування | ||
| ||
Машини для перемішування харчових продуктів (фаршмішалки і машини для перемішування овочів на салати та вінегрети) | ||
| ||
Тістомісильні машини | ||
| ||
Збивальні машини | ||
|
Машини для перемішування харчових продуктів за конструкцією робочих органів поділяються на барабанні лопатеві, шнекові і машини періодичної дії.
Тістомісильні машини (рис. 10) забезпечують рівномірне розподілення всіх інгредієнтів у загальному об’ємі, заміс тіста і його пластифікацію.
12 – рукоятка; 13 – зірочка; 14 – електродвигун; 15 – станина; 16 – місильний важіль; 17 –
Використання збивальних (рис. 11, 12) машин забезпечує виконання трьох операцій: рівномірне розподілення компонентів по всій масі, розчинення окремих продуктів з утворенням однорідної маси і насичення суміші повітрям. Це відбувається в результаті складного руху робочого органа (насадки), який має розвинуту поверхню і обтічну форму.
Рис. 11. Насадки до збивальних машин з вертикальною віссю обертання для приготування кондитерських сумішей:
1, 3, 7, 9, 11, 15 – пруткові; 2, 4,13, 14 – плоскорешітчасті;
5 – гакоподібні; 6 – рамні; 8, 10 – здвоєні плоскорешітчасті; 12 – фігурні; 16 – лопатеві
Рис. 12. Принципова і кінематична схема збивальної машини:
1 – бачок; 2 – насадка; 3 – стакан; 4 – сухарі вилки;
5 – ходовий гвинт; 6 – маховик; 7 – механізм регулювання швидкості; 8, 9 – напівшківи веденого шківа; 10 – клиновий ремінь; 11 – пружина; 12, 13 – напівшківи ведучого шківа;
14 – електродвигун; 15 – голівка; 16 – конічна передача;
17 – рукоятка; 18 – станина; 19 – ходовий гвинт; 20 – гайка;
21 – підстава; 22 – нерухоме сонячне колесо; 23 – шестірня-сателіт; 24 – водило; 25 – зубчасте колесо; 26 – гільза;
27 – вал; 28 – кришка; 29 – шестірня; 30 – шарикопідшипник; 31 – привідний вал
Дозувально-формувальне устаткування використовується в процесі приготування певних порційних страв і кулінарних виробів для дозування окремих компонентів і їх формування з метою надання певної форми. Машини, призначені для дозування і формування продуктів, оснащені відповідними органами (поршні, шнеки, штампи, валки), що продавлюють, ущільнюють, штампують.
. Насадки до збивальних машин з вертикальною віссю обертання для приготування кондитерських сумішей:
1, 3, 7, 9, 11, 15 – пруткові; 2, 4,13, 14 – плоскорешітчасті;
5 – гакоподібні; 6 – рамні; 8, 10 – здвоєні плоскорешітчасті; 12 – фігурні; 16 – лопатеві
Принципова і кінематична схема збивальної машини:
1 – бачок; 2 – насадка; 3 – стакан; 4 – сухарі вилки;
5 – ходовий гвинт; 6 – маховик; 7 – механізм регулювання швидкості; 8, 9 – напівшківи веденого шківа; 10 – клиновий ремінь; 11 – пружина; 12, 13 – напівшківи ведучого шківа;
14 – електродвигун; 15 – голівка; 16 – конічна передача;
17 – рукоятка; 18 – станина; 19 – ходовий гвинт; 20 – гайка;
21 – підстава; 22 – нерухоме сонячне колесо; 23 – шестірня-сателіт; 24 – водило; 25 – зубчасте колесо; 26 – гільза;
27 – вал; 28 – кришка; 29 – шестірня; 30 – шарикопідшипник; 31 – привідний вал
Комментариев нет:
Отправить комментарий