пятница, 28 октября 2022 г.

ГР 34 ТМ - Ф УСТАТКУВАННЯ ЗГРГ ТЕМА Холодильне устаткування

 


Холодильне устаткування

План

3.1. Загальні відомості про холодильне устаткування.

3.2. Стаціонарні і збірні холодильні камери.

3.3. Холодильні шафи, вітрини, прилавки та охолоджувальні столи.

3.4. Охолоджувачі напоїв, льодогенератори і фризери.

3.5. Правила експлуатації холодильного устаткування.

3.1. Загальні відомості про холодильне устаткування

Холодильне устаткуванняпризначене для холодильної обробки харчових продуктів з метою продовження термінів їх зберігання. Основними видами холодильної обробки є охолодження, заморожування, підморожування, доморожування і холодильне зберігання продуктів.

Різновидністю штучного охолодження є машинне охолодження, яке застосовується у холодильному устаткуванні.



Холодильні машини використовують теплоту випаровування легко киплячих рідин, тобто тих, що мають низьку температуру кипіння при атмосферному тиску. Ці речовини називаються холодильними агентами.



Компресорна холодильна машина (рис. 57) являє собою сукупність чотирьох основних елементів, при відсутності будь-якого з них процес отримання штучного холоду неможливий.



Основні елементи холодильної машини

Випарник

пристрій, що має вигляд змієвикової ребристо-трубної батареї, в якій відбувається кипіння холодильного агента в умовах низької температури за рахунок теплоти, що поглинається з навколишнього середовища. Випарник встанов­люється в середині охолоджуваного об’єму, у верхній його частині

Компресор

пристрій, який відсмоктує пари холодильного агента із випарника і направляє їх в конденсатор в стисненому стані. Компресор складається із циліндра, порш­ня і електродвигуна

Конденсатор

пристрій, призначений для охолодження парів холодильного агента і перетворення їх в рідину. Для прискорення охолодження через конденсатор продувають повітря спеціальним вентилятором або здійс­нюють водяне охолодження

Дроселюючий пристрій (регулюючий вентиль)

пристрій, в якому відбувається зниження тиску холодильного агента для забезпечення умов низькотемпературного кипіння. Крім того, за допомогою цього пристрою регулюється кількість холодильного агента, що подається у випарник



Рис. 57. Схема компресійної холодильної машини:

– випарник;2– компресор;3– конденсатор;4– дроселюючий пристрій (регулюючий вентиль);

рідкий холодильний агент;

пароподібний холодильний агент

3.2. Стаціонарні і збірні холодильні камери



Стаціонарні і збірні холодильні камери призначені для зберігання запасу продуктів в закладах харчування і торгівлі на 1…5 діб. В них зберігають продукти в широкому асортименті, але в помірній кількості.

До складу стаціонарних камер (вони є елементом конструкції будівлі) входять 3…5 камер, які розміщують на першому поверсі або в підвалі. Для зменшення теплопритоків через зовнішні стіни камери розміщуються єдиним блоком і мають виходи у спільний тамбур, з якого передбачається вихід у загальний коридор. Через камери не дозволяється прокладати водяні, газові, каналізаційні труби. Для розміщення продуктів в камерах встановлюються стелажі і підтоварники. Забороняється зберігання продуктів на підлозі (навіть у тарі).

Збірні холодильні камери ( рис. 58) збирають із окремих елементів на місці встановлення. При необхідності їх можна розібрати і встановити на інше місце.



Більшого використання набули камери панельного типу, де кожна панель має зовнішнє стальне і внутрішнє алюмінієве облицювання, між якими залито пінополіуретан. Він застигає і утворює монолітну теплоізоляцію. Конструкція панелі виходить міцною, легкою, герметичною, безкаркасною.

Рис. 58. Збірна середньотемпературна камера:



1 – повітроохолоджувач; 2 – терморегулюючий вентиль; 3 – панель огородження; 4 – шафа електрообладнання; – холодильний агрегат; – посудина для збирання талої води продуктів; 7 – трубка для стікання води; 8 – стелаж для продуктів; 9 – замок дверей; 10 – двері;11 – пульт керування


Комментариев нет:

Отправить комментарий