среда, 26 октября 2022 г.

ТЕМА 5 АРХІТЕКТУРА ТА ІНТЕР’ЄР У ГОТЕЛЬНОМУ ГОСПОДАРСТВІ

 

5.2.3Концептуальні планувальні рішення готелів

В світі зустрічаються різноманітні форми плану готельних будівель, наприклад у вигляді прямокутника, кола, дуги, у формі букв: П, Г, T, O, C, Х, Y, Н, V, L.

План будівлі готельного підприємства залежить від: рельєфу місцевості, навколишньої забудови, запланованої кількості номерів і різних служб (додаток О, рис.3) .

У кожного з планів є свої переваги і недоліки. Так, П-подібний план, з розташуванням номерів з трьох боків, веде до більшої площі забудови на одиницю місткості, оскільки в центрі утворюється великий неосвоєний простір. Те ж саме відбувається і в схемах, що мають форму хреста або трилисника. Проте такі схеми часто використовують при спорудженні курортних готелів біля моря (наприклад, в ОАЕ, Туреччині, Єгипті, США). В цілому прийнято вважати, що об’єм готелю буде раціональним, якщо  площа номерного фонду  перевищує 50% всього об’єму будівлі. На форму плану впливають містобудівні особливості ділянки, її розмір, форма, санітарногігієнічні та протипожежні вимоги, техніко-економічні показники, ідея автора. 

Прямокутну форму плану застосовують у будівлях  різної поверховості та довжини. 

Даний план передбачає розташування номерів відносно коридору таким чином: 

1)             розташування номерів по обидві сторони коридору (рис.8).


 

Рисунок 8 – План поверху прямокутної форми з номерами з двох боків уздовж коридору

 


2)             номери, що розташовані з одного боку від коридору. Такий план використовують у випадках, коли номери потрібно зорієнтувати в певний бік (рис. 9). Коридори, які припускають розташування номерів тільки з одного боку, є економічно невигідними не тільки через більшу площу коридорів, але й з причини подвоєної кількості сходових кліток.



 

Рисунок 9 – План поверху прямокутної форми з номерами з одного боку

3)             План житлового поверху з двома коридорами, між якими розташовані вертикальні комунікації і позбавлені природного світла службові приміщення (рис.10). 

 

Рисунок 10 – План поверху прямокутної форми з двома коридорами



 

4)             план житлового поверху з двох прямокутних форм, об'єднаних блоком вертикальних комунікацій. Номери розташовані з двох боків уздовж коридорів (рис. 11).



 

Рисунок 11 – План поверху прямокутної форми з комунікаціями посередині

 

Компактна форма плану (подібна до кола, еліпса, квадрата, кута) більш властива багатоповерховим готелям баштового типу.  Вузол вертикальних 

комунікацій при такому плануванні часто розміщений у центральній частині будинку. Загальні коридори не видовжені; відстані від вертикальних комунікацій до входів в номери відносно невеликі. Готельні підприємства з компактною формою плану доцільно споруджувати на невеликих ділянках, що звільняються в процесі реконструкції міст; у районах з великою кількістю зелених насаджень; на гірських схилах і т.д. (додаток О, рис.4).

Ускладнена форма плану житлової частини має багато варіантів:

«трилисники», «хрестовини» (рис.16); різні криволінійні форми. Зміна напрямку загальних горизонтальних комунікацій не справляє враження монотонності коридору, що виникає у будинках із прямокутною формою плану. 

Однак при складних формах не всі номери розташовані рівномірно.

Крім того, в номерах, розташованих у внутрішніх кутах будинку, погіршуються умови освітлення та інсоляції. Можливе затінення номерів, особливо тих, що розміщені на нижніх поверхах. Номер проглядається з вікон інших приміщень.

Будівлі у формі зірки передбачають велику кількість сходових кліток, і це виправдано тільки у випадку будівництва мегаготелів.


– План поверху у формі трилисника: вигляд зверху 

 

Економічна компактна схема забудови показана на рисунку 13. План житлового поверху може мати вигляд замкнутого прямокутника, квадрата, кола.

В цьому випадку номери можуть бути розташовані з однієї або двох сторін від коридору. Такий план будівлі належить до економічних компактних схем, в яких номери розташовані по зовнішній стороні кола, а служби - в його центрі. Подібна схема дає скорочення площі забудови. Найчастіше такі форми плану використовуються при будівництві багатоповерхових готелів. 


Комментариев нет:

Отправить комментарий