ТЕМА ОСНОВИ ТЕХНІЧНОЇ ТЕРМОДИНАМІКИ
Температура є
мірою інтенсивності теплового руху молекул. З точки зору молекулярно-кінетичної
теорії – це ступінь нагрівання тіла, яка залежить від швидкості хаотичного руху
молекул цього тіла. Тому температуру можна розглядати як міру середньої
кінетичної енергії молекул. Кінетичну енергію молекул безпосередньо виміряти не
можна. У зв’язку з цим для вимірювання температури використовують залежність її
від певних властивостей речовини: теплового розширення, електричного опору,
ємності, тощо. Залежно від необхідної точності і інтервалу температури її
вимірюють за допомогою термометрів, термоопорів, термопар і оптичних
пірометрів. Якщо позначати температуру, виміряну в одиницях енергії – джоулях –
θ, а ту ж саму температуру, виміряну
в градусах – Т, то зв’язок між ними
є наступним:
θ = кТ , (5.3)
де к
– 1,38·10-23 Дж – стала Больцмана.
к
В СІ для
вимірювання температури прийнята шкала Кельвіна, де одиницею вимірювання
температури с Кельвін (1 К). Поряд з нею в Європі дуже поширена шкала Цельсія.
Крім них ще користуються шкалами Фаренгейта і Реомюра. Оскільки не самі
значення енергії системи, а лише різниця між ними мають певний фізичний зміст,
то вибір нульової точки температури є питанням зручності і тому вона вибрана за
домовленістю. Це і пояснює існування декількох температурних шкал.
Таблиця 5.1
Шкали температур
Назва
шкали |
Умовні позначення |
Температура
плавлення льоду |
Температура
кипіння води |
Кельвіна |
К |
273 |
373 |
Цельсія |
°С |
0 |
100 |
Фаренгейта |
°F |
32 |
212 |
Реомюра |
°R |
0 |
80 |
Співвідношення між ними: 1 °С = 1 К = 0,8
°R = 1,8 °F.
Температуру вимірюють за допомогою термометрів,
термоопорів, термопар і оптичних пірометрів. Першим приладом для вимірювання
температури був термометр, який виготовив Галілео Галілей ще в 1597 році.
Питомий
об’єм υ – це об’єм одиниці маси
речовини:
V
, (5.4)
M
де М
– маса однорідного тіла, яке займає об’єм V.
В СI одиницею вимірювання питомого об’єму є
м3 .
Між
кг
питомим об’ємом і густиною речовини ρ існує таке співвідношення:
υ= (5.5)
Калоричні параметри:
Кожна термодинамічна система має запас внутрішньої
енергії, яка складається із енергії хаотичного руху (теплового) і взаємодії
молекул. Вона є екстенсивною функцією стану системи, тобто залежить від її
маси.
Внутрішня енергія залежить від температури Т і об’єму V та є однозначною функцією цих параметрів стану:
U f(T,V) (5.6)
Її зміна не залежить від характеру процесу, а залежить від
початкового і кінцевого стану газу. Оскільки абсолютне значення внутрішньої
енергії методами термодинаміки визначиш неможливо, то визначають не абсолютне
значення U, а лише її зміну. Тому
умовно приписують деякому стану тіла нульове значення U і відлік розрахунків ведуть від цього значення. Так, для
ідеальних газів прийнято вважати внутрішню енергію при t = 0°С рівною нулю.
Повна енергія системи буде складатися із внутрішньої енергії
і потенціальної енергії дії зовнішніх сил тиску. Величина, що характеризує
енергетичний стан системи в цілому, називається ентальпією:
H U PV, Дж, (5.7) кг
де Н
– величина екстенсивна, тому вводить поняття питомої
ентальпії:
H h m , (5.8)
де m
– маса робочого тіла.
Ентропія – це міра
цінності теплоти: його роботоздатності і технологічної ефективності.
S S
0 к nW,
(5.9)
де S0 – початкове
значення ентропії, к
– стала Бальцмана,
W
– термодинамічна ймовірність, яка характеризує кількість мікростанів, які
реалізуються в макросистемах.
Цим вище буде температура при однаковій
кількості теплоти
Q,
тобто чим менше ентропія S Q , тим теплота цінніше, тому що
T
ширше може використовуватися не лише для
здійснення роботи, а і для технологічних потреб. З іншої сторони ентропія –
міра втрати роботи внаслідок втрати необоротності реальних процесів. Чим більшим
буде необоротнім процес, тим більше буде розсіюватися енергія в оточуючому
середовищі, тим більше зростатиме ентропія.
Ентропія – міра невпорядкованості термодинамічної
системи. Із зростанням невпорядкованості збільшується ентропія, розсіювання
енергії. При підводі теплоти збільшується хаотичний рух молекул і ентропія
зростає, а при охолодженні системи, навпаки, теплота відводиться,
впорядкованість системи зростає, а ентропія зменшується. При температурі, яка
прагне до абсолютного нуля, ентропія речовини, що знаходиться в конденсованому
стані з впорядкованою кристалічною структурою, прагне до нуля (теорема Нерста або третій закон
термодинаміки).
Теплоємність
– кількість теплоти, яку треба надати або забрати в системі, щоб змінити її
температуру на 1К. Залежно від
способу вимірювання одиниці кількості речовини і характеру термодинамічного
процесу розрізняють масову CX Q , мольну
T m
C Q ,та
ізобарну Cp і ізохорну Cv
– питомі теплоємності.
T
Для ідеальних газів справедливе рівняння
Майєра:
Cp Cv R, Дж , (5.10)
кг К
де R – газова
стала, яка залежить від природи газу і є довідниковою величиною. Вона чисельно
дорівнює роботі розширення одного кілограма газу при нагріванні його за
постійного тиску на один Кельвін.
Теплоємність залежить від температури (рис. 5.1), а значення
її для деяких газів подано в таблиці 5.2.
Таблиця 5.2 Теплоємність деяких газів при 0 ºС
Газ |
Хімічна
формула |
Число
ступенів вільностей |
Мольна
теплоємність кДж/(кмоль К) |
|
Гелій |
Не |
3 |
12,60 |
1,660 |
Аргон |
Аг |
З |
12,48 |
1.660 |
Кисень |
О2 |
5 |
20,96 |
1,397 |
Водород |
Н2 |
5 |
20,30 |
1,410 |
Азот |
N2 |
5 |
20,80 |
1,400 |
Метан |
CH4 |
6 |
26,42 |
1,315 |
Аміак |
NH2 |
6 |
26,67 |
1,313 |
Вуглекислий |
СO2 |
6 |
27,55 |
1,302 |
газ
Комментариев нет:
Отправить комментарий