воскресенье, 4 сентября 2022 г.

ГР 26 ГРС -Ф Устаткування закладів ГРГ ТЕМА 1Поняття та класифікація закладів готельного господарства

  

Поняття та класифікація закладів готельного господарства

У наш час щорічно по планеті подорожують більш ніж 1,5 млрд. чоловік. Їх необхідно забезпечити транспортом, надати тимчасове житло, харчування та безліч інших послуг. Для цих цілей використовуються промислові підприємства, транспортні компанії, готельно-ресторанне господарство, туристичні компанії, національні парки, пляжі та інші рекреаційні території.

Об’єднання всіх цих структур почали називати індустрією гостинності. Отже, індустрія гостинності є збірним поняттям, що охоплює різні форми діяльності в сфері послуг, пов’язані з прийняттям і обслуговуванням гостей.

Середовище гостинності багато в чому визначається зовнішніми чинниками та взаємодією спеціалізованих чинників.(Рис.1)


Рис.1. Зовнішні чинники та взаємодія спеціалізованих чинників

Найбільший вплив на нього здійснюють економічні і політичні чинники. Одне з самих важливих місць в індустрії гостинності безумовно займають готельні комплекси, які, слід зазначити, відіграють велику роль не лише для туристів, а й для всього суспільства.

Не дарма в таких країнах, як Німеччина, Швеція та ін. готельні комплекси будують у жилих мікрорайонах.

Це викликано тим, що готелі-це не лише номери, а й ресторани, хімчистки, спортивно-оздоровчі комплекси, сауни, культурно-розважальні заклади-все те, що необхідно не лише туристу, але й звичайному городянин.

ВТО (Всесвітня туристська організація) запропонувала стандартну класифікацію засобів розміщення:

  • мотелі;
  • молодіжні готелі;
  • пансіонати;
  • пляжні готелі;
  • туристські готелі;
  • орендовані кімнати в приватних будинках;
  • клуби з номерами;
  • туристське село (група будинків);
  • орендовані приміщення в приватних агентів;
  • гостьові будинки;
  • бунгало;
  • підприємства соціального туризму;
  • розміщення в родичів і знайомих;
  • інші засоби розміщення.

Висновок: готелі виконують основні та додаткові послуги.

Огляд асортименту послуг, що надаються сучасними готельними підприємствами

Обслуговування туристів — проблема комплексна. ЇЇ вирішення передбачає ефективне використання всіх важелів, різних форм і методів впливу. В основу вирішення цієї проблеми покладено системний підхід: єдність і взаємодія організаційних, технічних, економічних, соціологічні правових заходів.

Комплексний підхід до визначення туристичних послуг викликає необхідність класифікувати послуги за кількома групами:

1. Інформаційні послуги.

2. Послуги транспортних перевезень.

3. Послуги розміщення.

4. Послуги харчування.

5. Культурно-масові та фізкультурно-оздоровчі послуги.

6. Додаткові послуги.

Призначення устаткування закладів готельно-ресторанного господарства відповідає послугам, що надає готель.

Відповідно до класифікації послуг готелів устаткування можна класифікувати відповідно до призначення на устаткування:

  • для розміщення і перебування постояльців (адміністративна, житлова група приміщень),
  • для приготування їжі та організації харчування (торгові, виробничі, адміністративно-побутові, складські),
  • для культурно-масових, оздоровчих послуг (зали засідань, кінотеатри, перукарні, спортивні зали, бані, басейни тощо),
  • для прибирання, прання, хімчистки,
  • для транспортних послуг (постояльців, вантажів).

Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства складається з

оснащення житлової, адміністративної, обслуговуючої та підсобної груп приміщень:

оснащення готельного номеру меблями, приладами, аудіо- та відеотехнікою,

устаткування для клінінгу,

оснащення адміністративних та підсобних приміщень меблями, технічнім приладдям,

ресторанне устаткування складається з

  • сортувально-калібрувального, мийного та очищувального, подрібнювального та різального, устаткування для переміушання, замішування, дозування, формування,
  • стравоварильного та водогрійного, жарильно-пекарського, пароконвекційного,
  • ваговимірювального, допоміжного, контрольно-касового, підйомно-транспортного, холодильного.

устаткування для послуг оздоровчого комплексу, спортивних видів розваг,

устаткування для послуг з організації дозвілля,

устаткування для конференції та бізнес-центрів,

устаткування для пралень та хімчисток,

оснащення перевезень.

Відповідно до устрою устаткування готелів умовно можна поділити:

на меблі,

електронне устаткування для опрацювання та передачі інформації та технологічні машини.

Вимоги до устаткування закладів готельно-ресторанного господарства мають відповідати призначенню готелю як підприємства індустрії гостинності, метою діяльності якого є прийом, обслуговування, забезпечення відпочинку і харчування відвідувачів зі збереженням життя, здоров’я, працездатності, матеріальних цінностей постояльців.

Тому устаткування, меблі, електронні засоби мають бути:

екологічним,

безпечним,

пожежостійкими,

міцним,

надійним, довговічним,

відповідати сучасним дизайнерським тенденціям і вписуватися в загальний інтер'єр готелю,

легко зручно прибиратись, чиститись, митись.

Вимоги до технологічних машин: 

технологічні,

конструктивні,

безпеки праці,

виробничої санітарії,

ергономіки,

технічної естетики.

Серед конструктивних вимог розрізняють такі: працездатність, надійність, безвідмовність роботи, довговічність і ремонтопридатність. Працездатність – це стан машини, за якого вона виконує задані функції в межах параметрів, що встановлені вимогами технологічного процесу або нормативно-технічної документації.

Відмова – це часткове або повне порушення працездатності машини. Наприклад, поломка робочих органів – це часткова втрата працездатності, а поломка робочого валу і передаточного механізму – повна втрата працездатності.  Одним із показників працездатності є надійність – це властивість машини виконувати свої функції, зберігаючи експлуатаційні паказники в заданих межах потрібну кількість часу. Надійність машини зумовлюється її безвідмовністю, довговічністю і ремонтопридатністю.

Довговічність – властивість машнини зберігати працездатність протягом тривалого періоду експлуатації з необхідними перервами для технічного обслуговування і ремонту. Показником довговічності може бути строк служби 




машини або коефіцієнт довговічності:  ,

де   - тривалість фактичної роботи машини;  

– сумарний час простоїв, ремонту, налагоджування та обслуговування машини.  Як видно з формули, простої знижують довговічність машини. Надійність і довговічність не є ідентичними поняттями. Машина може бути надійною, але не довговічною, тобто може певний час працювати безвідмовно, а потім вийти з ладу. Разом з тим, машина може бути довговічною, але не надійною, і часто потребувати ремонту, під час якого на відновлення працездатності витрачається багато часу.
 Безвідмовність роботи – характеризується відношенням середнього числа машин, які мали відмови за певний проміжок часу до загального числа машин. 
Ремонтопридатність – це комплекс заходів із забезпечення можливості доступу до різних вузлів і деталей машини з метою тенічного обслуговування. Будь-яка технологічна машина повинна відповідати своєму технологічному призначенню, забезпечувати отримання переробленої продукції високої якості з мінімальною кількістю відходів та максимальною продуктивністю. Конструктивні і кінематичні параметри машини мають відповідати оптимальним режимам технологічних процесів оброблення продуктів. Також слід враховувати вимоги техніки безпеки і виробничої санітарії. Згідно цих вимог, обертові частини машини повинні бути надійно закриті щитками, кожухами або спеціальними пристроями. Пристрої для завантаження і вивантаження повинні включати запобіжні елементи, які перешкоджають потраплянню рук персоналу в обертові робочі органи і передачі.  З метою санітарного обслуговування доступ до робочої камери повинен бути вільним, а робочі органи повинні легко зніматися з робочих валів і вийматися з робочої камери. Робочі органи і камера повинні бути захищені від потрапляння на них мастила. 
Згідно вимог ергономіки органи управілння машин (пускові пристрої, важелі перемикання швидкостей, регулятори) слід встановлювати в зручному та доступному для обслуговування місці. Зусилля, які прикладаютсья до рукоядок і маховиків керування, не повинні перевищувати 0,2 Н. Форма машини повинна бути плавною, без гострих виступів і заглиблень, а колір відповідати вимогам виробничої естетики.

Характеристика матеріалів, з яких виробляють деталі машин Під час вибору матеріла для виробництва деталей враховуються вимоги щодо їх міцності і технологічності. 

Міцність – це здатність деталей під впливом зовнішніх сил не ламатися і уникати деформації.

Жорсткість – це здатність деталі під дією зовнішніх сил допускати пружні деформації лише в визначених межах. 

Технологічною вважається деталь, виробництво якої найменш трудомістке і продуктивне (штамповка, відливання). Матеріали, з яких виготовляються робочі органи, камери або поверхні для смаження повинні бути нейтральними до продуктів і миючих засобів, тобто не піддаватися корозії, не чинити шкідливого впливу на продукти і добре очищуватися від них. Матеріали машин, що контактують з харчовими продуктами, мають бути дозволеними органими МОЗ.

Технічна характеристики устаткування закладів готельно-ресторанного господарства.

Техніко-економічні показники роботи обладнання Для оцінки ефективності використання технологічного обладнання необхідно знати його техніко-економічні показники, до яких відносяться

 продуктивність

потужність

коефіцієнт корисної дії (ККД)

коефіцієнт використання обладнання в часі та інші. Продуктивність – це здатність технологічної машини виробляти певну кількість продукції за одиницю часу. Залежно від фізичного стану продукції, що виробляється, продуктивність може вимірюватися в шт/год, кг/год, та м3/год.

Згідно сказаного продуктивність може бути штучнамасова та об'ємна.

В Міжнародній системі одиницею відліку робочого часу машини слугує секунда (с).

Продуктивність машини, яка виражена відношенням кількості готової продукції до часу в секундах, легко переводиться в годинну або хвилинну продуктивність за допомогою множення на відповідний коефіцієнт. Розрізняють три види продуктивності машин: теоретичну, технічну та експлуатаційну. На практиці важливе значення має теоретична і технічна (дійсна) продуктивності.

Комментариев нет:

Отправить комментарий