воскресенье, 18 сентября 2022 г.

ГР 34-ТЕХ ОСНОВИ ГІДРАВЛІКИ І ТЕПЛОТЕХНІКИ ТЕМА Об’ємні насоси

 

Об’ємні насоси

Загальний вигляд схеми насосної установки показаний на рис. 3.3. Для підйому рідини через всмоктуючий трубопровод, коли насос розміщений над поверхнею рідини, необхідно в насосі створити розрідження, тобто, щоб тиск в насосі в зоні всмоктування був нижчим, ніж в місці забору рідини. За рахунок цієї різниці тисків рідина буде поступати до насосу.


Рис. 3.3. Схема насосної установки

1 – прийомний клапан, 2 – всмоктуючий трубопровід, 3 – вакууметр, 

4 – насос, 5 – манометр, 6 – зворотній клапан, 

7 – засувка, 8 – напірний трубопровід

Для вказаної схеми сума втрат напору для всіх ділянок становить:

 

                                                                      H= HГ.В. +HГ.Н. +h +h ,B    H

де HГ.В. геометрична висота всмоктування, 

HГ.Н. – геометрична висота нагнітання, 

hB – втрати напору у всмоктуючому трубопроводі, 

hH – втрати напору в напірному трубопроводі.

Поршневі насоси класифікуються за такими ознаками:

               за характером руху ведучої ланки: прямодійні, в яких ведуча ланка здійснює зворотньо-поступальні рухи; вальні, в яких ведуча ланка здійснює обертовий рух (кривошипні, кулачкові);

               за числом циклів (односторонньої і двохсторонньої дії);

               за     кількістю поршнів   (плунжерів):         однопоршневі,

двохпоршневі, трьохпоршневі і багатопоршневі; – за видом приводу: механічний, ручний.

Основними робочими органами поршневих насосів є поршень 4 і циліндр 3 (рис. 3.4). Поршень робить у циліндрі зворотньопоступальний рух завдяки кривошипно-шатунному механізмові. В циліндрі є дві групи клапанів: нагнітальні 2 і всмоктуючи 5.

 При русі поршня зліва направо в робочій камері створюється розрідження, за рахунок чого перекривається випускний клапан 2 і відкривається впускний 5.

 При цьому рідина через фільтр 8, перепускний клапан 7 і всмоктуючий канал 6 поступає в робочу камеру. При русі поршня у зворотньому напрямку (з права наліво) в робочій камері створюється надлишковий тиск, впускний клапан 5 перекривається, а випускний – відкривається, внаслідок чого рідина з робочої камери нагнітається у випускний канал 1. З метою зменшення нерівномірності руху рідини в трубопроводах застосовують насоси подвійної дії (рис. 3.5). Цей поршневий насос працює таким чином. При русі поршня вправо відкриваються лівий всмоктуючий клапан і правий нагнітальний. Рідина із всмоктуючої магістралі заповнює лівий об’єм циліндра, а правий витісняється в напірний трубопровід. При зворотньому русі поршня – навпаки із лівого об’єму циліндра рідина витіснюється, а в правий – всмоктується.

 


Рис. 3.4. Схема поршневого насоса

Більш рівномірна й збільшена подача рідини, у порівнянні з насосом простої дії, може бути досягнута насосом подвійної дії (рис. 3.5), у якому кожному ходу поршня відповідають одночасно процеси усмоктування й нагнітання. Ці насоси виконуються горизонтальними й вертикальними, причому останні найбільш компактні.


Рис. 3.5. Схема поршневого насоса подвійної дії


Рис. 3.6. Діаграми подачі рідини поршневими насосами:

а – для насосу простої дії; б – для насосу подвійної дії;  в – для насосу потрійної дії (триплексу)


Комментариев нет:

Отправить комментарий