понедельник, 26 сентября 2022 г.

ГР 26 ГРС-Ф ТЕХНОЛОГІЇ ГАЛУЗІ ТЕМА 3.Класифікація закладів ресторанного господарства

 

ТЕМА 3. Лекція 4

Класифікація закладів ресторанного господарства

Заклад ресторанного господарства – це організаційно-структурна одиниця у сфері РГ, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організувати дозвілля споживачів.

Класифікація закладів ресторанного господарства потрібна для того, щоб визначити типи підприємств і методи організації виробництва в них, форми обслуговування, характер послуг, які вони можуть надавати споживачам.

Тип закладу громадського харчування – це сукупність загальних характерних ознак виробничо-торговельної діяльності закладу РГ.

Клас підприємства громадського харчування – це сукупність відмітних ознак закладу РГ певного типу, яка характеризує рівень вимог до продукції власного виробництва і закупних товарів, умов їх споживання, організації обслуговування та дозвілля споживачів.

Отже, визначаючи тип закладу, враховують такі чинники:

      асортимент продукції, що реалізовується, її різноманітність і складність приготування;

      технічну оснащеність (матеріальну базу, інженерно-технічне оснащення та обладнання, склад приміщень, архітектурнопланувальне вирішення тощо); 

методи обслуговування; кваліфікацію персоналу;

      якість обслуговування (комфортність, етику спілкування, естетику); 

номенклатуру послуг, що надаються споживачам.

Класифікація закладів ресторанного господарства здійснюється за такими критеріями: 

      виробничими функціями і характером виробництва;

      характером торгово-виробничої діяльності;

      місцем розташування;

      контингентом клієнтів (гостей), яких обслуговують;

      асортиментом продукції (спеціалізацією);

      місткістю;

      формами обслуговування; 

часом функціонування; 

рівнем обслуговування.

Залежно від виробничих функцій і характеру виробництва підприємства класифікуються на: заготівельні, доготівельні, з повним виробничим циклом, роздавальні, торговельні.

Заготівельні підприємства виконують функцію виробництва, спрямованого на централізований випуск напівфабрикатів, напівфабрикатів високого ступеня готовності, кулінарних і кондитерських виробів для комплексного постачання ними доготівельних підприємств, кулінарних магазинів. Сюди відносять фабрики-заготівельні, комбінати напівфабрикатів, спеціалізовані заготівельні цехи, спеціалізовані кулінарні і кондитерські цехи.

Доготівельні підприємства звільняються від процесів первинної механічної обробки сировини. Вони виготовляють продукцію з напівфабрикатів, які одержують від заготівельних закладів громадського харчування та підприємств харчової промисловості. До них відносять їдальні-доготівельні, вагони-ресторани та ін.

Підприємства з повним виробничим циклом виконують усі функції, тобто здійснюють обробку сировини, виготовляють напівфабрикати і готову кулінарну продукцію, а також самостійно реалізовують її через власні торгові зали, буфети, кулінарні магазини. До них належать великі заклади ресторанного господарства – комбінати харчування, ресторани, а також всі підприємства, які працюють на сировині.

Підприємства роздачі реалізовують готову продукцію, отриману від заготівельних або інших типів підприємств громадського харчування. Тут повністю відсутня функція виробництва, а організована реалізація продукції і споживання її в торговому залі.

До торгових підприємств належать магазини кулінарії, буфети (без місць у залах), підприємства з відпуску готових страв, кулінарних та кондитерських виробів додому. 

Характер торгово-виробничої діяльності є основним критерієм, залежно від якого всі заклади ресторанного господарства поділяють на такі типи: ресторан, кафе, бар, заклад швидкого харчування, буфет, закусочна, їдальня та ін., кожному з яких притаманні відповідний асортимент страв і напоїв, форми обслуговування, що застосовуються, місце розташування; контингент клієнтів, яких обслуговують – поєднання інших критеріїв класифікації.

Ресторан – це заклад РГ з різноманітним асортиментом продукції власного виробництва і закупних товарів, високим рівнем обслуговування і комфорту у поєднанні з організацією відпочинку і дозвілля споживачів. 

Ресторан-бар – різновид ресторану, торговельна зала якого суміжна з торговельною залою бару або барна стійка розміщена в торговельній залі ресторану.

Особливість ресторанів при готелях полягає в тому, що вони обслуговують як тих, хто проживає в них, так і широку публіку. А також організовують обслуговування урочистих і офіційних прийомів, нарад, конференцій, конґресів, надають гостям інші послуги: продаж сувенірів, квітів, обслуговування в готельних номерах тощо. Більшість ресторанів передбачає музичну програму і проведення концертів.

Кафе – заклад РГ із широким асортиментом страв нескладного приготування, кондитерських виробів і напоїв; в якому застосовують самообслуговування або обслуговування офіціантами. Різновид кафе з різноманітним асортиментом кави – це кав’ярня.

Кафе-бар – різновид кафе, торговельна зала якого суміжна з торговельною залою бару або барна стійка розміщена в торговельній залі кафе.

Бар – спеціалізований заклад РГ, де алкогольні, безалкогольні, змішані напої та страви до них і закупні товари продають через барну стійку.

Заклад швидкого харчування (fast food) це заклад РГ, де застосовують метод самообслуговування і пропонують обмежений асортимент продукції, що прискорює процес обслуговування.

Буфет – це заклад РГ із обмеженим асортиментом готових страв і напоїв, розміщений у спеціально обладнаному приміщенні, де їжу споживають, як правило, стоячи або продають на винос.

Закусочна – заклад РГ самообслуговування, де переважає асортимент гарячих і холодних закусок, страв нескладного готування, призначений для швидкого обслуговування споживачів.

Їдальня – заклад РГ для обслуговування певного контингенту споживачів із різноманітним асортиментом продукції власного виробництва і закупних товарів, в якому страви можуть подавати у вигляді скомплектованих раціонів харчування. Функціонує, як правило, за місцем роботи споживачів, у навчальних закладах, військових підрозділах, лікувальних та оздоровчих закладах, відділеннях лікарень, закладах соціальної підтримки малозабезпечених верств населення тощо. В їдальнях можуть функціонувати зали оздоровчого, лікувального та лікувально-профілактичного призначення. 

Залежно від місця розташування розрізняють:

          міські ресторани розташовані в межах міста і пропонують різноманітний асортимент страв, закусок, напоїв або спеціалізуються на наданні обідів і (чи) вечері. Працюють упродовж певних годин і мають численних клієнтів;

          вокзальні ресторани розташовані на залізничних і аеровокзалах. Працюють цілодобово. Характерний обмежений набір страв, закусок, напоїв, невисокий рівень цін та відносно швидке обслуговування;

          вагони-ресторани здебільшого є в потягах далекого прямування і призначені для обслуговування пасажирів, що перебувають в дорозі. До меню вагонів-ресторанів входять холодні закуски, перші і другі страви, гарячі напої, комплексні обіди, а також дорожні набори в пакетах, кондитерські вироби, фрукти, соки, мінеральні та фруктові води, що продаються офіціантами в усіх вагонах потяга;

          ресторани на теплоходах призначені для обслуговування пасажирів і туристів під час подорожі. У них надаються сніданки, обіди та вечері. Обслуговування здійснюється офіціантами, але може застосовуватися й самообслуговування. На великих теплоходах може бути декілька ресторанів;

          ресторани для автотуристів, що не бажають залишати автомобіль, розташовані поблизу шосе чи великих автостоянок. З метою економії часу клієнти обслуговуються безпосередньо в машині офіціантами, які під’їжджають до них на роликах. Такий вид ресторанів поширений у США.

Бари можна класифікувати залежно від їхнього розташування в готельній будівлі:

          вестибюльний бар (lobby bar) є зручним місцем для зустрічей і бесід як гостей готелю, так і місцевих мешканців;

          ресторанний бар традиційно є найпривабливішим елементом інтер’єру ресторану;

          допоміжний бар – це торгова точка, розташована в глибині готельної будівлі, на поверсі. У великих готелях їх може бути декілька. Тут зосереджуються запаси вин, пива та інших напоїв для обслуговування гостей безпосередньо в номерах;

          банкетний бар розташований у банкетній залі. Використовується виключно для обслуговування банкетів і конференцій. Як правило, банкетний бар має великий запас дорогих і популярних вин, напоїв, пива;

          бар при басейні є у будь-якому високорозрядному готелі (не тільки курортному), тут гості можуть розслабитися із келихом екзотичного коктейлю чи будь-якого іншого напою;

          міні-бари – маленькі бари із холодильником у гостьових кімнатах. Призначені для постачання гостей напоями у будь-який час доби. Запаси напоїв у міні-барах поповнюються щоденно, а вартість випитого додається до загального рахунку.

Залежно від контингенту гостей, яких обслуговують, виділяють:

          загальнодоступні підприємства ресторанного господарства, які обслуговують всіх охочих;

          закриті заклади РГ, де послуги харчування надають певному контингенту споживачів за місцем роботи, служби чи навчання (у збройних силах, на підприємствах, будівництві, в різноманітних установах, навчальних закладах);

          заклади РГ, які обслуговують обмежений контингент споживачів: мешканців готелів, мотелів, глядачів і відвідувачів спортивних установ, глядачів у закладах культури і мистецтва, пасажирів на вокзалах, в аеропортах тощо. Іноді послугами закладів РГ при готелях може скористатися місцеве населення.

Комментариев нет:

Отправить комментарий